Skip to main content
Teknoloji

Türkiye’deki kurumsal vlog’ların karnesi

17 Temmuz 2017No Comments

SPOTVlog’ları kısaca deneyim, gelişim, yenilik ve günlük olan biteni sistemli bir şekilde “video formatında paylaşmak” olarak tanımlayabiliriz. Kavram olarak bütünleştirici bir yapı sunan vlog’lar, özellikle genç kesime dokunmak ve etkileşim içerisine kalmak isteyen kurumların çalışmalarına yön veriyor.

İnternet kültürünü besleyen kişisel günlüklerin blog’lar ve sesli podcast mesajların yerini, görüntü ve sesi birleştiren vlog’lar almaya başladı. Geçtiğimiz yıl hem kullanıcılar hem de markalar kaynaklarını daha fazla video içerik üretmek üzerine kurguladı. Şimdi yıldızı gittikçe parlayan, bilgiyi görüntü ve sesle birleştiren vlog’ların liderlik zamanı.

Tüm dünyada artan bant genişliğinin bir sonucu olarak doğan, video ve blog‘ları birleştiren vlog‘lar, kişi ve kurumların kendilerini daha iyi ifade etme olanağı buldukları yepyeni bir iletişim yolu haline gelmeye başladı.

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi 1Bir kavram olarak vlog 

Vlog’ları kısaca deneyim, gelişim, yenilik ve günlük olan biteni sistemli bir şekilde “video formatında paylaşmak” olarak tanımlayabiliriz. Kavram olarak bütünleştirici bir yapı sunan Vlog’lar, özellikle genç kesime dokunmak ve etkileşim içerisine kalmak isteyen kurumların çalışmalarına yön veriyor.

Kim bu vlogger?

Vlogger, vlog çeken ve paylaşan kişilere verilen genel bir isim. Öte yandan her vlog çeken kişi vlogger olarak adlandırılmıyor. Burada devreye “log” kelimesi giriyor. Vlogger olarak anılmak için bu çalışmaların düzenli ve sistemli bir şekilde yapılması gerekiyor.

Genç kesimin kendini ifade biçimi olarak hayatımıza giren vlog’lar, kurumlar için iletişimin de ayrılmaz bir parçası. Hedef kitlesi gençlerden oluşan işletme ve kurumların, pazarlama faaliyetlerini video ile desteklemedikleri takdirde başarılarını sürdürmeleri hiç kolay değil.

Videoların yükselişi vlog’lara olan ilgiyi arttırdı. 

Malum videoların izlenme sayıları ve özellikle YouTube üzerinde kanalı olan kurumların sayısı hızla artıyor. Kurumlar için video pazarlama, günümüzde hızlanan ve tamamen yaygınlaşan İnternetin en önemli unsurlarından biri.

Vlog’ların arkasındaki güçler. 

Videoların yükselişini ardındaki güçler kuşkusuz Facebook ve YouTube.Facebook’a yüklenen videolar, diğer görsellere oranla yüzde 135 daha fazla organik erişim alıyor. Günde 8 milyar video yüklenen Facebook, markalar için eşsiz bir değer yaratıyor. Hazırlanan videoların yayın ayağı olan bu iki dev mecra, sundukları yenilikler ve fırsatlar ile bu alana olan iştahı kabartıyor.

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi--13

Vlog’ların en büyük tetikleyicisi izleyiciler

Tüm bu yükselişin tetikleyici ise kullanıcılardan başkası değil. Kullanıcı davranışları analiz edildiğinde çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor.

HubSpot’a göre, kullanıcıların yüzde 55’i videoları sonuna kadar izliyor. Bu oran paylaşılan her mesajın okunma oranına göre oldukça yüksek bir değer.

Wistia’ya göre bir videonun etkileşim alabilmesi için en az 2 dakika izlenmesi gerekiyor.

Ooyala’ya göre ise videoların yüzde 50’den fazlası mobil ortamda izleniyor.

