Skip to main content

Üç Türk bilim insanı ile bir doktora öğrencisi tarafından, Güneş sistemine 212 ışık yılı uzaklıkta bir öte-gezegen keşfedildi. Gezegene “Türk” veya “Atatürk” ismi verilebileceği kaydedildi.

ABD’de doktora çalışmalarını sürdüren Türk bilim insanı Burçin Mutlu Pakdil‘in yeni bir galaksi keşfetmesinin ardından, şimdi de Ankara Üniversitesi ve Ege  Üniversitesi’nde görevli öğretim üyesi üç Türk bilim insanı ile bir doktora öğrencisi tarafından, Güneş sistemine 212 ışık yılı uzaklıkta Jüpiter benzeri bir öte-gezegen keşfedildi.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Yılmaz yaptığı açıklamada, 2007 yılında Ankara Üniversitesi’nden araştırmacıların liderliğinde başlattıkları, Türk, Japon ve Rus bilim insanlarından oluşan uluslararası bir proje çerçevesinde sürdürülen “gezegen arama” çalışmalarının ilk meyvesini verdiğini söyledi.

Astronomy&Astrophysics dergisinde yayımlandı

Yılmaz, bazı değerlerin değişiminin, yeni bir gezegen kaynaklı olabileceğini anladıklarını ve bu alanda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Çalışmalarımız sonucunda ben, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Osman Selam, Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Varol Keskin ve Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde doktora öğrencimiz İbrahim Özavcı ile beraber Jüpiter benzeri Güneş dışı bir gezegen (Öte-gezegen) keşfettik. Türk bilim adamları ilk defa bir gezegen keşfetmiştir. Bunun gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Jüpiter’den 1,5 kat daha büyük boyutlara sahip bu yeni gezegen, yıldızının etrafında bir tam yörünge turunu neredeyse bir yıl sürede tamamlamakta. Gezegen, Jüpiter benzeri bir gaz devidir ve dolayısıyla yaşam  barındırma ihtimali yoktur. Keşfedilen ‘öte-gezegen’, yıldızına olan uzaklığının, Dünya-Güneş arası mesafeye eşittir. Bulduğumuz gezegen ile alakalı bir makale yazdık. Bu makale, astronomi literatürünün en saygın yayınlarından ‘Astronomy&Astrophysics’ dergisinde yayımlandı. 10 yıllık emeğimizin karşılığını da bu şekilde aldığımızı düşünüyorum.”

“Gezegene Türk ya da Atatürk ismini koyabiliriz”

Güneş sistemine 212 ışık yılı uzaklıkta buldukları Jüpiter benzeri bir öte-gezegene “Türk ismi” koymak istediklerine dikkati çeken Yılmaz, bununla ilgili bir oylama da yapılabileceğini kaydetti. Yılmaz, “Bildiğim kadarıyla Japonya, ABD, Fransa ve Kanada keşfettikleri ilk gezegene bir isim verdiler. Bizde de neden olmasın? Böyle bir düşüncemiz var. Benim “Türk”, “Türk1” ve “Atatürk” isimleri aklımdan geçti” ifadelerini kullandı.

Burçin’in Galaksisi

ABD’de Minnesota Duluth Üniversitesi’nde görev yapan Burçin Mutlu Pakdil ise, bu yılın başlarında, Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi’nden bilim insanlarıyla beraber yaptığı çalışmalar sonucunda PGC 1000714 katalog numarasıyla kayıtlara geçilen bir galaksi keşfetmişti. Galaksi, kaşifi olan Pakdil’e ithafen “Burçin’in Galaksisi” olarak adlandırılmıştı. Dünyadan 359 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan galaksi iç halka ve dış halka olmak üzere iki farklı yüze sahip.