Skip to main content

Twitter’da mavi, altın ve gri onay işareti ne anlama geliyor?

Twitter, Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk tarafından geçen yıl satın alınmasından bu yana değişim içinde. Bir zamanlar ünlüler, şirketler, markalar ve gazeteciler de dahil olmak üzere önemli hesaplara mavi onay işaretleri veren Twitter’ın uzun süredir devam eden doğrulama sisteminin yeni bir revizyonu da dahil olmak üzere büyük değişiklikler hâlâ devam ediyor.

Musk’ın abonelikten gelir elde etme çabası, Twitter’ın eski doğrulama sistemini ücretli bir Twitter Blue hizmetiyle değiştirmesine yol açtı. Ancak bu değişiklik, önceden doğrulanmış bir hesap ile sadece mavi onay işaret için ödeme yapan bir hesap arasındaki ayrımı zorlaştırıyor. Şimdi gelin bu onay işaretleri ne anlama geliyor birlikte bakalım.

Mavi onay işareti

Bir kullanıcı adının yanındaki mavi onay işareti, Twitter’ın geçmişte doğruladığı hesap anlamına geliyordu. Ancak şimdi mavi onay işaretine dokunulduğunda veya tıklandığında “Bu hesap, Twitter Blue’ya abone olduğu veya eski bir doğrulanmış hesap olduğu için doğrulanmıştır” yazıyor. Twitter Blue aboneleri, 30 dakika içinde tweet’leri düzenleme ve 4 bin karaktere kadar tweet’leri paylaşma gibi ek özelliklere erişimin yanı sıra bir onay işareti almak için web’de ayda 8 ABD Doları veya iOS ve Android’de 11 ABD Doları ödüyor. Ücreti ödeyen, onaylanmış bir telefon numarası ve aktif durum dahil olmak üzere gereksinimleri karşılayan herkes Twitter mavi onay işaretine sahip olabiliyor.

Ancak geçen hafta basketbol yıldızı LeBron James de dahil olmak üzere birçok tanınmış Twitter kullanıcısı yeni sisteme karşı çıktı. Buna rağmen James’in mavi onay işareti hâlâ duruyor. Görünüşe göre Twitter, ödeme yapmasalar bile eski mavi onay işaretlerini çoğu hesaptan kaldırmamaya karar verdi.

Eski doğrulanmış kullanıcılar bir zamanlar “kamu yararına olan aktif, dikkate değer ve gerçek hesaplar” olarak görülüyordu. Ancak şimdi ise bir hesabın önceden doğrulanmış ya da Twitter Blue abonesi olup olmadığını belirlemek kolay değil. Bu kafa karışıklığı, bir zamanlar orijinallik nişanı olan mavi onay işaretinin değerini azaltabilir.

Altın onay işareti

Twitter Onaylı Kuruluşlar programına kayıtlı resmi işletme hesaplarına özel olan altın onay işareti, hesabın Twitter Blue for Business üzerinden resmi bir işletme hesabı olduğunu gösteriyor. Twitter Onaylı Kuruluşlar, aylık 1.000 ABD doları abonelik ücreti ödeyerek bir onay işareti, kare bir avatar ve Twitter Blue özelliklerine sahip oluyor. Ayrıca bağlı kuruluş hesapları da ekleyebiliyor.

Gri onay işareti

Bu onay işareti ise bir devlet kuruluşu veya yetkilisi için veriliyor. Örneğin T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın Twitter hesabı gri onay işaretine sahip. Gri onay işareti, birden çok ülkeyi kapsayan Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi çok taraflı kuruluşlar için de geçerli.

tc-cumhurbaskanligi-twitter-hesabi

Özetle altın ve gri onay işaretlerini anlamak oldukça kolay. Ancak mavi onay işareti için kafa karışıklığı devam edecek gibi görünüyor. Kullanıcıların mavi onay işaretine sahip bir hesabın önceden doğrulanmış hesaplardan biri ya da Twitter Blue abonesi olup olmadığını ayırt etmesi zor.

Kaynak: Twitter Check Marks: What All the Different Colors Mean – CNET