Google’a göre ise 18-34 yaş aralığındaki YouTube abonelerinin yarısı sadakat konusunda umarsız bir davranış sergiliyor. Daha yeni içerikler sunan bir kanal bulduklarında sizi terk etmeye ve unutmaya meyilli oluyorlar.
İnsanların sıkıcı bilgi videolarını izleme oranları gittikçe düşüyor. Eğer videonuz hiçbir yerde bulunamayacak eşsizlikte bir bilgi içeriyorsa insanlar videonuzu seyretmeye başlıyor. En başarılı ve uzun süre izlenen YouTube videoları, orijinal ve ilginç bir hikâyeye sahip olanlardan oluşuyor. Vlog’ların bu denli yükselişinin ardında kullanıcı alışkanlıklarının değişmesini ve buna bağlı ihtiyaçların gittikçe artmasını gösterebiliriz.

Bireysel olarak vlog’lamak daha pratik, masrafsız ve süratli iken, kurumsal olarak bu hıza sahip olmanız hiç kolay değil ve belli bir ölçüde yatırım yapmanız, bütçe ayırmanız gerekiyor.

Türkiye’de kurumsal vlog’ların kullanımı oldukça yaygın. Her ne kadar nitelik olarak global çizginin bir tık altında kalsa bile, izlenme oranları ve yoğun etkileşim rakamları bu yolda atılan tüm çabaları taçlandırmaya değer.

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi--10

Vlog’lar için en değerli mecra YouTube

Vlog’ların izleyici ile birleşme olanağı buldukları en önemli mecra YouTube. Bu sebeple Türkiye’deki kurumsal vlog’ların karnesini YouTube verileri üzerinde detaylandıracağım. YouTube, dünyada en çok ziyaret edilen üçüncü internet sitesi, aynı zamanda en büyük ikinci arama motoru.
Facebook ile girilen sıkı rekabetin bir sonraki aşamada neler getireceği bilinmez. Şimdi gelin, geçen yılın YouTube istatistiklerini inceleyerek bu yoldaki gerekliliklerin açılımını yapalım.

2016 yılı YouTube istatistikleri

Google, YouTube’u 2006 yılında satın almak için 1,65 milyar dolar ödemişti. YouTube’un, 2016 yılı için piyasa değeri 80 milyar dolar olarak belirlendi. Bu yükselişin devam edeceğini söylemek bir gelecek öngörüsü değil, güncel veriler herkes için net bir yol haritası sunuyor.

• YouTube kullanıcılarının sayısı 1 milyar 300 Milyon.

• YouTube’a her dakikada 300 saatin üzerinde video yükleniyor.

• Her gün 5 milyardan fazla YouTube videosu izleniyor.

• Aylık 900 milyon saatten fazla video içerik tüketiliyor.

• Şimdiye dek 10 binden fazla YouTube videosu, 1 milyarın üzerinde izlenme sayısına ulaştı.

• YouTube sitesi 76 farklı dili destekliyor ve bu da dünya nüfusunun yüzde 95’ine denk geliyor.

• YouTube, Google’ın reklam satış hacminin yüzde 6’sını oluşturuyor.

• YouTube’a video reklam veren şirketlerin sayısı her yıl yüzde 40 artıyor.

• Kullanıcıların YouTube’da geçirdiği zaman, her yıl yüzde 60 oranında artış gösteriyor.

• Sinema izleyicilerinin yüzde 81’i filme gitmeden önce YouTube üzerinde fragmanını izliyor.

• YouTube içeriklerinin yarısından fazlasına mobil cihazlarla erişiliyor.

• Mobil YouTube kullanıcıları ortalama olarak günde 40 dakika video izliyor.

• YouTube’da 100 bin abone sayısına erişen 17 binden fazla kanal bulunuyor.

1 milyondan fazla abonesi olan kanal sayısı ise bin 500’ün üzerinde.

• YouTube’de aylık 150 milyar dakikanın üzerinde oyun videosu izleniyor.

• YouTube’da oyun videosu izledikten sonra o oyunu alanların oranı ise yüzde 60.

• YouTube’da en sık aranan kelime “müzik”.

• YouTube’da en fazla ilgi çeken içerik türlerinin başında “kadın bakım ve makyaj” videoları geliyor.

• YouTube kullanıcılarının yüzde 62’si erkek.

• YouTube’da 1 milyar izlenme sayısına en hızlı oluşan video hâlâ Adele’in “Hello” isimli parçası.

• Ortalama her gün YouTube üzerinden 5 trilyon video izleniyor.

• YouTube, günde ortalama 30 milyon ziyaretçi alıyor. YouTube’un açıkladığı bu veriler, gösterilen ilginin bir trend olmadığının ve büyümenin süreceğinin göstergesi.

