Skip to main content

IBM, yeni işlemcisi Eagle ile bir dönüm noktasına yaklaştığını açıkladı.

Eagle adlı 127 kübitlik kuantum işlemcisini tanıtan IBM, bu işlemcinin klasik süper bilgisayarlar tarafından simüle edilemeyecek bu türdeki ilk işlemci olduğu iddiasında. IBM, bu iddiasını desteklemek amacıyla Eagle’yi simüle etmek için dünya üzerindeki tüm insanların tüm atomlarından daha fazla klasik bite ihtiyaç olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Eagle’nin bu kadar güçlü olmasının sebebi tercih edilen yeni tasarım. IBM, işlemcinin kontrol bileşenlerinin farklı fiziksel katmanlara, kübitlerin ise tek katmana yerleştirildiği tasarım ile işlem gücünde kayda değer artış yakalandığını söylüyor.

IBM’nin Eagle hakkında açıklamadığı nokta ise kuantum hacmi. Yine IBM tarafından icat edilen bu metrik, kuantum bilgisayarların performanslarını tüm parçalarına bütünsel bir bakış atarak hesaplama girişimi olarak açıklanabilir. Bu hesaplama sadece kübitleri değil, kübitlerin birbirleri ile nasıl bir etkileşim içinde olduklarını da göz önünde bulunduruyor. Bir kuantum bilgisayarı, kuantum hacmi yükseldikçe zor problemleri çözmede daha becerikli hale geliyor.

IBM’in Kuantum Donanım Sistemi Geliştirme bölüm direktörü Jerry Chow, Engadget’e yaptığı açıklamada, ilk 127 kübitlik Eagle işlemcinin IBM Cloud üzerinden bir keşif sistemi olarak IBM Kuantum Ağı’nın seçilen üyelerinin erişimine açılacağını belirtti. Öte yandan, keşif sistemlerinin IBM’nin son teknolojilerine erişim imkânı sağladıklarını, bu yüzden sürekli kullanım ya da kuantum hacmi ile ölçülebilen belirli bir performans seviyesine sürekli erişim garantisi veremediklerinin altını çizdi.

Engadget’in haberine göre Eagle’nin kuantum hacmi bilinmeden şu anda kullanımda olan bilgisayarlar ile karşılaştırılması bir hayli zor. Honeywell, geçtiğimiz yılın Ekim ayında System Model H1’in sadece 10 bağlı kübit ile kuantum hacimin 128 olduğunu açıklamıştı. IBM ise daha önce 27 kübitlik bir sistemin 64 kuantum hacmine sahip olduğunu belirtmişti. Dolayısıyla, Eagle’nin güçlü olduğu kesin olmakla birlikte kübitler üzerinden bir çıkarım yapmak zor.

Eagle ile ilgili ilginç olan bir başka konu ise IBM’nin kuantum üstünlüğü ilan etmemiş olması. Şirket, işlemcinin bir dönüm noktasına yakın olduğunu fakat henüz klasik süper bilgisayarların çözemediği problemleri çözeceği bir noktada olmadığını açıkladı. Google, 2019 yılında Sycamore adlı sistemiyle üstün bir başarıyla ulaştığını açıklayarak bir tartışma başlatmıştı. Fakat IBM, Google’nin bu açıklamasını, Google’nin ürettiği bilgisayarın tek bir sorunu çözmeye odaklı olduğu gerekçesiyle mesnetsiz bulmuştu.

IBM, Eagle’yi gelecek aydan itibaren Kuantum Ağı’nın belirli üyelerinin kullanımına sunacak.

Kaynak: IBM says its new quantum chip can’t be simulated by classic supercomputers – Engadget