Skip to main content

Elon Musk, dört üst düzey yöneticiyi işten çıkardı. Twitter çalışanlarının kaynak kodlara erişimini engelleyen Musk, Tesla mühendislerini inceleme için Twitter’a davet etti.

Twitter’ı satın almak için Nisan ayında yaptığı 44 milyar dolarlık teklif ile bir anda gündeme oturan ve teklifi yaptığı günden bu yana yaptığı hamlelerle gündemi meşgul eden Elon Musk, resmen Twitter’ın yeni sahibi oldu. Musk, ilk olarak, aralarında şirketin CEO’su Parag Agrawal’ın da bulunduğu en az dört üst düzey yöneticiyi işten çıkardı.

CEO Parag Agrawal, CFO Ned Segal, şirketin hukuk ve politikalardan sorumlu ismi Vijaya Gadde, CCO Sarah Personette ve baş danışman Sean Edgett’i işten çıkaran Musk, ilk gününde önemli başka kararlara da imza attı.

Musk, Twitter çalışanlarının kaynak kodlara erişimini engelledi; Tesla mühendislerini Twitter genel merkezine davet ederek, onlardan kodları incelemelerini istedi.

Twitter’ı satın alıp almayacağı ve gerekli finansal desteği bulup bulamayacağı bir hayli tartışılan Musk, Twitter binasına girişinin videosunu paylaşmıştı. Elinde bir lavabo ile neşeli bir şekilde Twitter binasına giren Musk, videoya kendisine karşı çıkanlara nazire yaparcasına “let that sink in” notunu düşmüştü. Direkt çevirisi “bu lavaboyu içeri al(ın)” olan ifade mecazi  olarak “bunu anla(yın)” demek için kullanılıyor.

Sabah saatlerinde Twitter genel merkezine giriş yapan Musk’ın ilerleyen saatlerde bina içerisinde bulunan kafeteryada Twitter çalışanları ile bir araya geldiği biliniyor. Musk’ın kafeteryadaki görüntüsünden kısa bir süre sonra şirketin yeni sahibi olduğunun resmiyet kazandığı haberi, hemen ardından da bahsi geçen hamleleri gündeme oturdu.

Twitter’ın işten çıkardığı CEO Parag Agrawal’ın çoğu şirketteki hisselerinden dolayı olmakla birlikte 38,7 milyon dolar, CFO Ned Segal’in 25,4 milyon dolar, Vijaya Gadde’nin 12,5 milyon dolar ve Sarah Personette’nin 11,2 milyon dolar alacakları biliniyor.

Güvenlik eşliğinde bina dışına alınan yöneticilerden Parag Agrawal, CEO koltuğunu şirketin kurucularından Jack Dorsey’den devralmış, süreç içerisinde Elon Musk tarafından özellikle platformda bulunan bot ve sahte hesap sayısı konusunda kendisini yanlış yönlendirmekle itham edilmiş; Vijaya Gadde ise 2021 yılında gerçekleşen 6 Ocak ABD Kongre Baskını sonrası ABD Eski Başkanı Donald Trump’ın platforma girişini yasaklaması ile dikkat çekmişti.

Bilindiği üzere Musk, Nisan ayında Twitter hisselerinin %9,2’lik kısmını satın alarak bir süreliğine şirketin en büyük hissedarı olmuş; ardından da hisselerin tamamı için 44 milyar dolarlık bir teklif yapmıştı. Bu teklif şirketin yönetim kurulu üyeleri tarafından kabul edilse de hissedarların ve düzenleyicilerin onayı beklenirken açıklanan günlük aktif kullanıcı sayısı içerisinde bot ve sahte hesapların oranının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek anlaşmadan çekilmek isteyen Musk, CEO Parag Agrawal ile bir tartışma yaşamıştı. Musk, bu tartışma öncesi şirketin gelirlerini beş katına çıkarabileceğini iddia ederken, şirketi satın almaktan vazgeçtikten sonra bir milyar dolarlık cayma bedelini ödememek için çeşitli yollar aramıştı. Sonuçlanamayan anlaşma Twitter tarafından mahkemeye taşındı. İnceleme süresinde şirket yöneticileri, potansiyel yatırımcılar ve ilgili kişilerle mesajları açığa çıkan Musk, tekrar fikir değiştirerek ilk teklifini yenilemişti. Twitter’ın başından beri olumlu baktığı satış böylece gerçekleşmiş oldu.

Twitter’ın yeni sahibi olan Musk, satıştan sonra aldığı bu kararların ardından Twitter’da “the bird is freed”, yani “kuş serbest bırakıldı/özgürleştirildi” şeklinde bir tweet paylaştı.

Musk, genel merkeze girişinden sonra paylaştığı ilk tweetinde reklamcılara seslenerek, Twitter’ı neden satın aldığı ve reklamlar hakkında ne düşündüğü konusunda spekülasyonlara inanmamalarını söyledi. Twitter’ı daha fazla para kazanmak amacıyla almadığını belirterek, platformu, kutuplaşmaya yol açan geleneksel medya kuruluşlarının aksine tüm düşüncelerin saygılı bir şekilde ifade edildiği dijital bir meydan hâline getirmeyi düşündüğünü aktardı. Bu yolda başarısız olmasının da ihtimal dahilinde olduğunu söyleyen Musk, Twitter’da herkesin iyi bir deneyim yaşaması için çalışacağını, herkesin istediğini söyleyebileceği bir alan yaratmayacağını, yasalara bağlı kalacağını, reklamcılığın da eğlendiren, öğreten bir şekilde yürütüleceğini belirtti. Musk, reklamcılardan kendisine desteklerini kesmemelerini istedi; onlarla birlikte “muhteşem bir şey yaratmak” istediğini belirtti.

Twitter’ı bir super app’e dönüştürmek isteyen Elon Musk’ın potansiyel yatırımcılara şirket çalışanlarının %75’ini işten çıkaracağını söylediği konuşulmuştu. Musk’ın sergilediği duruştan hoşlanmayan ve/veya çalışanlara yaklaşımının olumlu olmayacağını düşünen Twitter çalışanları şirketten ayrılırken; Musk, çalışanların%75’inin işten çıkarılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtmişti.