Skip to main content

Türkiye ile Hollanda arasındaki gerilim Twitter’da da etkisini gösterdi. Hollanda’nın trend topics listesinde hala Türkiye ile ilgili etiketler yer alıyor. İki ülke arasındaki gerilimin sosyal medyadaki iz düşümünün detayları haberimizde…

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’da sınır dışı edilmesi üzerine dünyanın her yerinden kullanıcılar tepkisini ve düşüncesini sosyal medya aracılığıyla ifade etti. Sosyal medyada günlerdir “Avrupa’nın Lale’si”, “Portakalı Sıkacağız”, “Bir Ölür Bin Diriliriz” gibi etiketler paylaşılıyor. Bir Türk gencinin, Hollanda polisi tarafından köpekli saldırıya uğraması ve Erhan Çelik’in saldırıya uğradığı anlar paylaşım rekorları kırdı. “Hollanda ineğini kesip kebap yapalım” kampanyası da büyük ses getirdi.

Bu paylaşımlardan “Faşist Hollanda” (#FascistNetherlands) etkiketi sosyal medyada dünya trendine girdi. Sosyal medya analiz platformu Socialert’e göre #FascistNetherlands etiketiyle yapılan paylaşımlar hala sürüyor. 14 Mart tarihinde 07:22-11:23 arasındaki paylaşımlarla ilgili veriler, bu etiketle yapılan paylaşımların sabah 8-10 saatleri arasında yoğun olduğunu gösteriyor. Dört saatlik aralıkta Twitter paylaşım sayısı 493. Bu tweet’lerin erişim sayısı 888 bin 120, gösterim sayısı ise 1 milyon 294 bin.

Ekvador’dan bile tweet atan var
Socialert’e göre, bu süreçte #FascistNetherlands etiketiyle yapılan paylaşımların ülkelere göre dağılımı oldukça ilginç. Paylaşım oranının en fazla olduğu ülke tahmin edileceği üzere Türkiye, ama oran çok da yüksek sayılmaz (yüzde 53,5). Onu, yüzde 32 ile ABD takip ediyor. Yüzde 2 paylaşım oranının üstünde kalan ülkeler; İngiltere, Avustralya, Almanya ve Ukrayna. Tweet atılan diğer ülkeler; İran, Hindistan ve Ekvador.

Hollanda-Türkiye krizinin Twitter karnesinden şaşırtıcı sonuçlar