Skip to main content

Microsoft’un diğer büyük teknoloji şirketleri ile anılmamak için kendini korumaya çalışmasının derneğin kapanmasına yol açan önemli etkenlerden olduğu söyleniyor.

9 yıldır Vaşington’da büyük teknoloji şirketlerinin sözcüsü olan İnternet Derneği (Internet Association) bu yılın sonunda kapanıyor. Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta ve Apple’ın arasındaki görüş ayrılıklarından dolayı yaşanan gerilim, Microsoft ve Uber’in derneğe finansal desteklerini çekmelerine yol açtı. Finansal sorunları aşamayacağı düşünülen dernek, yaptığı bir açıklama ile yıl sonunda kapanacağını bildirdi.

Ars Technica’nın haberine göre şirketler arasındaki görüş ayrılıkları gerilimlere yol açarken, özellikle Microsoft’un kendini diğer şirketlerden ayrı bir noktada konumlandırmak istemesi, özellikle de Google, Amazon ve Facebook ile yan yana anılmak istememesi sonucu desteğini çekmesi bu sonucu doğurdu.

Haberde ayrıca daha küçük teknoloji şirketlerinin büyük teknoloji şirketlerinin istekleri ile zaman zaman ters düştükleri için endişelendiklerine de değinilirken, 2019 yılında dernekten ayrılan Yelp’in kamu politikası direktörü Luther Lowe, derneğin 500 milyar dolar üstü pazar payına sahip şirketlerin üyeliklerini sonlandırması gerektiğini, bu öneriyi daha önce yapmalarına rağmen kabul edilmemesi üzerine Yelp’in üyelikten çıktığını belirtti.

Ars Technica, Politico tarafından yayınlanan bir rapordan yola çıkarak Microsoft’un da aralarında bulunduğu derneğin en büyük destekçilerinin yıllık 800 bin ila 1 milyon dolar ödediklerini aktardı.

Microsoft, diğer büyük teknoloji şirketlerinin aksine tekelleşme konusunda ABD Senatosu tarafından son dönemde inceleme altına alınmayan tek şirket. Facebook, Google, Apple ve Amazon’un çeşitli konularda ABD Senatosu’nu bilgilendirdikleri bilinirken, Microsoft CEO’su Satya Nadella benzer bir görüşmeye çağırılmadı.

Haziran ayında şirketin başkanı Brad Smith tarafından gönderilen bir iç bilgilendirme notunda teknoloji şirketlerinin düzenlemelere karşı çıkacakları bir dönemden geçildiği, Microsoft’un düzenlemelere karşı olmaktansa adapte olmayı seçtiği yer alıyordu.

Diğer şirketlerin Senato karşısında verdikleri sınavları zorla geçtikleri ve Microsoft’un kendini bu gruptan ayrıştırmak istediği bilgisinin yer aldığı haberde bu yılın ilk üç çeyreğinde Microsoft’un 7,8 milyon dolar ile 15,3 milyon dolar harcayan Amazon ve 9 milyon dolar harcayan Google’ın ardından lobicilik faaliyetlerine en çok kaynak ayıran şirket olduğu bilgisine de yer verildi. Bu meblağlara İnternet Derneği gibi kuruluşlara yapılan desteklerin dahil olmadığının da altı çizildi.

Kaynak: Big Tech split leads to demise of Internet Association – Ars Technica