Eski bir Facebook çalışanı olan Frances Haugen’in sızdırdığı belgelerin The Wall Street Journal tarafından The Facebook Files adıyla haberleştirilmesinin ardından, ABD Senatosu Facebook (yeni adıyla Meta) ve Facebook bünyesinde bulunan Instagram başta olmak üzere sosyal medya şirketlerine çocukları ve gençleri koruyucu adımlar atmaları yönünde çağrılarda bulunmuş; Snapchat, TikTok ve Youtube yöneticilerini konu hakkında soruları yanıtlamaları için davet etmişti. Snapchat, TikTok ve Youtube yöneticilerinin Senato ziyaretlerinin ardından Senato’ya gideceğini açıklayan Instagram CEO’su Adam Mosseri, soruları yanıtlamak üzere dün Senato üyelerinin karşısına çıktı. Mosseri’nin ziyareti, Haugen tarafından sızdırılan Facebook belgelerinde Instagram’ın çocukların ve gençlerin beden ve kişilik algılarına zarar verdiği bulgularının yer almasından dolayı merakla bekleniyordu.
Mosseri’nin Senato ziyaretinden bir gün önce Instagram tarafından yapılan bir açıklama ile platformun çocukları ve gençleri korumak amacıyla kullanıma sunacağı bazı özellikler kamuoyuna duyurulmuştu.
Platform, ABD, Kanada ve Avusturalya’da yaşayan kullanıcıları uygulamada belirli bir süre geçirmelerinin ardından ara vermeleri için bildirim ile uyarmaya başladı, ebeveynlere ve vasilere çocukların ve gençlerin uygulamayı kullanmaları ile ilgili çeşitli kısıtlama yetkileri getirdi ve özel mesaj, fotoğrafa etiketleme gibi bazı özelliklerin politikalarını güncelledi.
Mosseri, Senato ile dün düzenlenen toplantıda gençlerin bedensel ve zihinsel sağlıkları ile ilgili olarak Instagram tarafından kullanıcıların korunmalarına yönelik hangi adımların atıldığı, ürünlerin ve verilerin güvenliği konularında soruları yanıtladı. Mosseri, Senato’nun Instagram’ın etkilerini abarttığını söylerken, sadece Instagram’ın değil, tüm endüstrinin suçlanması gerektiği düşüncesini aktardı.
Gençlerin Instagram’dan çok Youtube ve TikTok kullandığına değinen Mosseri, üç yıldır bir düzenleme istediklerini ve gençlerin sağlığının her şeyden önemli olduğunu belirtirken; Mosseri’nin bu sözlerini yorumlayan Mashable, Snapchat, TikTok ve Youtube’un da zararlı etkilerinin olduğunu fakat Instagram’ın bir fotoğraf paylaşım platformu olarak bu platformlardan daha zararlı olabileceğini, zira Haugen’in sızdırdığı belgelerden oluşturulan haber dizisinde de Instagram’ın gençler, özellikle de genç kızlar üzerinde oldukça olumsuz etkilerinin olduğuna değinildiğini aktardı. The Wall Street Journal’in haberlerinde gençlerin beden ve kişilik algılarının zarar gördüğüne, yalnızlık, kıyaslama, stres ve depresyon yaşadıklarına değinilmişti. Platformu kullanan genç kızların neredeyse yarısının sürekli olarak kendi görünüşlerini başkalarının görünüşleri ile karşılaştırma ihtiyacı, 3’te 1’inin ise “mükemmel görünme baskısı” hissettikleri paylaşılmıştı.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), 10 ila 24 yaş arası gençler arasında intiharın bir epidemik halini aldığını, 2000-2007 yılları arasında oldukça durağan olan oranın, 2007-2017 yılları arasında %56 artış gösterdiğini raporlamıştı. Mosseri, Instagram ile intiharlar arasında bir bağlantı olmadığını öne sürerken, uzmanlar bu süreçte yaşanan sosyal medyanın yükselişine dikkat çekmeye devam ediyorlar.
Yukarıda bahsi geçen özellikler dışında, Mayıs ayında paylaşımlardan beğeni sayılarını kaldıran Instagram, gençler arası rekabeti bir nebze de olsa azaltabilmeyi hedeflerken, Instagram Kids olarak anılan çocuklara yönelik uygulama geliştirme fikrinden vazgeçti. Senato bu konuda Mosseri’yi eleştiri yağmuruna tutarken, Mosseri gençler için güvenli bir sosyal medya ortamı yaratılmaya çalışıldığını ve Instagram Kids’in bu konuda çok da iyi bir fikir olmayabileceğini düşündüğünü aktardı.
Yorumlar