Amsterdam’da bulunan Rijksmuseum, aylar süren bir çalışmanın ardından Rembrandt’ın başyapıtı Gece Bekçileri’nin dünyanın dört bir yanından yüksek çözünürlüklü olarak görüntülenebileceğini duyurdu. Rembrandt van Rijn’in 1642 yılında tamamladığı, müze koleksiyonunun ve sanat tarihinin en nadide eserlerinden biri kabul edilen Gece Bekçileri, yüksek çözünürlüklü 8 bin 439 küçük fotoğrafın bir araya getirilmesiyle 717 gigapiksellik tek bir dijital esere dönüştürüldü.
Rijksmuseum’um “bir sanat eserinin çekilmiş en detaylı fotoğrafı” olarak tanımladığı 717 gigapiksellik fotoğrafa yakından bakanlar, Rembrandt’ın fırça darbelerinin inceliklerini görebiliyorlar. Her biri 5,5 santimetreye 4,1 santimetre boyutunda olan olan 8 bin 439 fotoğrafın çekilmesinde bir adet Hasselblad H6D 400 MS kamera kullanılırken, bu fotoğrafların bir araya getirilmesinde yapay zekâdan yararlanıldı.
Müze, 717 gigapiksellik fotoğrafın Gece Bekçileri’nin bundan 18 ay önce paylaşılan yüksek çözünürlüklü diğer versiyonundan dört kat daha net olduğunu açıklarken, artık boya pigmentlerini bile seçebilmenin mümkün olduğunun altını çizdi.
Projenin asıl amacı ise tablonun sanatseverlere ulaştırılmasından ziyade korunması ve yeni nesillere aktarılması.
Yorumlar