ARAŞTIRMA

DigitalAge | 03.01.2020 - 10:21

Zomato: İstanbul’un yeme içme trendleri

Zomato, İstanbul’da bulunan 31 bin’i aşkın mekanın bilgilerini Z-Raporu ismini verdiği yeme içme trend rehberinde paylaştı.

Mekan keşif rehberi Zomato, mekanlar ve kullanıcı aramalarıyla ilgili ilgi çekici verileri paylaştı. Raporda mekanlar ve kullanıcı aramalarıyla ilgili ilgi çekici verilere yer veren Zomato, adeta şehrin yeme içme haritasını çıkardı.

2019 yılında yeni açılan restoran sayısı 13 bine yaklaşırken, vegan ve vejetaryen restoran sayısının 653’e ulaşması  dikkat çekiyor. 31 bin 268 mekanın üçte birinde internet bağlantısı olması ise, restoranların da dijitalleşen dünyaya ayak uydurduğunu gösteriyor.

Zomato’da, kullanıcıların Etiler, Akaretler, Taksim, Anadolu Hisarı ve Galata gibi şehrin ön plana çıkan semtlerinde yoğunluklu olarak mekan araması gerçekleştirdiği gözlemleniyor.

Bu bölgelerde ise ön plana çıkan mutfaklarda İstanbul’un çeşitliliği dikkat çekiyor. Son dönemin ön plana çıkan bölgelerinde her köşe başında karşımıza çıkan et restoranlarının olduğunu söyleyebiliriz.Öte yandan sushi, meyhane ve kebap İstanbul’un geniş kültüre sahip sakinlerinin yeme içme alışkanlıklarındaki çeşitliliği gösteriyor. Türk damak tadına oldukça yakın son dönemin popüler yemekleri humus ve falafeli de barındıran Lübnan mutfağının ilgi çeken popüler mutfaklar arasında yer aldığını belirtelim.

Zomato paylaştığı raporda, İstanbulluların kahvaltıya, burger, kebap, sushi yemeye ve eğlenmeye en çok nereye gittiğini arama trendlerine göre sıralandırıyor.  Özel günlerde farklı lokasyonları tercih eden Zomato kullanıcıları;
Sevgililer Günü’nde sırasıyla Taksim, Akaretler, Etiler, Galata ve Bebek’te mekan araması yapan Zomato kullanıcıları, Anneler Günü’nde Levent, Etiler, Şenlikköy, Salacak ve Anadolu Hisarı’nı, Ramazan’da ise Etiler, Anadolu Hisarı, Akaretler, Taksim ve Beylerbeyi’ni tercih ediyor.31 bini aşkın mekan bilgisi incelendiğinde bölgelere göre mekan türlerinde farklılıklar gözlemleniyor. Taksim’de barlar ön plana çıkarken, Etiler’de kebapçılar, Arnavutköy’de balıkçılar, Beşiktaş’ta ise kahvaltıcıların yoğunluğu dikkat çekiyor.

Aylara göre mutfak tercihleri

2019 yılı boyunca ay ay kullanıcı aramaları incelendiğinde, Ocak ayında tatlıcı, Şubat ayında meyhane, Mart ayında ise çiçek kafe ön plana çıkıyor. Nisan ayı ile birlikte et restoranları ve kebapçılar sırasıyla liderliği ele alıyor. Eylül ayı itibariyle liderlik burgerci aramasına geçiyor. Lübnan mutfağı 2019 yılının son çeyreğinde en çok aranan restoranlar arasında ön plana çıkıyor.

En pahalı ve en uygun semtler Avrupa yakasında

Zomato, İstanbul’un en uygun fiyatlı ve en pahalı mekanlarının bulunduğu bölgeleri de paylaştığı raporuna göre, İstanbul’un en pahalı restoranlarının bulunduğu bölgeler Nişantaşı, Cihangir, Karaköy, Etiler ve Ortaköy…
İstanbul’un en uygun fiyatlı mekanlarının bulunduğu bölgeler ise Küçükçekmece, Esenler, Bağcılar, Kaynarca ve Güngören oluyor.

2019’un yenilikleri

İstanbul’a ilk defa gelen Havai Mutfağı, sağlıklı beslenme trendi ile birlikte başlayan arayışlar arasında farklı bir alternatif olarak hayatımıza girdi. Pilav arabaları bir bir mekanlara dönüşürken; kokoreç, midye gibi lezzetleri içeren sokak lezzetleri 2019 yılı içerisinde ön plana çıkıyor.