Skip to main content

Microsoft’un yeni Copilot tuşu, Windows klavyelerde 30 yıl sonra yapılan ilk büyük değişiklik olacak.

2024’ün bir “AI PC” yani yapay zekâlı bilgisayarların yılı olmasını isteyen Microsoft, bu yoldaki ilk adımını yeni dizüstü bilgisayarlar ile PC’lerdeki klavyede yaptığı önemli bir değişiklikle attı. Paylaşılan bilgilere göre; yeni Copilot tuşu, Microsoft’un iş ortaklarının çeşitli yeni PC’leri ve dizüstü bilgisayarlarında bulunacak ve klavyedeki tuşa basılarak Microsoft’un yapay zekâ destekli Windows Copilot deneyimine doğrudan hızlı erişim sağlayacak

Copilot tuşu, neredeyse otuz yıldır Windows PC klavye düzeninde yapılan ilk büyük değişiklik.

Microsoft Başkan Yardımcısı ve Tüketici Pazarlama Direktörü Yusuf Mehdi, blog yazısında “Yaklaşık 30 yıl önce, dünyanın her yerindeki insanların Windows ile etkileşime girmesini sağlayan Windows tuşunu bilgisayar klavyesine ekledik. Bunu, Copilot’un bilgisayardaki yapay zeka dünyasına giriş noktası olacağı Windows yolculuğumuzda başka bir dönüştürücü an olarak görüyoruz” diyor.

Yeni Copilot tuşu, yıllar önce Windows tuşuyla birlikte tanıtılan menü tuşunun yani uygulama tuşunun yerini alacak. Çoğu klavyede sağ “alt” tuşunun yanına yerleştirilecek ve yerleşimi OEM’e ve farklı pazarlara göre değişecek.

Copilot tuşu, Windows 11’de yerleşik olan Windows Copilot’u başlatarak sorguları yanıtlayabilen ve hatta Windows içinde işlemler yapabilen ChatGPT benzeri bir chatbot sunacak.

Windows Copilot’un aktif olmadığı ülkelerde Copilot tuşuna basıldığında Windows Arama’nın başlatılacağını belirtelim.

Öte yandan Copilot tuşunu hangi OEM’lerin ilk olarak kullanacağı belli değil ancak görünüşe göre Microsoft CES 2024’te konuyla ilgili bir açıklama yapacak.

Yusuf Mehdi, Copilot tuşunu ortaklarının yeni Windows 11 bilgisayarlarında görmeye başlayacağımızı ve gelecek Surface cihazları da dahil olmak üzere bu ayın sonlarından ilkbahar dönemine kadar kullanıma sunulacağını söylüyor.

Kaynak: Microsoft’s new Copilot key is the first big change to Windows keyboards in 30 years – TechCrunch