Elon Musk, Twitter hisselerinin tamamını satın almak amacıyla şirkete yaklaşık 44 milyar dolarlık bir teklifte bulunmuş ve bu teklifi şirketin yönetim kurulu üyeleri tarafından kabul edilmişti. Musk, teklifinin kabul görmesinin ardından ifade özgürlüğü tartışmalarının odak noktası haline geldi.
Twitter’ı insanların düşüncelerini ifade ettikleri “fiili bir kasaba meydanı” olarak gördüğünü açıklayan Musk, şirketin insanların kanunların el verdiği ölçüde kendilerini ifade etmelerine olanak sağlaması gerektiği görüşünde.
Musk’ın ifade özgürlüğü konusunda sarf ettiği sözler bazı kullanıcılar tarafından olumlu karşılanırken, bazı kullanıcıları da kesinlikle yasaklanması gerektiğini düşündükleri ifadelerin platformda yer almasına olanak sağlayacağı düşüncesiyle endişelendiriyor.
Twitter ve ifade özgürlüğü tartışmasının önemli noktalarından biri, Musk’ın eski ABD Başkanı Donald Trump’ın platforma geri dönüşünü onaylayıp onaylamayacağı idi. Bilindiği üzere Donald Trump’ın Twitter hesabı, geçtiğimiz yıl 6 Ocak tarihinde gerçekleşen ABD Kongre Binası baskınından sonra silinmiş ve Trump’ın platforma girişi süresiz olarak yasaklanmıştı.
Donald Trump her ne kadar geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak Twitter’a dönmeyeceğini, Twitter’a girişinin yasaklanmasının ardından kurduğu TRUTH Social’i kullanmaya devam edeceğini açıklasa da tartışmalar sürüyor.
Financial Times tarafından düzenlenen bir konferansta konuyla ilgili konuşan Musk, Trump’a getirilen yasağın “ahlaki açıdan yanlış bir karar” olduğunu ve kalıcı yasakların insanların Twitter’a olan güvenini sarstığını düşündüğünü açıkladı. Musk açıklamasını “eğer kötü ve yanlış tweetler varsa, bunlar silinebilir ya da gizlenebilirler” şeklinde sürdürdü.
Donald Trump’ın hesabının silindiği ve platforma girişinin yasaklandığı günlerde CEO koltuğunda oturan Jack Dorsey, bu kararın doğru bir karar olduğunu fakat bu kararla gurur duymadığını açıklamıştı. Bu yılın Nisan ayında bu konuyla ilgili tekrar bir açıklama yapan Dorsey, Trump’ın engellenmesinin yanlış olduğunu, böyle bir kararın bir şirket tarafından alınmaması gerektiğini, kararların tekrar değerlendirilerek bu değerlendirmeler doğrultusunda evrilmeleri gerektiğini belirtmişti. Dorsey, yasadışı aktiviteler dışında kalıcı yasakların olmaması gerektiğini düşünüyor.
Ek olarak, Dorsey, kendisinin de aralarında bulunduğu Twitter’ın yönetim kurulu üyelerinin Musk’ın teklifini kabul etmeleri sonrası Musk’a desteğini açıklamış; Musk’ı Twitter’ın geleceği için tek çözüm olarak gördüğünü aktarmıştı.
Yorumlar