Skip to main content

Son dönemde adı pek çok olay ile anılan Facebook manşetlerde yer almaya devam ediyor.

Geçtiğimiz ay The Wall Street Journal’da yayımlanan The Facebook Files adlı raporlardan dolayı dikkatleri üzerine çeken Facebook, bilgi sızdırarak bu raporların hazırlanmasına önayak olan eski Facebook çalışanı Frances Haugen’in sırasıyla 60 Minutes’te kimliğini ve düşüncelerini açıklamasının ve ABD Senatosu önünde ifade vermesinin ardından gündemin bir numaralı maddesi haline gelmişti.

Haugen’in iddialarına şirketin kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg bizzat kendi yazdığı bir blog yazısı ile yanıt verirken; şirket, geçtiğimiz hafta bir protokol ile ilgili olarak yaşadığı, Facebook’un yanı sıra WhatsApp, Messenger, Instagram ve Oculus’un da yaklaşık 7 saat internet bağlantısının kesilmesiyle bir kez daha dikkatleri üzerinde çekmişti.

Kesintinin bir hack girişimi olduğu ve kullanıcıların kimlik bilgilerinin çalındığı iddiası Facebook tarafından yalanlanırken, bu süre boyunca diğer sosyal medya platformlarının ve iletişim kanallarının kullanıcı sayılarında ve kullanım sürelerinde artış yaşanmıştı. Örneğin, Telegram, 70 milyon yeni kullanıcıya merhaba dediğini aktarırken, Snapchat kullanım süresinde %23’lük bir artış olduğunu, TikTok ise %2’lik bir artışın gözlemlendiğini belirtti.

Facebook, kesintinin ardından Instagram’da bir yeniliğe giderek, hizmetin kesilmesi halinde kullanıcıların bilgilendirileceği bir sistem üzerinde çalışmaya başladı.

New York Times’in haberine göre, Frances Haugen’in ABD Senatosu önünde ifade vermesinin ardından, Mark Zuckerberg, Facebook çalışanları ile yirmi dakikalık bir toplantı gerçekleştirdi. Daha sonra Facebook, çalışanlarının Haugen’in açıklamalarına dair nasıl tavır almaları gerektiğinin anlatıldığı toplantılar düzenledi. Aynı haberde, toplantıların yanı sıra, çalışanlara bilgi notları gönderildiği de belirtildi.

Haugen’in sızdırdığı belgelerden yola çıkılarak hazırlanan The Facebook Files adlı rapor dizisinde Instagram’ın genç kızların özgüvenlerini ve benlik algılarını olumsuz yönde etkilediği şeklinde bir bilgi de yer almaktaydı. Mark Zuckerberg ve Facebook, her ne kadar Haugen’in açıklamalarını reddetseler de gençlerin sosyal medya kullanımlarının farkında olabilmeleri için servislerde bir güncellemeye gitme kararı alındı.

Bu güncelleme ile Instagram’da yetişkinlerin gençlerin Instagram kullanımlarını denetleme yetkisinin olacağı, zararlı içeriklerle uzun süre etkileşime giren kullanıcıların bilgilendirilecekleri ve uzun süre Instagram’da gezen gençlerin ara vermeleri için uyarılacakları söyleniyor.

Facebook henüz ilk muhbirin şokunu atlatamamışken, eski bir Facebook çalışanı olan ve Nisan ayında Facebook’la ilgili şikayetlerini kamuoyuna aktaran Sophie Zhang’in kolluk kuvvetlerine belgeler ulaştırdığını açıklaması ve Senato önünde ifade verebileceğini söylemesi ile ikinci bir şok yaşadı.

Facebook ile ilgili son döneme damga vuran bir haber ise Facebook’un, Marketplace adı verilen alım-satım uygulamasında Amazon ormanlarının yasadışı satışını yasaklama kararı alması.