Skip to main content

Sosyal medya devi Twitter, ardı ardına açıkladığı özellikler ile sektörün gündeminde.

Geçtiğimiz hafta algoritmalarının sağ görüşe yakın haber kuruluşlarının ve sağcı partilerin tweetlerinin yayılmasını desteklediğini ve bu durumun sebebini bilmediğini açıklayan Twitter, sadece algoritma kaynaklı bu anomalinin peşine düşmekle kalmadı; platform ile ilgili pek çok gelişmeyi ardı ardına duyurdu.

Twitter, Clubhouse’nin yükselişinin ardından geçtiğimiz yılın Kasım ayında Spaces adlı ses-temelli chat odaları özelliğini duyurmuştu. Fakat Spaces dahilinde bir oda açabilmek için 600 ve üstü takipçiye sahip olmak gerekiyordu. Geçtiğimiz hafta Spaces’in tüm kullanıcılara açılacağı duyuruldu. Twitter her ne kadar bu gelişme için geçtiğimiz Nisan ayını hedef olarak belirleyip Ekim ayına kadar ertelemek zorunda kalsa da bu süre boyunca Spaces’i geliştirmeye devam etti. Spaces içerik üreticilerini desteklemek adıyla Spark Program’ı başlattı, dinleyicilerin bilet alarak girebilecekleri Ticketed Spaces özelliğini test etti ve Spaces odalarına 10 kişiye kadar yönetici atama özelliğini ekledi.

Bir başka gelişme ise Twitter’in Sphere adlı chat uygulamasını satın aldığını açıklaması. 2016 yılında kurulmuş olan Sphere, eski içeriklerin otomatik olarak silinmesini sağlayan, anketleri, duyuruları ve etkinlikleri ön plana alan ve kurucularına göre bu şekilde kullanıcılarına daha fazla etkileşim imkânı veren bir chat uygulaması. Bu alımdan sonra Sphere, uygulamayı yayından kaldıracak ve şirketin 20 çalışanı Twitter’in Topluluklar, Direkt Mesajlar ve Yaratıcılar bölümüne katılacaklar.

Gazetecileri ve yazarları 280 karakter sınırına takılmadan uzun formda yazmaları konusunda cesaretlendiren Twitter, e-mail bülten servisi Revue’yi satın almasının ardından, kullanıcıların bültenlere tweetlerdeki linklere tıklayarak abone olmalarını sağlayacak. Revue ile ortak çalışmanın bir ürünü olan bu özellik, linke tıklayan kullanıcıların Revue hesabının Twitter bağlantısı olması halinde tek tıkla bülten aboneliği başlatması anlamına geliyor. Bu gelişme, Twitter’i, Substack adlı yazarlar ile kullanıcıları direkt olarak bir araya getiren ve yazarların ödeme almasını sağlayan platform ile de karşı karşıya getiriyor. Tweetlerin Substack bültenleri için önemli bir takipçi kaynağı olmasından dolayı Twitter-Revue iş birliğinin Substack’e nasıl yansıyacağı merak konusu.