Skip to main content

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, insan ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kuracak “Neuralink” teknolojisini canlı yayında tanıttı.

Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın 2020 yılı başında 27 milyar dolar olan kişisel servetinin yüzde 350’nin üzerinde artışla 90 milyar doları aşarak dünyanın en zengin 4. kişisi olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Gündemden düşmeyen iş adamı, bu kez uzun süredir konuşulan insan beynini bilgisayara bağlayacak Neuralink teknolojisini tanıttı.

2016 yılında nörolojik sorunların tedavi edilmesinde rol oynayabilecek bir implant üretme amacıyla kurulan Neuralink’in geliştirdiği teknoloji sayesinde beyin bilgisayar arayüzleri tıpkı akıllı telefonlar gibi yaygın teknolojiler arasına girebilecek.

Canlı yayında tanıtımı yapılan Neuralink’in deneklerinden birisi Gertrude adındaki bir domuzun beyin sinyalleri ekranlara aktarıldı ve takip edildi. Herhangi bir anestezi uygulanmadan beyne bağlanabilen Neuralink cihazı, beyne implant edildikten sonra, kafa derisi üzerindeki küçük cihaza bağlanıyor. Kablolar aracılığıyla iletilen beyin sinyalleri, elektronik sinyallere dönüştürülüyor. Böylece bilgisayarlar bu komutlara göre işlem gerçekleştirebiliyor.

23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip olan cihazın bataryası 1 gün boyunca yetiyor. Beyne ulaşan elektrotlar saç telinden daha ince ve her cihazda 1024 elektrot yer alıyor. Bluetooth ile çalışan cihaz, sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebiliyor. Lazer göz ameliyatı kadar kolay uygulanabildiği belirtilen cihaz için anestezi kullanılmasına gerek kalmamasının yanı sıra enfeksiyon riski bulunmuyor.

Elon Musk, beyin implantının; hafıza kaybına depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini söyledi. İcadın yakın vadeli hedefi, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları tedavi etmek.

Geçen ay Neuralink’in ürettiği bir beyin mikroçipini maymunlar üzerinde test edildiğini ve birinin bir bilgisayarı zihniyle kontrol ettiğini açıklayan Musk, klinik testlere başlandığını belirtti. Bu araştırmalar sırasında kullanıcıların karşılaşabilecekleri klinik semptomlar takip edilecek ve cihaz nihai formuna kavuşacak.