Skip to main content

NASA ve IBM, meteorolojik olayları tahmin edebilecek ve orman yangınlarına sebep olan koşulları tanımlayabilecek bir yapay zekâ modeli geliştirdi.

NASA ve IBM, hava durumu ve iklim uygulamaları için bir yapay zekâ modeli oluşturmak üzere bir araya geldi.

GraphCast ve Fourcastnet gibi mevcut yapay zekâ modelleri, halihazırda geleneksel meteorolojik modellerden daha hızlı hava durumu tahminleri sunuyor. Ancak IBM, bunların temel modellerden ziyade yapay zekâ emülatörleri olduğunu belirtiyor.

Adından da anlaşılacağı gibi temel modeller, üretken yapay zekâ emülatörlerine güç veren temel teknolojiler olarak karşımıza çıkıyor. Yapay zekâ emülatörleri, eğitim verilerine dayanarak hava durumu tahminleri yapabiliyor ama bunun ötesinde uygulamaları bulunmuyor. IBM, hava durumu tahmininin temelindeki fiziği de kodlayamadıklarını söylüyor.

NASA ve IBM, geliştirdikleri yeni modelin mevcut modellerle karşılaştırıldığında, daha geniş erişilebilirlik, daha hızlı çıkarım süreleri ve daha fazla veri çeşitliliği sunmasını hedefliyor. Bunun yanı sıra, diğer iklim uygulamaları için de tahmin doğruluğunu artırmayı amaçlıyor. Modelin beklenen yetenekleri arasında meteorolojik olayların tahmini, düşük çözünürlüklü verilerden yüksek çözünürlüklü bilgilerin elde edilmesi ve türbülanstan orman yangınlarına kadar çeşitli koşulların belirlenmesi yer alıyor.

Kaynak: NASA and IBM are building an AI for weather and climate applications – engadget