Skip to main content

WatchGuard, 2024 yılına hâkim olması beklenen 3 yapay zekâ trendini inceliyor.

Yapay zekânın siber güvenlik sektöründe en kritik değişkenlerden biri haline gelmesiyle sektör profesyonelleri, yapay zekâ teknolojisinin siber güvenlik çerçevesindeki fırsatları ve riskleri değerlendirmeye başladı.

Yapay zekânın, işletmeleri tehditlere karşı koruma sağlamasının yanı sıra siber saldırılarda artışa neden olacağı tahmin ediliyor. Bu noktada kurumların ve siber güvenlik uzmanlarının, yapay zekâdan beklentilerini ve bu teknolojiyi kullanma amaçlarını düzenli olarak gözden geçirmesi önemli.

Küresel Güvenlik Araştırma Raporu’na göre kuruluşların yüzde 29’u, yapay zekânın 2024’te siber güvenlik sektörünün en önemli tehditlerinden biri olacağını tahmin ediyor. Bütünleşik siber güvenlik alanında küresel bir şirket olan Watchguard’a göre ise 2024 yılına hâkim olacak 3 yapay zekâ trendi şöyle:

  1. Vishing artışı: Telefon görüşmesi yoluyla gerçekleştirilen bir saldırı türü olan vishing, şu anda sınırlı oranda tercih edilse de önümüzdeki yıl kullanım oranının artması bekleniyor. İkna edici deepfake ses ve mağdurları kandırma noktasında insan müdahalesine ihtiyaç duymayan büyük dil modellerinin (LLM’ler) kombinasyonuyla vishing saldırılarının hacminin 2024’te artması öngörülüyor.
  2. Yapay zekâ destekli araçların yükselişi: Önümüzdeki yıl, siber suçlular tarafından yapay zekâ destekli araçların kullanımının ve satın alınmasının artması bekleniyor. Bu araçların karanlık ağda en çok satan araçlar haline gelmesi beklenirken siber suçluların ise önümüzdeki aylarda saldırılarını iyileştirmek için yapay zekâyı kullanma olasılıklarının yüksek olacağı tahmin ediliyor.
  3. MSP’lerin yapay zekâ kullanımı: Yapay zekânın 2024 yılında özellikle MSP’ler için oldukça önemli bir araç olacağı tahmin ediliyor. Bu noktada Watchguard, MSP’lerin iş modellerini optimize etmek için yapay zekâ ve makine öğrenimi yoluyla güçlü otomasyona sahip bütünleşik platformlara yönelmesini bekliyor. MSP’ler, hizmet tekliflerinde yapay zekâyı uygulayarak iş kapasitelerini ikiye katlayabilir ve siber güvenlik hizmetlerine yönelik artan talebi karşılayabilir.