Skip to main content

3. BNP Paribas International Hackathon İstanbul ayağı TEB ev sahipliğinde 9-11 Haziran’da gerçekleşti. Hackathon’u kazanan Endeksa Kurucu Ortağı Görkem Öğüt’ün görüşlerini aldık.

Endeksa nedir? Kısaca ne iş yaptığınızı açıklayabilir misiniz?

Endeksa, yurtdışında benzerleri olan fakat Türkiye’de benzeri bulunmayan otomatik bir gayrimenkul değer tahmin modeli; gayrimenkul değerleme, gayrimenkul varlıklarının yönetimi alanlarında ihtiyacı olan kurum ve kişilere veri analitiği uzmanlığı ile yenilikçi çözümler sunan bir platform.

Endeksa ile kullanıcılar; il, ilçe, mahalle hatta nokta bazında konut satış ve kira değerleri, zaman içindeki değer değişim trendlerini inceleyebiliyor. Ayrıca, bölgede yaşayanların demografik bilgileri, seçim sonuçları, yaşam olanakları, ortalama hane geliri, sosyo-ekonomik statü ve ticarî parametreler gibi bilgilere ulaşabiliyorlar.

Bununla birlikte kullanıcılar, yerini ve özelliklerini girerek konutun yaklaşık piyasa değerini hesaplayabiliyor. Şu anda konut verilerini sunan Endeksa’da kısa bir zaman içerisinde arsa ve ticarî konutlar ile ilgili bilgiler de yer alacak.

Endeksa’nın tüm Türkiye’ye yaygın 600’e yakın üye değerleme uzmanı var. Endeksa otomatik gayrimenkul değeri hesaplamanın yanı sıra kullanıcıların bölgeye hâkim bir değerleme uzmanından konut fiyatı ile ilgili görüş almasına veya uzmanın gayrimenkule ziyaret gerçekleştirerek rapor hazırlamasına da imkân veriyor.

Endeksa’nın nasıl bir teknolojisi var?

Endeksa veritabanı, Endeksa değerleme uzmanlarının Türkiye’nin tüm illerinde yaptığı araştırmalar ile anlık olarak güncelleniyor. Bu bilgiler öncelikle analiz ediliyor, tutarlılık ve doğruluk kontrollerinden geçiriliyor. Yeterli güvenilirlik düzeyine ulaşmayan veriler analizlere dâhil edilmiyor. Sonrasında, Endeksa makine öğrenmesi yöntemlerini kullanarak düzenli aralıklarla bölgesel düzeyde değer tahmin modelleri inşa ediyor. Bu modellerle kullanıcının girdiği kriterlere göre değer tahmini yapılıyor.

Endeksa’nın iş modeli hakkında bilgi verebilir misiniz?

Endeksa otomatik değer tahminin yanı sıra tüm Türkiye’ye yaygın değerleme uzmanları ile de hizmet veriyor. Tüm Türkiye’deki değerleme uzmanları Endeksa Değerleme Takip sistemi adlı otomasyon özelliğini kullanıyor. Bu özellik sayesinde, uzmanlarımız sahadan doğrudan veri toplayarak daha hızlı ve daha az hatalı değerleme yapabiliyor.

Endeksa ile hedefimiz Türkiye’de otomatik gayrimenkul değeri konusunda referans noktası olmak. Bu açıdan baktığımızda son kullanıcının yanı sıra kurumlarda da pek çok kullanım alanı bulunuyor. Hedef kitlemiz son kullanıcılar, gayrimenkul profesyonelleri diyebileceğimiz emlak danışmanları, gayrimenkul yatırımcıları, değerleme uzmanları, değerleme firmaları, inşaat firmaları. Bunun yanı sıra gayrimenkul değerine ihtiyaç duyan bankalar, kamu kurumları veya özel kurumlara da kurumsal çözümler sunuyoruz.

TEB ile yolunuz nasıl kesişti ve BNP Paribas International Hackathon’a katılmaya nasıl karar verdiniz?

Endeksa’nın bankalarda pek çok kullanım alanı var. Bizce girişimcilik ekosistemini en çok destekleyen banka olduğu için TEB ile iletişime geçtik ve ürünümüzü anlattık. Bu görüşmeler sırasında BNP Paribas International Hackathon’u daha yakından tanıdık. International Hackathon’u inovasyon stratejilerinin önemli bir parçası olarak görüyorlar. TEB, 10 farklı ülkede eş zamanlı gerçekleşen global yazılım maratonu BNP Paribas International Hackathon’un İstanbul ayağına ev sahipliği yapıyor. Özellikle küresel bir organizasyon olması ve tüm TEB ve BNP Paribas üst düzey yetkilileri tarafından bu kadar desteklenmesi bizim için önemliydi ve katılmaya karar verdik.

TEB’in size nasıl bir katkısı oldu ve neler öğrendiniz?

TEB BNP Paribas International Hackathon oldukça profesyonel hazırlanmış bir organizasyondu. Tüm katılımcılar çok özenle seçilmişti ve hem TEB mentorlarından hem de diğer ülkelerdeki mentorlardan çok faydalı geri bildirimler aldık. İstanbul, San Francisco, Paris, Brüksel, Roma, Lüksemburg, Berlin, Varşova, Singapur ve Nanjing olmak üzere 10 farklı şehirde eş zamanlı düzenlenen global yazılım maratonunun parçası olduk.

Aralık ayında Paris’teki finalden beklentileriniz nelerdir?

Gayrimenkul değeri finans kuruluşları için önemli bir veri ve oldukça fazla kullanım alanı var. Paris’teki finale kadar TEB ile birlikte çalışarak ‘gayrimenkul değerinin finansal kurumlarda kullanılması’ çözümümüzü daha da iyi bir hale getireceğiz.  Yine teknolojimize ve ekibimize güveniyoruz. Umarım ödülle döneceğiz.

Bunların dışında değinmek istediğiniz noktalar var mı? 

Türkiye’de gayrimenkul sektörü veri açısından şu an çok başlangıç aşamasında ve yapılacak çok şey var. Endeksa.com’u çok kısa bir zaman önce devreye aldık. Aldığımız ilk tepkiler çok olumlu. Pek çok da öneri alıyoruz. Yani daha işin başındayız. Endeksa’da şimdilik sadece konut değer tahmini yapılıyor. Sene sonuna kadar arsa, tarla ve işyeri değerlerini devreye alacağız. Sonrasında da gayrimenkul değer verisine ihtiyaç duyan tüm sektörlere pek çok yenilik katmaya devam edeceğiz.