Facebook, WhatsApp, Instagram ve Oculus sunucularında yaşanan bir sorundan ötürü uygulamalara yaklaşık 7 saat ulaşılamazken, bu durum hem Facebook hakkında çeşitli söylentilere hem de Facebook hisselerinde gözle görülür bir değer kaybına yol açtı.
We’re aware that some people are having trouble accessing our apps and products. We’re working to get things back to normal as quickly as possible, and we apologize for any inconvenience.
— Facebook (@Facebook) October 4, 2021
Facebook, dün akşam saatlerinde paylaştığı bir tweette bazı kullanıcıların uygulamalara erişim sağlayamadığını ve bu sorunu en kısa zamanda gidermeye çalıştıklarını açıklamış; bu erişim sorunundan etkilenen kullanıcılarından özür dilemişti.
Was just on phone with someone who works for FB who described employees unable to enter buildings this morning to begin to evaluate extent of outage because their badges weren’t working to access doors.
— Sheera Frenkel (@sheeraf) October 4, 2021
Facebook sunucularının internet erişiminin kesilmesi sonucu Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp, Instagram ve Oculus uygulamalarına erişim sağlanamazken, gelen haberler bu kesintinin sadece bir dış bağlantı sorunu olmadığını ortaya koydu. Facebook çalışanlarının işyerlerine giremedikleri haberinin gelmesi ile birlikte, Facebook sunucularının hacklendiği ve kullanıcı verilerinin çalındığına dair söylentiler de sosyal medyada paylaşılmaya başlandı.
Not only are Facebook’s services and apps down for the public, its internal tools and communications platforms, including Workplace, are out as well. No one can do any work. Several people I’ve talked to said this is the equivalent of a “snow day” at the company.
— Ryan Mac 🙃 (@RMac18) October 4, 2021
Yaklaşık 7 saatlik kesintinin ardından Facebook sunucularının internet erişimi tekrar sağlanırken, Facebook tarafından yapılan açıklamada sorunun bir hack girişiminden kaynaklanmadığı, kullanıcı verilerine erişildiğine dair herhangi bir kanıt olmadığı ve sorunun veri merkezleri arasında iletişimi sağlayan router yapılandırmalarındaki bir değişiklikten kaynaklandığı açıklandı. Sunucuların mümkün olan en hızlı şekilde veri göndermeleri için kullanılan Border Gateway Protocol (BGP) adı verilen bir internet erişim protokolünün yapılandırmalarında yaşanan bir sorundan ötürü sunucuların internete erişiminin kesildiği düşünülürken; Facebook, ayrıca, bu kesintinin Facebook çalışanları tarafından günlük işleyiş dahilinde kullanılan iç hizmetlerin erişiminde de sorunlar yarattığını ve bu sebeple sorunun çözülmesinin bir hayli uzadığını da açıkladı.
Facebook, Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp ve Oculus’un yaşadığı kesinti, Fortune ve Snopes’e göre şirkete tahmini olarak yaklaşık 60 milyon dolara mal olurken, şirket hisselerinde de %5 kayıp gözlendi. Bloomberg’in haberine göre, bu kesinti sırasında Mark Zuckerberg’in kişisel serveti de 7 milyar dolar kadar gerilerken; Zuckerberg, Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde bir sıra gerileyerek Bill Gates’in ardından dünyanın en zengin 5. insanı oldu.
Yorumlar