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi--11

Türkiye’de vloglar 

Türkiye’de vlog’ları kurumsal açıdan incelediğimizde Türkiye’de vlog içeriklerinin genellikle aşağıdaki ana başlıklar altında üretildiğini görebiliriz.  

• Ürün veya hizmetler ile ilgili açıklayıcı ve incelemelere yer verilen videolar

• Röportaj videoları

• Anlık bir durum, etkinlik ve lansman gibi gelişmelere dair hazırlanan videolar.

• Temel bir fikir veya düşünce üzerinden hareket eden, yoruma dayalı videolar.

• Kurumsal olarak yapılan çalışmaların sahne arkasında olan biteni yansıtan videolar.

• Kurumsal yapıyı anlatan, işe alım süreci konusunda fikir veren ve yöneticilerin deneyimlerini aktardıkları videolar.

• Şirket veya kurumların belgeseli niteliğinde video çalışmaları.

• Canlı yayına bağlı konferans ve etkinlik videoları.

• Nasıl yapılır videoları.

• Eğitim amaçlı ve bazen akademik değer taşıyan videolar.

Dünyada Vlog’lar

Global Vlog kullanımı ile karşılaştırıldığında elbette Türkiye’de alacağı daha çok yol var. Eğlenceli olmanın yanısıra bol miktarda bilgi aşılayan türdeki Vloglar, henüz ülkemizde ilgi görmüyor. İlgi görmediği için de ne yazık ki bu türde içerikler çok az üretiliyor. Ülkemizde video içeriğe yaklaşım daha çok ticarî.
Bu konuya ilgiliyseniz, ilham almak için aşağıdaki vlog’ları favori listenize almanızı öneririm.

Forbes
Shopify
This Week in Startups
TED Talks
Entrepreneur
Incmagazine
Veritasium
National Geographic
GoPro
Apple
Microsoft
Channelintel 
PlayStation
• NBA 

Türkiye’deki kurumsal vlog’ların karnesi 

Bir grup Microsoft geliştiricisi ve teknoloji meraklısı tarafından üretilen eşsiz içerikler ile Channel 9 ayrıca favorim.
Türkiye’deki kurumsal vlog’ların karnesiTürkiyedeki kurumsal vlog’ların karnesi çıkarmak için abone ve izlenme sayılarını çerçeve olarak aldım. Kategorilere göre yaptığım sıralama sonrası, etkileşim konusunda nasıl bir hareketlilik yaşandığına da değindim.  Verileri ise 19 Haziran 2017 tarihi itibariyle sabitledim.

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi--3

Listenin en başında yer alan Turkcell, 2006 yılından beri YouTube üzerinden video içerik yayımlıyor. Video içerikler kampanya, ürün ve hizmetlerden, nasıl yaparım ve iş teknolojileri alanına dek uzanan geniş bir yelpazeyi içeriyor. Videolar yoruma kapalı, abone sayısı en hızlı artan kanalların başında geliyor. Yoruma kapalı olmasına rağmen videolar yüksek etkileşim oranına sahip. Etkileşimler beğeni veya beğenmeme üzerine gerçekleşiyor. Haftada ortalama 3-4 video yayınına yer veriliyor.

İkinci sırada yer alan Samsung Türkiye, 2011 yılından beri YouTube üzerinden video içerik yayımlıyor. Video içerikler kampanya, ürün ve hizmetlerle ilgili bir yelpazeyi içeriyor. Videolar yoruma açık, abone sayısı ortalama bir hızda artış gösteriyor. Yoruma kapalı olmasına rağmen videolar yüksek etkileşim oranına sahip. Yayın sıklığı döneme bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama haftada 2-3 yayın şeklinde.

Üçüncü sırada yer alan Türk Telekom, 2011 yılından beri YouTube üzerinden video içerik yayımlıyor. Video içerikler kampanya, ürün ve hizmetlerden, kurumsal sorumluluk ve kariyer konusuna dek uzanan bir yelpazeyi içeriyor. Videolar yoruma kapalı, abone sayısı en hızlı artan kanalların başında geliyor. Yoruma kapalı olmasına rağmen videolar yüksek etkileşim oranına sahip. Yayın sıklığı ortalama haftada 1-2 yayın şeklinde.

