Skip to main content

Dünyanın en ünlü sosyal medya iletişim platformlarından Facebook, gizlilik politikasını güncellediğini açıkladı.

Sivil toplum örgütlerinin baskılarını dikkate alan Facebook, gizlilik politikasında denetimin daha sıkılaştırılması yönünde bir karar aldığını duyurdu. Milyonlarca kullanıcısı bulunan sosyal medya platformu bundan böyle şirket ve kurumların Facebook’un hizmetlerini gözetleme amacıyla kullanmasını açıkça yasakladığını belirtti. Böyle bir kararın Wikileaks’in yayımladığı CIA belgeleriyle kızışan siber güvenlik ve mahremiyet tartışmaları üzerine gelmesi de manidar…

Markalar, medya şirketleri ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar Facebook’a ait verileri çeşitli nedenlerle kullanıyor, ancak Facebook artık bu verilerin kişileri takip etme amacıyla kullanılmadığından emin olmak istiyor. Güvenlik politikasına getirilen güncellemeler, şirketin sahip olduğu Instagram gibi diğer platformları da kapsıyor. Bu karar Silikon Vadisi’nin dev şirketini aylardır sıkıştıran STK’ların zaferi olarak yorumlanıyor.

“Gizlilik politikalarını ihlal edenler hakkında hukuki adımlar atıldı”

Facebook’un kişisel bilgilerin gizliliğinden sorumlu başkan yardımcısı Rob Sherman hesabında; ACLU, Color of Change ve Center for Media Justice gibi STK’ların bu kararı almalarında kendilerine yardımcı olduğunu yazdı. Sherman yazısında, Facebook verilerini nasıl daha güvenli hale getirebilecekleri üzerine düşünerek dikkatli kararlar aldıklarını, geliştirici, reklamcı ve benzeri şirketlerin, platformu kullanma nedenlerine sınırlandırma getirecek politikalar benimsediklerini belirtti.

Sherman; “Niyetim şirket politikasının açık ve belirgin olması. Son aylarda gizlilik politikalarımızı ihlal eden kişiler hakkında hukuki adımlar attık. Herkesin politikamızı anlamasını ve nasıl uygulanması gerektiğini bilmesini istiyoruz” ifadesini kullandı.

Facebook gizlilik kurallarını sıkılaştırmak için, ACLU gibi hukuki kuruluşların ve kullanıcıların raporlamalarının yanı sıra kendi API’lerini kullanan hizmetleri de gözden geçirecek. Görünen o ki, şimdiye kadar daha gevşek olan gizlilik kuralları daha ciddi olarak uygulanacak.

Geçen yıl Twitter da benzer bir açıklama yapmıştı

ACLU’nun Ekim ayında yayımladığı rapor; Facebook, Instagram ve Twitter verilerini kullanan Geofeedia adlı gözetleme yazılımının, bu platformlardaki verileri toplayarak hukuki yaptırım amacıyla sattığını açığa çıkarmıştı.

Geçen yıl sosyal medya monitörleme firmaları Snaptrends ve Media Sonar’ın erişimlerini kesen Twitter, Facebook’un bu son açıklamasına benzer bir duyuruyu Kasım 2016’da yapmıştı.