Skip to main content

SpinLaunch’un fırlatma düzeneği hem daha çevreci hem de daha az maliyetli.

NASA, SpinLaunch’un uyduları uzaya fırlatma yetisini test etmeye başlayacağını açıkladı. SpinLaunch, diğer uzay şirketlerinin aksine fırlatma merkezinde yer alan bir santrifüj sayesinde uyduları hipersonik hızlarda çevirdikten sonra uzaya doğru fırlatıyor. Her ne kadar alışılageldik bir yöntem olmasa da SpinLaunch’un bu yaklaşımının diğer uzay şirketleri tarafından kullanılan fırlatma sistemlerine göre hem daha çevreci hem de daha az maliyetli olacağı düşünülüyor.

Fakat SpinLaunch’un çeşitli dezavantajları var. Bu dezavantajlardan ilki, SpinLaunch sisteminin mürettebatlı yolculuklar için kullanılamayacağı. Zira astronotların karbon fiber bir kol yardımı ile çevrilen 10 bin G yerçekimi kuvveti uygulanan ve yaklaşık saatte 8 bin 50 kilometre hıza ulaşan bir uzay aracında yer almaları mümkün değil. Dolayısıyla şirket, sistemin 200 kilogramdan hafif ve uygulanan kuvvete dayanabilecek olan uyduların fırlatılması için uygun olduğunun altını çiziyor. Ek olarak, sistem iki aşamalı olarak çalışabilir. Fırlatış gerçekleştikten sonra belirli bir irtifaya yükselen uzay araçları ikinci aşama roketi ile yörüngeye çıkarılabilirler.

SpinLaunch, bu iki aşamalı sistemin geleneksel fırlatma sistemlerine oranla %70 daha az yakıt ve yapı gerektirdiğinin ve yüklerin geleneksel bir sistemin çeyreği kadar yakıtla ve onda biri kadar maliyetle yörüngeye ulaştırılabileceğinin altını çiziyor.

SpinLaunch ile bir anlaşma imzalayan NASA, hazırlıklarını tamamlayarak bu yıl içerisinde bir test fırlatışı gerçekleştirmek istiyor. Bu testin, SpinLaunch’un bugüne kadar düzenlediği testlerde olduğu gibi bir alçak yörünge uçuşu olması ve yükün saatte bin 600 kilometre hızla yol alması bekleniyor. SpinLaunch, ilk yörünge uçuşunu 2025 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Kaynak: NASA will test SpinLaunch’s ability to fling satellites into orbit – New Atlas