Skip to main content

Bulut teknolojileri pandemiyle birlikte işletmelerin vazgeçilmezi haline gelirken; DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, 100 bin KOBİ’nin bulut teknolojilerini kullanması halinde 200 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlanacağını belirtti.

Bir KOBİ’nin işletmesinde bulut teknolojisi yerine ticari yazılım kullanmak istediğinde ortalama 3 bin dolar ilk yatırım maliyeti yapması gerektiğini belirten DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, amortisman maliyetleri ve donanım parçalarının idamesi ve yenilenmesi halinde yıllık 600 dolarlık ek maliyetle karşılaşıldığını aktarıyor. DİA’nin binlerce işletmeye hizmet verdiğini söyleyen Onay, %99’luk bir verimlilik sağlandığını aktarıyor.

Onay, sadece 100 bin KOBİ’nin bulut teknolojisini tercih etmesi halinde ekonomide yıllık 200 milyon TL’lik elektrik tasarrufu sağlanacağını, 300 milyon dolarlık ilk donanım yatırımının ve yıllık 60 milyon dolarlık donanım ithalatının da önüne geçileceğini belirtiyor.

“Serverların harcadığı enerjiyi yüzde 99 oranında azaltıyoruz”

Bulut yazılım yerine lokalde kullanılan bir yazılım satın alacaklara da uyarılarda bulunan Onay, “Bir işletme lokal yazılım aldığında, yazılımı kuracağı bir donanım sistemine, aynı zamanda işletim sistemi ve server lisansına da ihtiyacı var. Çok şubeli bir işletme ise, o şubelerden merkeze bağlanabilmek için de lisansa ihtiyaç duyar. Yani KOBİ’ler bu donanımlara enerji harcıyorlar. Türkiye maalesef enerji ve teknoloji konusunda dışa bağımlı. Üyelerimizin donanımlarını konsolide ederek DİA olarak serverların harcadığı toplam enerjide yüzde 99 verimlilik sağlıyoruz” diyor.

DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay

“Yerli bulut hizmeti almak, ülke içinde kalan döviz demek”

Yerli bulut teknolojilerinin ekonomiye katkısına da değinen Onay, “Bulut denilince akıllara ilk olarak uluslararası büyük bulut yazılımları ve altyapıları gelir. Örneğin, Amazon dünyadaki en büyük bulut altyapısına sahip firma. Daha birçok büyük isimler ve farklı farklı bulut hizmeti veren firmalar var. Ancak ülkemizde de bu hizmeti başarıyla sağlayan firmalar olduğu gözden kaçırılmamalı. Çünkü yerli bulut firmaları üzerinden hizmet alınması halinde döviz ülke ekonomisi içinde kalır” şeklinde konuştu.

Kaynakları verimli kullanmanın önemine de değinen Onay, “Bir sunucunun işlemcisini bir kullanıcı yerine 20-30 kullanıcının kullanabilmesini sağlamak, yani paylaşım ekosistemi yaratabilmek, bulut teknolojisindeki maliyet avantajının altyapısında yatan en önemli konulardan biridir.

Girişimcilere, tasarruf, yenilikçilik ve yüksek katma değer gibi hedeflere ulaşabilmeleri adına çeşitli çözümler sunduklarını da sözlerine ekleyen Onay, şöyle devam etti: “Girişimcilerimiz çok cesurlar. Dünyanın her yerinde olabilirler. Bu anlamda yurt dışından yatırım yapan sermayeleri de çekebilmemiz gerekiyor. Onlara işletmeleri kolay yönetebilir ve daha stabil bir ekonomide yönetebilir ortamları oluşturmamız gerekiyor. Girişimcilerimiz, ekosistemimiz, eğitim düzeyi yüksek gençlerimiz, yazılımcılarımız var. Ancak son dönemde pandemi ve yaşanan ekonomik belirsizlikler nedeniyle genç yazılımcılar yurtdışına yöneliyorlar. Yerli yazılımcıları ülkemizde tutmanın yollarını hep birlikte arayıp, bulmamız lazım. Onlara bu ülkede kalacakları zemin ve şartları oluşturmak zorundayız” şeklinde görüşlerini aktardı.