Dördüncü sırada yer alan Apple Türkiye, 2016 yılından beri YouTube üzerinden video içerik yayınlamasına rağmen en hızlı abone artışı sağlayan kanal konumunda. Video içerikler kampanya, ürün ve hizmetlerle ilgili bir yelpazeyi içeriyor.  Videolar yoruma kapalı, abone sayısına göre izlenme sayısı düşük bir seviyede ilerliyor. Son zamanlarda abone sayısında ise düşüş gözlemleniyor. Videolar düşük etkileşim oranına sahip. Yayın sıklığı ortalama 2 haftada 1 yayın şeklinde.

Beşinci sırada yer alan Vodafone Türkiye, 2011 yılından beri YouTube üzerinden video içerik yayınlıyor. Video içerikler kampanya, ürün ve hizmetlerden, röportaj ve basın toplantılarına dek uzanan geniş bir yelpazeyi içeriyor. Videolar yoruma kapalı, abone sayısı en hızlı artan kanalların başında geliyor. Videolar düşük etkileşim oranına sahip. Yayın sıklığı haftada ortalama 2-3 yayın şeklinde.

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi--12

Altıncı sırada yer alan LG Türkiye, 2011 yılından beri YouTube üzerinden video içerik yayınlıyor. Video içerikler kampanya, ürün ve hizmetlerle ilgili bir yelpazeyi içeriyor. Videolar yoruma açık, abone sayısı ortalama bir hızda artış gösteriyor. Videolar düşük etkileşim oranına sahip. Yayın sıklığı haftada ortalama 2-3 yayın şeklinde.

Yedinci sırada yer alan General Mobile, 2013 yılından beri YouTube üzerinden video içerik yayımlıyor. Video içerikler kampanya, ürün ve hizmetlerle ilgili olduğu kadar, cihaz kullanımına ve geliştirmelere yönelik bir yelpazeyi içeriyor. Videolar yoruma açık, abone sayısı düşük bir hızda artış gösteriyor. Videolar düşük etkileşim oranına sahip. Yayın sıklığı haftada ortalama 1 yayın şeklinde.

Sekizinci sırada yer alan Vestel Türkiye, 2012 yılından beri YouTube üzerinden video içerik yayımlıyor. Video içerikler kampanya, ürün ve hizmetlerle ilgili olduğu kadar, ilham veren ve müşteri memnuniyetine yer veren bir yelpazeyi içeriyor. Videolar yoruma açık, abone sayısı ortalama bir hızda artış gösteriyor. Videolar düşük etkileşim oranına sahip. Yayın sıklığı haftada ortalama 3-4 yayın şeklinde.

Dokuzuncu sırada yer alan Philips Türkiye, 2010 yılından beri YouTube üzerinden video içerik yayımlıyor. Video içerikler kampanya, ürün ve hizmetlerle ilgili bir yelpazeyi içeriyor. Videolar yoruma açık, abone sayısı düşük bir hızda artış gösteriyor. Videolar ortalama etkileşim oranına sahip. Yayın sıklığı haftada ortalama 2-3 yayın şeklinde.

Onuncu sırada yer alan Arçelik, 2012 yılından beri YouTube üzerinden video içerik yayınlıyor. Video içerikler kampanya, ürün ve hizmetlerle ilgili bir yelpazeyi içeriyor. Videolar yoruma kapalı, abone sayısı ortalama bir hızda artış gösteriyor. Videolar ortalama etkileşim oranına sahip. Yayın sıklığı haftada ortalama 1-2 yayın şeklinde.

Türkiye’nin teknoloji kategorisinde en üretken 3 kanalı ise ;

1227 video ile birinci sırada Turkcell,

802 video ile ikinci sırada Vodafone Türkiye,

676 video ile üçüncü sırada LG Türkiye. 

Türkiye’nin Teknoloji Kategorisinde en fazla abone sayısına sahip 3 kanalı ise;

161 bin 609 abone ile birinci sırada Turkcell,
135 bin 961 abone ile ikinci sırada Samsung Türkiye,
65 bin 119 abone ile üçüncü sırada Türk Telekom.

Türkiye’nin Teknoloji Kategorisinde en fazla izlenme sayısına sahip 3 kanalı sıralamasında;

Toplam 201 milyon 903 bin 339 izlenme sayısı ile birinci sırada Turkcell,
Toplam 159 milyon 246 bin 165  izlenme sayısı ile ikinci sırada Samsung Türkiye,
Toplam 85 milyon 852 bin 011 izlenme sayısı ile üçüncü sırada Vestel Türkiye bulunuyor. 

