Avrupa’nın enerji krizinin etkilerinin hissetmeye başladığı günlerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den beklenmedik bir öneri geldi.
Bilindiği üzere Rusya, Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından bitmek bilmeyen yaptırımlarla karşılaşmış; dünyaca ünlü pek çok şirketin ülkeden çekilmesinin yanı sıra enerji ihracatında önemli bir düşüş yaşamıştı.
Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının %40’ını karşılayan ülkenin, özellikle yine Avrupa’da artan enerjide Rusya’ya bağımlılığın azaltılması amaçlı adımlar sonucunda büyük zararlara uğradığı biliniyor. Avrupa, enerjide bağımlılığı azaltmak için çeşitli yollar ararken, büyük bir enerji krizine doğru yol alıyor. Özellikle Almanya’dan gelen haberler, Avrupa’yı ne kadar büyük bir krizin beklediğini gösteriyor.
Nord Stream 1 ve 2 boru hatlarının ilk durağı olan, enerjide Rusya’ya bağımlı olmasına rağmen hem nükleer santrallerini kapatmak hem de çevreci enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak isteyen Almanya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sonucu köşeye sıkışmış ve bazı beklenmedik adımlar atmak zorunda kalmıştı.
2021 yılında doğalgaz ithalatının %55’ini Rusya’dan gerçekleştiren Almanya, dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri olan Gazprom’un Almanya’da faaliyet gösteren kolu Gazprom Germania’nın ve Rosneft’in varlıklarını kamulaştırma yolunda adımlar atmıştı. Almanya’nın ayrıca, kapatmak için adımlar attığı nükleer santrallerden bazılarını açık tutma yönünde kararlar aldığı da biliniyor.
Ukrayna işgalinin ilk aylarında yaşanan restleşme Avrupa’nın Rusya’ya sırt çevirmesine, Gazprom başta olmak üzere Rus enerji şirketlerinin de enerji aktarımını durdurmalarına yol açmıştı. Gazprom’un Almanya, Avusturya, Polonya, Bulgaristan, Finlandiya ve Hollanda’ya gaz akışını kesmesinin ardından fosil yakıtlı santrallere geri dönüş yaşanmıştı. Almanya ve Avusturya’nın yanı sıra doğalgaz ihtiyacının %15’ini Rusya’dan karşılayan Hollanda’nın kömüre dönüş gerçekleştirdiği bilinenler arasında.
Öte yandan, enerji ihracatında önemli bir düşüş yaşayan Rusya, ihracat hacminin eski hâline dönmesi için çeşitli yöntemler denemiş; Türkiye ve Çin’e bitcoin ile doğalgaz ve petrol ihracatını bile bir ihtimal olarak masada tutmuştu.
Yaptığı açıklamalarda Avrupa’nın yaşadığı enerji krizinin Rusya kaynaklı olmadığını dile getiren Vladimir Putin, Avrupa’nın enerji krizinin sonlandırılması için çözümler sunmaktan geri durmuyor. Avrupa’ya enerji ihracatını tekrar başlatarak Rusya’nın enerji sektörünü eski günlerine döndürmek isteyen Putin’in son önerisi, doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması. Putin’in önerisinin gerçekleştirilmesi hâlinde Türkiye, Avrupa’nın en büyük doğalgaz merkezi olacak.
Moskova’da gerçekleştirilen bir enerji konferansında konuşan Putin, Baltık Denizi’nden geçen ve akışı durdurulan Nord Stream boru hatlarındaki kayıp gazın Karadeniz’e yönlendirilebileceğini ve doğalgazın Avrupa’ya Türkiye üzerinden aktarılabileceğini söyledi.
Aynı etkinliğe konuk olan Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise bu projeyi ilk kez duyduklarını ve projenin konuşulacak taraflarının olduğunu aktardı.
Türkiye’nin Avrupa’ya doğalgaz aktarımı konusunda kilit bir konumda olmasının bir diğer sebebi, Nord Stream 1 ve 2 boru hatlarında yaşanan sızıntılar. Danimarka ve İsveç’in TNT patlamaları ile zarar gördüklerini açıkladıkları Nord Stream 1 ve Nord Stream 2 boru hatlarının durumu tüm dünyada yankı bulmuş; ABD ve Almanya’dan Rusya’yı suçlayan açıklamalara karşılık, Rusya’dan bir terör faaliyeti olasılığına dikkat çeken açıklamalar gelmişti.
Yorumlar