Ünlü stop-motion animasyon stüdyosu Aardman’ın sevilen karakterlerinden Shaun the Sheep’in NASA’nın Artemis I projesi kapsamında Ay’a gideceği Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından duyuruldu. Bu durumda, Artemis I test uçuş mankeni ile birlikte uzaya gidecek olan Shaun the Sheep, Artemis projesine dahil olan ilk ESA astronotu olacak.
Aardman, bu gelişmeyi, “Kuzu için küçük bir adım…” sözleriyle duyurdu.
One small step for lamb… Aardman and the @esa are proud to share that the specially trained astronaut @shaunthesheep has been assigned a seat on the Artemis I mission to the Moon 🌕
Read more: https://t.co/oNcGjoLWEA#ForwardToTheMoon pic.twitter.com/LIANlHD39m
— Aardman (@aardman) August 2, 2022
Artemis I projesi kapsamında, Space Launch System (SLS) adlı roket ile Ay’a yolculuk yapacak olan Orion modülü, Ay’ın etrafında birkaç tur attıktan sonra dünyaya dönüşünü gerçekleştirecek. Artemis I, NASA’nın Ay’da dönüş için hazırladığı üç aşamalı bir projenin ilk aşaması. Artemis II ile Orion modülünü mürettebatlı bir şekilde Ay etrafında dolaştırmayı planlayan NASA, Artemis III ile Ay’a 50 yıl sonra tekrar ayak basmayı ve hatta ilk kadın ve ilk beyaz olmayan astronotun Ay’a gidişini sağlamayı hedefliyor.
Artemis I için yapılacak olan fırlatmanın 23 Ağustos’ta gerçekleştirilmesi planlanırken; NASA, hem Artemis I’in nasıl gerçekleşeceğini bir animasyon dizisi ile anlattı hem de Ay’a dönüşün fragmanını yayınladı.
Uzaya giden oyuncaklar
Artemis I kapsamında uzaya gidecek olan Shaun the Sheep, uzaya giden ilk oyuncak olmayacak. Zira Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) adına ilk uzay uçuşunu gerçekleştiren Yuri Gagarin’den bu yana oyuncakların uzaya çıkarılmaları bir gelenek halini aldı.
Yörüngeye çıkan ilk insan olan Rus kozmonot Yuri Gagarin’in sıfır yerçekimi belirteci olması için bir oyuncağı uzaya çıkardığı biliniyor. Yuri Gagarin tarafından 1961 yılında yörüngeye çıkarılan oyuncak, Gagarin’in anısına 1991 yılında tekrar, Gagarin anısına Musa Manarov tarafından uzaya çıkarıldı.
Barbie, astronot kıyafetini ilk kez 1965 yılında giyse de uzaya çıkması bir hayli zaman aldı. Zira, Barbie’nin uzaya çıkışı bu yılın başında gerçekleşti.
After adding astronaut to her long list of careers in 1965, #Barbie is embarking on her first-ever mission to @space_station! 🤩 pic.twitter.com/ha6Y7z13uG
— Barbie (@Barbie) April 14, 2022
Bu yıl iki adet Barbie bebeğe ev sahipliği yapan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), daha önce de Stargazer Lottie’ye ev sahipliği yapmıştı. Hatta İrlandalı bir oyuncak şirketi tarafından üretilen Lottie, 2016 yılında ISS’e ulaşarak “uzaydaki ilk oyuncak bebek” olmuştu.
Stargazer Lottie’ Declared ‘First Doll in Space’ After Launch to Stationhttps://t.co/RztErlYjl2 pic.twitter.com/WihPLtYwnA
— MSN News (@MSNNews) January 1, 2016
Frozen’dan Olaf adlı kardan adam ve Kerbal Space Program’dan Jebediah Kerman da uzaya giden oyuncaklar arasında.
#Frozen #Olaf in space! MT “@AntonAstrey: With Zero-G Indicator #Olaf in the #Cupola module pic.twitter.com/Kcz5b6y0fE”
— ISS Research (@ISS_Research) December 9, 2014
@BoeingSpace #Starliner passenger – Kerbal@nasa @NASA_Astronauts @astro_kjell @Astro_FarmerBob @AstroSamantha @astro_watkins pic.twitter.com/G8ueD7qkhh
— Serg.Korsakov (@SergKorsakov) May 21, 2022
Fakat belki de uzayda bulunan en ilginç oyuncak, Karen Nyberg tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda süren görevi sırasında yiyecek kaplarının koruyucu katmanları ve bir tişört kullanılarak dikilen dinozor.
Also known as the second dino in space. The first was crafted by NASA astronaut Karen Nyberg using scraps of food-packaging liners and a T-shirt. Credit: NASA https://t.co/nWq0TYbqwV pic.twitter.com/Heygx0k2zu
— Rocket Rundown (@RocketRundown) May 31, 2020
Yorumlar