Skip to main content

Pokemon Go’nun geliştiricisi olan şirket diğer şirketlerin aksine farklı bir metaverse geleceğine inanıyor.

Metaverse çalışmalarına başlayacağı bilinen Niantic’in Coatue’den aldığı 300 milyon dolarlık yatırım sonrasında piyasa değeri 9 milyar dolara ulaştı.

Meta (eski adıyla Facebook) başta olmak üzere pek çok şirketin metaverse kurma hedefinin olduğu ve bu metaverselerin önemli bir kısmının önemli ölçüde sanal gerçeklik (VR) içereceği biliniyor. Metaverse kurulumu konusunda hazırlık yapan başka bir şirket olan Niantic, diğer şirketlerin aksine, gerçek dünya ile sanal dünya arasında VR’dan çok artırılmış gerçeklik (AR) köprüsü kurabilir. Zira Niantic, konum tabanlı bir oyun olan ve oyuncuların oyunda aktif olarak yer alabilmeleri için gerçek dünyayı keşfe çıkmalarını gerektiren Pokémon Go’nun geliştiricisi olarak biliniyor.

Niantic, bu doğrultuda, VR yerine gerçek dünya görüntüleri üzerine AR kullanımı ile ilerlemeyi hedefliyor. Şirketin kurucusu ve CEO’su olan John Hanke, Augmented World Expo’da diğer şirketlerin yaklaşımı olan VR’ı distopik bir kâbus olarak nitelendirmişti. İnsanların yaşamak, çalışmak ve eğlenmek için sanal bir dünyaya kaçmalarını gerektirecek kadar karışık bir dünyayı reddeden Hanke, dinleyicilere böyle bir dünyada yaşamak isteyip istemediklerini, kendileri ve çocukları için bu geleceği gerçekten isteyip istemediklerini sormuş, Niantic’te farklı bir geleceğe inandıklarını belirtmişti.

Niantic, AR oyun geliştirmek isteyen herkesin ücretsiz bir şekilde kamuya açık oyun geliştirebilmesine yardımcı olmak umuduyla yakın zamanda Lightship AR Developer Kit’i (Lightship AR Geliştirici Kiti, ARDK) kullanıma sundu.

Yakın zamanda Harry Potter: Wizards Unite adlı oyununu kapatan Niantic, Pikmin Bloom adlı, akıllı telefon ile gezerek oynanan oyununu erişime açtı. Ayrıca, Sensor Tower’in raporuna Niantic, Pokémon Go ile 2020 yılında 1 milyar dolardan fazla kâr elde etti.

Kaynak: Niantic raises $300M at $9B valuation as it guns for the real-world metaverse – VentureBeat