Skip to main content

Adjust’ın yayımladığı “Mobil Uygulama Trendleri Türkiye Raporu”nda, en son mobil uygulama trendleri ve karşılaştırmalı değerlendirmeler yer alıyor.

Ölçümleme ve analitik şirketi Adjust, “Mobil Uygulama Trendleri Türkiye Raporu”nu yayımladı. Raporun çıktıları, 29 Mayıs’ta The Peninsula Hotel’de düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.

adjust-basak-zerman-simon-dussart-ender-ozcanToplantıya Adjust CEO’su Simon (Bobby) Dussart, Global Ciro ve Satıştan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ender Özcan ve Adjust Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Satış Direktörü Başak Zerman katıldı.

Zerman, Türkiye’nin mobil ekosisteminin, inovasyon ve büyümenin merkezi konumunda olduğunu belirterek, “Geniş fırsatlara sahip olan Türkiye pazarında başarının anahtarı, hızlı ve veriye dayalı kararlar almayı sağlayan yeni nesil analitiğin gücünden yararlanmaktan, yapay zekâ teknolojileri ile kullanıcı deneyimini kişiselleştirmekten ve etkileşimi artırmaktan geçiyor” diye konuştu.

Mobil Uygulama Trendleri Türkiye Raporu’na göre, indirimlerdeki önemli artış, artan tüketici harcamaları ve artan kullanıcı etkileşimi ile Türkiye’nin mobil uygulama pazarı hızla büyüyor. Bu ivme, ülkenin gelişmiş mobil altyapısı ve akıllı telefonların benimsenmesindeki artıştan kaynaklanıyor; bu da Türkiye’yi küresel mobil pazarında yükselen bir güç merkezi haline getiriyor, geliştiriciler ve reklamverenlere erişimlerini genişletmeleri için fırsatlar sunuyor.

Adjust raporunda, Türkiye’de hızla gelişen uygulama kullanım alışkanlıkları inceleniyor. Hızlı, eyleme dönüştürülebilir bilgiler arayan pazarlamacılar için özel olarak hazırlanan rapor, önemli kriterleri ortaya koyuyor ve en son trendleri öne çıkarıyor.

“Fintech ve finans”, “Oyun”, Alışveriş ve e-ticaret” sektörleri olmak üzere Türkiye uygulama pazarındaki en önemli trendlere kısa bir bakış sunan rapora göre; Türkiye’nin mobil uygulama pazarı hızla büyüyor ve tüketici harcamaları 2023 yılında 910 milyon dolara ulaştı. Türkiye’de mobil internet kullanım oranı 2023’te yüzde 82’ye ulaştı ve toplam uygulama indirme sayısı ise 3,93 milyar oldu. Kullanıcılar ortalama 4,45 saatlerini mobil uygulamalarda geçiriyor.

Yapay zekâ, küresel mobil uygulama endüstrisini derinden değiştiriyor ve kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor. Küresel yapay zekâ endüstrisinin 2028’de 38,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Mobil Uygulama Trendleri Türkiye Raporu’ndan öne çıkanlar

  • Oyun uygulamaları

Oyun uygulamalarının kurulumları ve oturumları, 12 Şubat’ta günlük ortalamanın yüzde 74 üzerinde, 31 Aralık’ta ise yüzde 41 oranında arttı; bu da yılbaşı gecesinin yüksek etkileşimine işaret ediyor.

Türkiye’de oyun uygulamalarının kurulumları ve oturumları 2023’te önemli bir artış gösterdi. Özellikle aile ve strateji oyunları gibi alt kategorilerde büyüme yaşandı. 2024’ün ilk çeyreğinde kurulumlar yüzde 110 ve oturumlar yüzde 377 arttı.

Strateji oyunları da oturum sayısında yıllık bazda yüzde 121 artışla kayda değer bir büyüme gösterdi.

2023’te Türkiye’deki tüm oyun uygulamaları arasında en yüksek paya yüzde 19 ile aksiyon oyunları sahipken, bu kategorinin ardından yüzde 13 ile hyper casual, yüzde 12 ile puzzle ve yüzde 10 ile spor oyunları geliyor.

Aksiyon oyunları, Türkiye’deki alt oyun sektörleri arasında sırasıyla yüzde 19 ve yüzde 36’lık oranla hem kurulum hem de oturum sayısı açısından lider konumda yer alıyor.

2024’ün ilk çeyreğinde, oyun uygulamaları Türkiye’de yüzde 6’lık bir büyüme yakaladı.

  • Finans ve Fintech uygulamaları

Türkiye’de finans uygulamalarının kurulum ve oturumları 2023’ün başından bu yana tutarlı bir artış gösterdi. Ancak kurulumlarda belirgin dalgalanmalar gözlendi. 2023’ün en yüksek kurulum sayıları, yılın günlük ortalamasının yüzde 74 üzerinde seyreden 7 Ağustos’ta görüldü. Bunun nedenleri arasında ortalamadan yüzde 84 yüksek performans gösteren bankacılık uygulamaları var. Oturumlar da kayda değer bir büyüme yaşadı ve kurulumların 2023 günlük ortalamasının yüzde 43 üzerine çıktığı 12 Aralık’ta zirve noktasına ulaştı.

Türkiye’deki oturumların büyümesi, 2024’ün ilk çeyreğinde küresel yıllık büyümenin yüzde 2 üzerinde oldu. Kurulumlar yüzde 1 oranında azalmış olsa da bu durum, küresel açıdan yüzde 36 oranına kıyasla sadece yüzde 3 büyüme kaydeden bölgesel MENAT trendini yakından takip ediyor. Ancak borsa ve bankacılık alt sektörlerindeki kurulumlar, Türkiye’de 2024’ün ilk çeyreğinde sırasıyla yüzde 54 ve yüzde 10 artışla yıllık bazda önemli bir büyüme kaydetti. Benzer bir şekilde, borsa uygulamalarının oturumları yüzde 61 ve bankacılık uygulamalarının oturumları yüzde 28 oranında artış gösterdi.

Kripto uygulamaları bu yıl Türkiye’de tekrar popüler hale gelecek gibi görünüyor. Bu uygulamaların kurulumları 2024’ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 24, oturumları ise yüzde 32 arttı.

  • Alışveriş ve e-ticaret uygulamaları

Alışveriş ve e-ticaret uygulamaları da, 2023’te kurulum ve oturum sayılarında önemli artışlar kaydetti ve 11 Kasım’da zirveye ulaştı. Bunun en büyük nedeni de Black Friday kampanyaları. Türkiye’deki kurulumlar yüzde 36, oturumlar ise yüzde 25 arttı.

Raporu buradan indirebilirsiniz.