Elon Musk, avukatı aracılığıyla Twitter’a gönderdiği bir mektupta şirketin anlaşmanın koşullarını yerine getirmediğini, özellikle de platformda bulunan bot ve sahte hesapların sayısının doğru bir şekilde aktarılmadığını gerekçe göstererek anlaşmadan çekildiğini belirtti.
Musk’ın mektubunun ardından Twitter Yönetim Kurulu Başkanı Bret Taylor’dan bir açıklama geldi. Taylor, paylaştığı bir tweet ile Twitter Yönetim Kurulu’nun satış işlemini gerçekleştirmek istediğini belirtti; Musk anlaşmadan çekilmek istese bile Delaware Şansölye Mahkemesi’nde bu anlaşmayı satış ile sonlandırmak istediklerini aktardı.
The Twitter Board is committed to closing the transaction on the price and terms agreed upon with Mr. Musk and plans to pursue legal action to enforce the merger agreement. We are confident we will prevail in the Delaware Court of Chancery.
— Bret Taylor (@btaylor) July 8, 2022
Taylor’un bu çıkışına ilk tepki şirketin kurucularından, daha önce yönetim kurulu başkanlığı ve CEO görevlerini de üstlenmiş olan Evan Williams’tan geldi. Williams, Taylor’a, yasal nedenlerden dolayı bu şekilde bir açıklama yapmak zorunda kalmış olabileceğini anladığını söyledi; “hâlâ yönetim kurulunda olsaydım, bu tatsız süreci geride bırakabilir miyiz diye sorardım” dedi.
I’m sure there are legal/fiduciary reasons you have to say that, Bret. But if I was still on the board, I’d be asking if we can just let this whole ugly episode blow over. Hopefully that’s the plan and this is ceremony.
— Ev (@ev) July 9, 2022
Evan Wiliams gibi bir dönem yönetim kurulu başkanlığı ve CEO görevlerini de yürüten, yine şirketin kurucularından Jack Dorsey’den ise bir açıklama gelmedi. Dorsey, Musk’ın Twitter’a yaptığı teklifin ardından Musk’a güvendiğini açıklamış, hatta onu Twitter’ın geleceği için “tek çözüm” olarak gördüğünü belirtmişti.
Twitter, çalışanlarından süreç ile ilgili herhangi bir paylaşım yapmamalarını istedi.
Musk’ın Twitter’a teklifi ve sonrasında yaşananlar
Musk, Nisan ayında Twitter hisselerinin tamamını satın almak için yaklaşık 44 milyar dolarlık bir teklifte bulunmuş ve bu teklifi şirketin yönetim kurulu üyeleri tarafından kabul edilmişti.
Teklifin kabul edilmesinin ardından düzenleyicilerin ve hissedarların kararını beklemeye başlayan Musk ile Twitter arasındaki ipler Twitter’da bulunan bot ve sahte hesapların sayısı konusunda yaşanan anlaşmazlıktan dolayı gerilmişti.
Twitter’ın günlük aktif kullanıcı sayısı olan 226 milyonun %5’inin bot ve sahte hesaplara ait olduğunu açıklamasının ardından bu sayıların doğru olmayabileceği konuşulmuş, Musk ise tamamlamaya niyetli olsa da anlaşmayı doğru bilgi verilene kadar askıya aldığını açıklamıştı. Ardından, Twitter CEO’su Parag Agrawal ile Elon Musk arasında restleşmeler yaşanmıştı. Musk, 100 kişilik bir örneklem üzerinden bot ve sahte hesap sayısını belirleyeceklerini, Agrawal ise 100 hesap ile bu tür bir çalışmanın yapılamayacağını aktarmıştı.
Musk’ın teklifini kaçırmamak için harekete geçen Twitter, “yangın hortumu” olarak adlandırılan, tweet akışının ve kullanıcıların anlık olarak incelenebildiği sistemi Musk’a ve ekibine açmıştı.
Öte yandan, Twitter yönetim kurulu hissedarları Musk lehine oy vermeye, şirketin satışını desteklemeye çağırmıştı.
Twitter’ın çabaları yeterli gelmemiş olacak ki Musk söz konusu mektup ile anlaşmadan çekildiğini açıkladı.
Twitter’ı WeChat benzeri bir ‘super app’e çevirmek isteyen Musk, Twitter’ın gelirini 2028 yılına kadar beşe katlayabileceği iddiasındaydı. Fakat kendi serveti teklifinden bu yana yaklaşık 65 milyar dolar eridi.
Musk’ın anlaşmayı feshetmesinin Twitter için bir felaket olabileceği konuşulurken, Twitter anlaşmayı sürdürmek ya da zararlarını tazmin etmek için Musk’ı dava edebilir. Bilindiği üzere taraflardan birinin anlaşmadan çekilmesi halinde, çekilen taraf diğer tarafa bir milyar dolar ödemek zorunda. Musk’ın bot ve sahte hesapların sayısı konusunda ısrarcı davranmasının anlaşmadan çekilirken bu meblağı ödememek amaçlı bir taktik olabileceği konuşuluyordu.
Yorumlar