Skip to main content

Bir süredir adı skandallarla anılan şirketin kurmayı planladığı ‘metaverse’ için isim değişikliğine gideceği konuşuluyordu. Mark Zuckerberg beklenen açıklamayı yaptı.

Kurulduğu günden bu yana sosyal medya denildiğinde ilk akla gelen platform olan Facebook, isim değişikliğine gidiyor. Şirketin son dönemde bir metaverse kurmak için hazırlandığı ve isim değişikliğine gideceği bilinse de kimilerine göre bu isim değişikliğinin sebebi, son dönemde Facebook’u bir hayli zor duruma düşüren skandallar.

Dün, Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg tarafından yapılan açıklama ile Facebook ismi Meta olarak değişirken, Facebook, Instagram ve WhatsApp uygulamalarının isimleri aynı kaldı. Dolayısı ile Facebook’un geçirdiği bu değişimi Google’nin 2015 yılında geçirdiği değişime benzetmek mümkün. Zira, 2015 yılında Google isim değiştirerek Google ismi ile anılan uygulamalar ile yan kuruluşlarını Alphabet adında bir çatı şirketin altında toplamıştı. Meta, benzer bir şekilde, uygulama ismi olarak kullanılmayacak, fakat çatı şirketin ismi olarak bilinecek.

Geçtiğimiz günlerde özellikle eski çalışanlarından Frances Haugen’in sızdırdığı belgelerden oluşturulan raporlar sebebiyle adı pek çok skandal ile anılan Facebook’un bir süredir bir metaverse oluşturmak amacıyla adımlar attığı biliniyordu. Zuckerberg, dün yaptığı konuşmada, şirketin kimliğini uzun süredir düşündüğünü ve Facebook’un zaman içerisinde bir metaverse şirketi olarak anılmasını umduğunu belirtirken, konuşmasına eşlik edecek şekilde ön gösterimini yaptığı uygulamalar ile bazı haberleri ve dedikoduları doğruladı, şirketin yeni dönemdeki hedeflerine de işaret etti.

17 yıldır bir sosyal medya şirketi olarak hizmet veren Facebook’un hem sadece bir sosyal medya şirketi olmaktan öteye geçmek istemesi hem de tek başına bir uygulama iken büyüyen şirketin sektördeki pek çok güçlü platformu bünyesine katarken isim değişikliğine gitmemesi sonucu yaşanan karmaşadan kurtulması gerektiğini belirten Zuckerberg, şirketin odağının çevrimiçi, sanal ve artırılmış gerçekliği de bünyesine katan dünyalar yaratmak ve insanların bu dünyalar arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Zuckerberg ayrıca, bazı büyük teknoloji şirketlerinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde benzer metaverse yaklaşımlarını benimseyeceği düşüncesinde.

Zuckerberg konuşması sırasında yeni dönemde karşımıza çıkacak olan uygulamalardan da görüntüler sundu. Konuşmasının hemen başında avatarına bir kıyafet satın aldıktan sonra bir sanal konferans odası uygulaması olan Horizon Workroom’a dahil olan Zuckerberg, ilerleyen dakikalarda insanların arkadaşları ile buluşabilecekleri sanal alanlar sunan Horizon Home’yi ve insanların kendi dünyalarını ve etkinliklerini yaratıp diğer kullanıcılar ile paylaşabilecekleri Horizon Worlds’u tanıttı.

Zuckerberg, Facebook’un bugünden itibaren Meta olarak anılacağını söylese de Quartz’ın haberine göre şirketin borsadaki isim değişikliği 1 Kasım’da olacak ve MVRS kısaltması kullanılacak. Ayrıca, göze çarpan bir başka detay ise meta.com adresini alan ve bu adreste metaverse yaklaşımını anlatan şirket, Twitter’da @meta kullanıcı adını almış olsa da kendi bünyesinde bulunan Instagram’da farklı bir isme yöneldi. @meta kullanıcı adı halihazırda Denver’da motosiklet kültürü üzerine yayın yapan bir dergiye ait. Meta’nın kullanacağı Instagram hesabına ise @wearemeta üzerinden ulaşılabiliyor.

Zuckerberg’in açıklamasının ardından Twitter kullanıcıları arasında Meta’nın sunacağı metaverse’nin Second Life adıyla bilinen çevrimiçi yaşam simülasyonundan ne kadar farklı olduğu tartışması başladı. Zuckerberg’in açıkladığı metaverse’nin Second Life’nin kötü bir imitasyonu olduğu düşüncesine sahip olan kullanıcılar ile Second Life’nin sadece bir oyun olduğu, Meta’nın sunduğu uygulamaların bu şekilde değerlendirilemeyeceği ve pek çok şey vaat ettiğini söyleyen kullanıcılar arasında eğlenceli tartışmalar yaşanıyor.