Skip to main content

Kaspersky Lab tarafından düzenli olarak yayınlanan spam raporuna göre, 2013’ün ilk çeyreğinde istenmeyen eposta trafiği az da olsa artarak ortalama yüzde 66,55 oranına yükseldi. Epostalardaki zararlı eklerin oranı ise yüzde…

Kaspersky Lab tarafından düzenli olarak yayınlanan spam raporuna göre, 2013’ün ilk çeyreğinde istenmeyen eposta trafiği az da olsa artarak ortalama yüzde 66,55 oranına yükseldi. Epostalardaki zararlı eklerin oranı ise yüzde 3,3’e ulaştı.
Spam üreticileri, 2013’ün ilk çeyreğinde, bir zamanlar iyi bilinen ancak uzun zamandır kullanılmayan tekniklere geri dönüş yaptı.
Arkaplan gürültüsü oluşturan ve ‘beyaz metin’ olarak bilinen bir zamanların popüler yöntemini tekrar hayata geçirdiler. Epostaya rastgele metin parçalarının eklendiği bu yöntemde, gri bir arkaplan üzerinde, açık gri yazı tipinde ve reklamın ana metninden satır sonlarıyla ayrılarak iletiliyor. Posta filtreleri bu epostaları gazete olarak algıladığından tespitini zorlaştırıyor. 

Yahoo ve Google Translate kullanıcılara güven veriyor 
Buna ek olarak, istenmeyen posta üreticileri, yasal hizmet olasılıklarını da araştırıp, bunları istenmeyen posta filtrelemeyi atlatmak için kullanıyor. Böylece, zararlı bağlantının yönlendirdiği gerçek adres, tek seferde iki yasal yöntemle maskelenmiş oluyor. İstenmeyen posta üreticileri ilk olarak, Yahoo URL kısaltma hizmetini kullanıp, ardından takip eden bağlantıyı Google Translate aracılığıyla işliyorlar. Bu hizmet ile internet sayfalarının çevirisini kullanıcıya özel bağlantılarda yapıp, sadece bu çeviriye giden bir bağlantı oluşturabiliyor. Böylelikle bu iki iyi bilinen alanın kullanımı kullanıcıların gözünde güvenilirlik sağlıyor. 
Güney Kore’nin gözü Avrupa’da
Ülkeler bazında bakılırsa, istenmeyen posta en çok Çin (yüzde 24,3) ve ABD’de (yüzde 17,7) üretildi. Güney Kore, 2013’ün ilk çeyreğinde, istenmeyen postaların yüzde 9,6’sı ile üçüncü sırada yer aldı. İlginç bir şekilde bu ülkelerde üretilen istenmeyen postalar farklı bölgeleri hedef aldı. Örneğin, Çin’den gelen istenmeyen postaların çoğu Asya’ya gönderilirken, ABD’den gelenler Güney Amerika’ya dağıtıldı. Güney Kore’de üretilen istenmeyen mesajlar ise en çok Avrupa’ya gönderildi.