Skip to main content

İtalya’daki araştırmacılar, yağmur damlalarından veya rüzgârdan elektrik üretmek için bitkilerin içine yerleştirilebilecek yapay bir yaprak tasarladılar.

IEEE Spectrum tarafından yayımlanan bir rapora göre, bu yapay yapraklar LED ışıkları yakmak ve kendi kendine güç sağlamak için yağmurlu veya rüzgârlı koşullarda son derece iyi çalışıyor.

İtalya’nın Cenova kentindeki İtalyan Teknoloji Enstitüsü’nde (IIT) bir araştırmacı olan Fabian Meder, sistemin bitki sağlığını gözlemlemek veya iklim koşullarını izlemek için tarımsal uygulamalar ve uzaktan çevresel izleme için yararlı olabileceğini söyledi. Sistem, gerçek bitkilerin içine yapay yapraklar eklenerek çalışıyor. Meder, “Yapraklar rüzgârda hareket ettiğinde, iki yüzey birbirine değiyor ve tekrar ayrılıyor, bitki yaprağı kütikülünde ve cihazımızda statik yükler oluşturuyor. Bu yükler, bir akım oluşturdukları bitkinin iç hücresel dokusuna indükleniyor. Bu akımı bitki dokusuna yerleştirilen bir elektrotla toplayabiliriz” diyor.

Yağmurdan enerji elde etmek

Rüzgârdan elektrik üretmek için benzer teknik kullanan yapay yapraklar var, ancak yağmur damlalarından enerji elde etme süreci oldukça yeni.

Araştırmacılar, yapay yaprak sistemlerini canlı bir zakkum bitkisinin yapraklarına yerleştirdi ve enerji üretme yeteneğini değerlendirdi. Sonuçlar, tek su damlalarının 40 volt ve 15 mikroamperin üzerinde voltaj ve akım tepe noktaları oluşturabileceğini ve 11 LED ışığı çalıştırabileceğini gösterdi.

IIT’den Barbara Mazzolai, “Sonuçlar, cihazla – ayrı ayrı veya aynı anda – rüzgâr ve yağmur enerjisi toplamanın mümkün olduğunu ortaya çıkardı – onu çok işlevli bir enerji toplayıcı veya kendi kendine çalışan bir sensör haline getirdi” dedi. Mazzolai, ayrıca, bu enerji toplama sisteminin diğer benzer modellere kıyasla en büyük avantajının, ıslak koşullarda daha fazla elektrik üretebilmesi olduğunu açıkladı.

Şimdi araştırmacılar, elektrotların şekilleri ve seçilen malzemeler gibi tasarım değişiklikleri yoluyla yapay yaprakların performansını iyileştirmeye çalışıyor. Mazzolai, “Teknoloji için bir patent başvurusunda bulunduk ve potansiyel pazarları analiz ediyoruz” dedi. “Yine de nihai ürünü tanımlamadan önce biraz araştırma yapılması gerekiyor; örneğin, sistemleri açık havada ve çok değişken rüzgâr ve yağmur koşullarında ayrıntılı olarak test etmek istiyoruz” diye ekledi.

Çalışma, IEEE Robotics and Automation Letters dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Artificial leaf can produce 40 volts of electricity from wind or rain – Interesting Engineering