Skip to main content

Startups.Watch verilerine göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde 23 girişime 13,1 milyon dolarlık yatırım yapıldı. 9 ayda 91 girişime yapılan yatırım miktarı 57 milyon doları buldu.

Yatırımcılar, iş geliştirme uzmanları, girişimler ve girişimcilik ekosisteminin birçok paydaşını bilgi ve veri odaklı bir platformda buluşturarak Türkiye’de bir ilke imza atan Startups.WatchTürkiye Girişim Ekosistemi 2017 üçüncü çeyrek verilerini açıkladı. Startups.Watch, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrek verilerine göre 23 teknoloji girişimine melek ve girişim sermayesi fonları tarafından toplam 13,1 milyon dolar yatırım yapıldı. 2017 yılının ilk 9 ayında yapılan toplam yatırım 57 milyon dolara ulaştı.

Aynı dönemde sektörlere göre yatırımlara bakıldığında ise en çok yatırımı sırayla; seyahat, siber güvenlik, nesnelerin interneti girişimleri, reklamcılık, insan kaynakları ve biyoteknoloji aldı.

Girişimler yatırımcılarla buluştu

Girişimci yatırımcı buluşmalarında ise dört farklı girişim sahne aldı. Üçüncü çeyreğin dikkat çeken yatırımları arasında tohum aşamasındaki girişimlere yatırım yapan Diffusion Capital Partners, siber güvenlik konusunda çözümler geliştiren Atar Labs’e 2,5 milyon Euro’luk yatırım yaptı. Bir diğer yatırım da gündemdeki haberleri oyunlaştırma ile okuyucuya sunan “Bilemezsin” tahmin platformuna Demirören Ventures tarafından yapılan 1,2 milyon TL’lik yatırım oldu.

Sürekli büyüyen mobil reklam pazarına yönelik reklam çalışmalarını kolaylaştırıp hızlandıran App Samurai ise ACT Ventures Partners’dan 1 milyon dolarlık tohum yatırım aldı. Galata Business Angels ise otomobil tutkunlarını dijital ortamlarda yakalamak isteyen Oto Tamir, aksesuar gibi şirketlere internet tabanlı pazarlama yetenekleri kazandıran Garaj Sepeti’ne yatırım yaptı. Toplantının ikinci bölümünde girişimci sunumları bölümünde; nesnelerin internetinden eğitime altı farklı girişim projelerini anlatmak üzere sahne aldı.

2017 üçüncü çeyrekte yatırım alan Türkiye’deki tüm girişimler ise App Samurai, Atar Labs, Bilemezsin, Comind Al, Episome Biotech, Ferge, FineDine, Garaj Sepeti, iCaked, Kodris, Kolay İK, Manibux, Monument, otelz.com, Poltio, Recontact, Seyisco, Sweaters, TeamSQL, Temizlikyolda, Trendonline, Virasoft ve Webgazer oldu.

“Risk yoksa gelecek de yoktur”

KolektifHouse’da düzenlenen StartupsWatch Türkiye Girişim Ekosistemi 2017 üçüncü çeyrek verilerinin açıklandığı etkinliğin moderatörlüğünü gazeteci Timur Sırt yaptı. Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Türk Telekom CEO’su Paul Doany, başarı için risk almanın önemini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi: “Bugün dünya genelinde teknoloji alanında olan en güzel şey, hem gençlerin hem de yaşlıların bir şeyler yapabilmesidir. Piyasa buna olanak tanıyor. Risk yoksa, gelecek de yoktur. Bugün Google’ı dünyanın en güçlü şirketi yapan şey, size internette arama yapma olanağı sunması değil, hayal edebileceğiniz her alanda yatırım yapma ve hata yapma cesaretini göstermesidir. Google bu yatırımlarında pek çok hata da yapmıştır, çünkü hiç kimse yeni bir alanda neyin doğru olduğunu bilemez.”