Skip to main content

Yüz tanıma teknolojisi konusunda öncü şirketlerden olan Clearview AI, veri toplama ve analiz yöntemleri ile mahremiyetin ihlaline yol açtığı gerekçesiyle eleştiri yağmuruna tutulurken; Ukrayna, Rusya’nın işgaline karşı oluşturduğu dijital cephede şirketin teknolojilerinden yararlanma kararı aldı.

Bir Clearview AI sözcüsü, Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın şirketin yüz tanıma teknolojisini kullanmaya başladığını, teknolojinin Rus askerlerinin ve savaşta hayatını kaybedenlerin kimliklerini belirlemede kullanılacağını, böylece yanlış bilgilerin yayılmasının engelleneceğini aktardı.

Clearview AI’ın danışmanlarından biri olan ve Barack Obama yönetiminde diplomat olarak görev alan Lee Wolosky, Ukrayna’nın Clearview’in teknolojisini ücretsiz olarak kullanacağını ve teknolojiden şüpheli kişilerin kontrol noktalarından geçişlerinin belirlenmesinde de faydalanılacağını belirtti.

Reuters, Clearview’ın CEO’su Hoan Ton-That’ın bir mektup ile Ukrayna’ya teklifte bulunduğunu, fakat Rusya ile iletişime geçmediğini aktardı.

Şirketin kurucu ortaklarından Ton-That, Clearview’in Rus sosyal medya ağı VKontakte’den alınmış 2 milyardan fazla fotoğrafa sahip olduğunu, veritabanında bulunan toplam fotoğraf sayısının 10 milyarı aştığını söyledi. Ton-That, ayrıca, Clearview’in yüz tanıma teknolojsinin ailelerinden ayrılmış olan mültecilerin bir araya gelmeleri için de kullanılabileceğini belirtti.

Clearview AI’ın yüz tanıma teknolojisinin, Ukrayna’nın hayatını kaybedenlerin kimliklerini belirlemede parmak izi karşılaştırmalarından daha hızlı sonuç almasını sağlayabileceği, sistemin yüzde deformasyon olması durumunda bile önemli ölçüde başarılı olabileceği söyleniyor.

Clearview’in veritabanında bulunan VKontakte menşeili fotoğrafların, uygulamanın PimEyes adı verilen ve savaşa katılanların belirlenmesinde kullanılan uygulamadan daha başarılı sonuç vereceğine inanılıyor. Öte yandan, Facebook ve Instagram’ın üst kuruluşu Meta, Clearview’den veritabanından fotoğraf çekmemesini istiyor.

Halihazırda ABD’de mahremiyet ihlali davaları ile başı dertte olan Clearview’in yüz tanıma hizmeti İngiltere ve Avusturalya’da yasadışı ilan edilirken; şirket, veri toplama yöntemini Google’ın arama hizmetine benzetiyor. Öte yandan, Clearview’in kullanımının istenmeyen sonuçlara ve sivillerin ölümüne yol açabileceği endişesi de sürüyor.

Kaynak: Exclusive-Ukraine has started using Clearview AI’s facial recognition during war – MSN