Skip to main content

Ülkenin çeşitli bölgelerinde kripto para madenciliği kaynaklı kesintilerin olması sonucu, bu faaliyet ile ilgili çeşitli kararlar alındı.

Bitcoin sonrasında ilgi görmeye başlayan kripto para madenciliği, kripto paraların piyasa değerlerinin artmasıyla birlikte dünya çapında milyonlarca insanı cezbetti. Bir gelir elde etme yöntemi olarak görülen kripto para madenciliği için önceleri kişisel bilgisayarlar ve akıllı telefonlar kullanılırken, daha fazla yatırım yapan madenciler, evlerinde kripto para madenciliği için özel sistemler kurmaya ve hatta kripto para madencilik çiftlikleri oluşturmaya başladılar.

Kripto para madenciliğine olan bu ilgi, bu tür faaliyetlerin daha yakından incelenmesine yol açtı ve bu incelemeler, kripto para madenciliğinin göz ardı edilemeyecek kadar yüksek seviyelerde enerji tüketimine yol açtığını ve küresel ısınmayı hızlandırıcı etkisinin olduğunu ortaya koydu. Bu sebeple, kripto para madenciliğine yönelik protestolar ve siyasi adımlar görülmeye başlandı. Örneğin, geçtiğimiz hafta İsveç Mali Danışma Kurulu direktörü Erik Thedéen ve İsveç Çevre Koruma Ajansı direktörü Björn Risinger, kripto paraların küresel ısınmayı hızlandırıcı etkisini ortadan kaldırmak amacıyla Avrupa Birliği’ne kripto paraları yasaklama çağrısında bulundular.

Kripto para madenciliği son olarak Kazakistan’da yaşanan elektrik kesintilerinin nedeni olarak gösterildi. The Financial Times haberine göre Kazakistan’ın elektrik dağıtımını gerçekleştiren KEGOC adlı şirket, elektriği kripto para madenciliği yapan 50 kayıtlı madenciye kısıtlı olarak dağıtacağını açıkladı. Bu kararın, kripto para madencilerinin yüksek enerji talebinden dolayı Ekim ayında üç elektrik santralinin acil kapanma moduna geçmesinin ardından alındığı belirtildi. Ayrıca, elektrik şebekesinde bir arıza olması durumunda kripto para madencilerinin devre dışı bırakılacak ilk noktalar oldukları da açıklamada yer aldı.

Enerji Bakanı’na göre Kazakistan’da enerji talebi her yıl yüzde bir ila iki artış gösterirken, bu yılın talep artışı %8’e ulaştı. Ayrıca, Ekim ayından bu yana altı bölgede elektrik kesintileri yaşandı.

Yetkililer ve alanı yakından takip edenler, bu kesintilerden kayıtlı kripto para madencilerinin yanı sıra kayıtsız madencilerin de sorumlu olduğu görüşünü paylaşıyorlar. Kripto para takasının kara para aklama ve diğer finansal suçların işlenmesi amacıyla kullanıldığı düşüncesiyle kripto paraları yasa dışı ilan eden ve kripto para madenciliğine yapılan yatırımı kısıtlamaya çalışan Çin’in Kazakistan’da artışa geçen kripto paraya olan ilginin kaynağı olabileceği söyleniyor. Zira Çin’in denetimlerini ve yaptırımlarını sıkılaştırması sonucu pek çok madenci Çin’den uzaklaşma kararı almıştı.

Kaynak: Cryptocurrency mining in Kazakhstan is leading to power shortages – Engadget