2021’de en çok duyduğum sorulardan bazıları şunlar oldu:
- Yazılımcı nasıl olunur?
- Bu saatten sonra kod öğrenilir mi?
- Yazılımcı olmak için üniversite okumak şart mı?
- İnternette bir site var, oradan şunu şunu yapıp aylık x lira kazanıyorsun. Deneyelim mi?
Bu soruların temelinde internet üzerinden para kazanmak ve mekandan bağımsız yaşamak var aslında. Herkesin hayali kendi işinin sahibi olmak ve değerli zamanını kendisinin yönetmesi.
Bir önceki yazımda konuştuğumuz Mikro-SaaS girişimler iyi bir B planı oluşturabilir ancak daha derin ilerlemek, hayatınızı değiştirmek ve internetten, bilgisayar başında çalışmak istiyorsanız bu ve benzeri sorular sizin de gündeminizde olmuştur.
Bu yazıyı yazılım üzerine kurmamın sebebi herkesin bu konuya olan ilgisi aslında. Ancak internet üzerinde bilgisayar başında bir kariyer elde etmenin başka yolları da var.
Kariyer değişikliği
Kariyer değişikliği, konu internet ve yazılım olduğunda çoğu zaman yaş, sabır ve temel eğitim seviyeniz ile ilgili. İyi bir temel eğitim almışsanız ve yaşınız 24’ü geçmemişse günümüz dünyasında birçok kariyer fırsatı mevcut. Ancak konumuz bu şanslı kitle değil.
Yazılımcı olunur mu, doğulur mu?
Yazılımcı olmak günümüz dünyasında çok avantajlı görünen ve iyi para kazanılan işlerden biri ve hangi disiplin olursa olsun ilgi çekiyor. Bu sebepten işinden memnun olmayanların ya da alternatif hayat arayan herkesten ardı ardına sorular geliyor.
Ancak en baştan belirtmek isterim ki yazılımcı olmak ve iyi para kazanmak yıllar içinde olgunlaşan bir süreç. İster üniversite mezunu ister alaylı olun çok çalışmak ve sevmek gerekiyor.
Üniversite okumadan yazılımcı olunur mu?
Evet, olunur. Bu sektöre özel herhangi bir okula gitmeden de bu mesleği hakkıyla yapabilirsiniz, ancak kendinizi geliştirmeyi öğrenmeli, çok denemeli, çok yanılmalısınız.
Kariyer değiştirmek ve yazılımcı olmak için minimum üç senenizi harcamanız gerekecek; işi sevip sevmediğinizi ve yapıp yapamayacağınızı zaten ilk üç ayda anlayacaksınız.
Üç sene sonunda işe kendinizi vermenizle maalesef konu kapanmayacak. Yazılım sektörü sürekli yenilenen ve bu yeniliklere ayak uydurmanızın gerekli olduğu bir sektör. Çoğu zaman yorucu da olabiliyor.
Kariyer değişikliği için yazılımcı olmak doğru tercih mi?
Eğer yazılım ve bilgisayar kullanmaya çok meraklı değilseniz, yap-boz sevmiyorsanız, sabrınız yoksa, ekranda kod gördüğünüzde merak etmiyorsanız bu sizin için doğru tercih olmayabilir. Yine de denemek ve fikir edinmek isterseniz öncelikle HackerRank’ta birkaç test çözmenizi ve cevaplarını araştırmanızı tavsiye ederim.
Başka bir kariyer mümkün!
45 yaş altındaysanız ve temel eğitim seviyeniz iyi durumdaysa, yazılım yerine birçok farklı disiplinde 3 seneden daha kısa sürede sürdürülebilir bir kariyere sahip olup para kazanmanız mümkün. Örneğin…
- Online Pazarlama Uzmanı
Türkiye’de en çok aranan pozisyonlardan bir tanesi online pazarlama tarafında. Bu alanda kendinizi geliştirmek isterseniz eğitim için bolca kaynak mevcut. Hem Google hem de Facebook tarafı için online eğitimler hemen her platformda var. Matematik seviyorsanız, plan yapmak sizin işinizse temel KPI’ları öğrenerek bir meslek sahibi olabilirsiniz. Bu işin içinde de bir çok farklı kırılımda uzmanlıkları mevcut. Öğrendikçe göre hangi kırılımda ilerlemek istediğinize karar vermeniz gerekecek.
- Yazar – Sektör odaklı içerik üretimi
Eğer yazmayı seviyorsanız internet üzerinde SEO odaklı veya içerik odaklı işler yaparak para kazanmanız ve sürekliliği elde etmeniz mümkün. SEO odaklı içerik nasıl yazılır öğrenmek için Google’de birçok makale sizi bekliyor. Eğer yabancı dil biliyorsanız bu alanda çok daha hızlı ilerleyebilir ve freelancer sitelerinden hızlıca gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.
- Proje Yöneticisi
Bu diğerlerine göre biraz daha teknik bir pozisyon ve bir yazılım ekibi içinde çalışmanızı gerektiriyor. İletişim becerileriniz kuvvetliyse ve iş takibi konusunda titizseniz aslında ilk adımları geçtiniz demektir. Bu noktada proje yönetim sistemlerini öğrenmeniz, internet ve temel mimariler üzerine bilgi sahibi olmanız gerekli. Proje yönetimi için gerekli online araçlara aşina olduğunuzda başlangıç seviyesinde bir ekipte çalışmaya başlayabilirsiniz.
- Test Uzmanı
En kolay görünen ancak en zor pozisyonlardan biri burası aslında. Sabırlı, titiz, kıvrak zekalı olmak gibi temel özellikler gerektiriyor. Test uzmanlığı ve buradaki temel konseptler için internet üzerinde bir çok makale mevcut. Temel kavramları anladıktan sonra hem internet üzerinde hem de IT ekipleri içerisinde kendinizi denemeniz mümkün. Yine bu pozisyon dikeyinde de bir çok farklı uzmanlık mevcut (app, web, otomasyon, ERP vs.).
Murat Kader – PATH Kurucu Ortağı
Yorumlar