Turkcell bu mecrada en eski oluşunu üretkenliği ile de destekliyor. Bu alanda kapatması zor bir üstünlüğe sahip.

 Türkiye’nin alışveriş kategorisinde en fazla abonesi olan ilk 10 vlog’u

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi 5

Alışveriş alanında en yüksek etkileşim oranı ; Vatan Bilgisayar’a ait. Onu Watsons Türkiye ve Media Markt Türkiye takip ediyor.

Türkiye’nin teknoloji kategorisinde en fazla izlenme sayısına sahip 3 kanalı;

Toplam 81 milyon 235 bin 149 izlenme sayısı ile birinci sırada Media Markt Türkiye,
Toplam 35 milyon 295 bin 965 izlenme sayısı ile ikinci sırada Teknosa,
Toplam 34 milyon 813 bin 727 izlenme sayısı ile üçüncü sırada Modanisa bulunuyor.

Türkiye’nin kurumsal holdingleri kategorisinde en fazla abonesi olan ilk 10 vlog’u

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi--6
Türkiye’nin kurumsal kategorisinin devleri şimdilik YouTube’u tercih etmemiş görünüyor. Abone ve izlenme sayısı olarak açık ara önde olan Koç Holding.

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi--7

Türkiye’nin hızlı tüketim kategorisinde en yüksek etkileşim oranı Aslan Max TV’ye ait. Hızlı takipçi oranı artışında da Aslan Max TV rakiplerine fark atıyor. Takipçi artışı konusunda ikinci sırada Cornetto Türkiye bulunuyor.

Türkiye’nin hızlı tüketim kategorisinde en fazla izlenme sayısına sahip 3 kanalı;

Toplam 240 milyon 648 bin 555 izlenme sayısı ile birinci sırada Cornetto Türkiye,
Toplam 225 milyon 332 bin 95 izlenme sayısı ile ikinci sırada Ülker,
Toplam 48 milyon 470 bin 778 izlenme sayısı ile üçüncü sırada Nescafe 3’ü 1 Arada bulunuyor.

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi--8
Türkiye’nin Finans Kategorisinde en yüksek etkileşim oranı Yapı Kredi Bankasına ait. Hızlı takipçi oranı artışında ise Akbank rakiplerine fark atıyor. Takipçi artışı konusunda ikinci sırada Yapı Kredi Bankası bulunuyor.
Yakından takip ettiğim İş Yatırım ise bin 731 abone sayısı ile 212 bin 331 izlenme sayısına sahip.

Türkiye’nin finans kategorisinde en fazla izlenme sayısına sahip 3 kanalı;
Toplam 92 milyon 778 bin 212 izlenme sayısı ile birinci sırada Garanti Bankası,
Toplam 69 milyon 715 bin 712 izlenme sayısı ile ikinci sırada QNB Finansbank,
Toplam 59 milyon 712 bin 855 izlenme sayısı ile üçüncü sırada Akbank.

Türkiye’nin kültür-sanat kategorisinde ise Allianz Motto Müzik 123 bin 613 abonesi ve 13 milyon 253 bin 934 izlenme sayısı ile açık ara önder.

Kategoriler ve güncel veriler bitmez…

Son olarak ezeli rakiplere yer vererek Türkiye’deki kurumsal vlog’ların karnesi verilerini toparlayalım.

Turkiye’deki-kurumsal-vlog’larin-karnesi--9

Güçlü video pazarlama stratejilerine sahip olan şirketlerin diğerlerine nazaran önde olduğu, daha fazla kazandığı ve güçlü bir marka farkındalığı yarattığı bilinen gerçek. Videoların yükselişini fırsata çevirmek ise bir gereklilik. Google, genel arama ve video aramalarında aynı derecelendirme faktörünü kullanıyor. Yani, videolar da aynı yazılı içerikler gibi derecelendirmeye tabi tutuluyor. Eğer videolu içeriklerinizi yazılı içeriklerin olduğu şekilde optimize ederseniz, video arama sonuçlarınızdan daha fazla verim alabilirsiniz.

Funda Güleç Yalçın / Dijital İletişim Danışmanı