Skip to main content

Türkiye’nin 2016 inovasyon karnesi yıldız mı aldı, sınıfta mı kaldı? Ülkemizdeki ‘teknoloji’, ‘ekosistem’ ve ‘insan inovasyonu’na gelin yakından bakalım…

TÜRKİYE GİRİŞİMCİLİK İNOVASYON EKOSİSTEMİ

Diğer bir örnek de Silikon Vadisi’nde başlayıp şimdi dünyanın 135 şehrinde olan Founder Institute (FICO) programının Türkiye bacağından; 2012’den beri Türkiye’de dünya ortalamasının üzerinde profillerin başvuruları geliyor. Buna rağmen FICO mezunlarının 2 yıl hayatta kalma dünya ortalaması %79 iken Türkiye’de %50 civarinda, mezunların fonlanma oranları ise dünyada %50 iken Türkiye’de %20’ de. Avrupa’da girişimcilerin yeni dijital ekonominin bir parçası olma oranı yani hem ürünüyle yenilikçi olmak hem de tüm dünyaya hizmet / ürün sağlamak oranı %70-80 arası. Türkiye’de ise girişimciler pazar için sadece bir şey ürettiklerinde bunu başarı sayıyor. Ayrıca Türkiye’de bir oyuncu olmak girişimci için 10 yıl boyunca yapmaya devam etmek isteyeceği bir iş olmuyor ya da küresel rekabetle karşılaştığında iyi performans göstermeye hazır olmuyor. (KPMG European Startup Monitor raporu)

Türkiye’de işletmeler hala pazar yerlerine odaklanıyor ve çoğu yatırımcı kısa vadeli bir başarıya imza atıyor. Yenilik uzun vadeli vizyon ve strateji gerektiren bir süreçtir ve tüm türbülanslardan dolayı hızlı kazanç ve alt dallardaki kolay meyveleri toplama görüyoruz. Bugün yetenek sahibiyiz, ancak bu yeteneği doğru şekilde dağıtmak için strateji, platform ve süreçlerde acilen yeniden tasarım yapmalı, ölçümleyerek geliştirmeli ve işbirliği kültürünü özümsemeliyiz.

İşimizin sınırlar koymak değil, özellikle hevesli ve gelecek vaat eden gençlerimiz için sınır ilüzyonlarını ortadan kaldırmak olması lazım. Türkiye olarak, her şeye rağmen uluslararası başarılara imza attık, ve daha fazlasını yapmak için de müthiş bir potansiyelimiz var. Şubat 2016’da, 43 ülkenin Ar-Ge fonu, EUREKA’nın Yazılım projeleri kümesi, ITEA fonunun Başkanlığına ilk defa bir kadın yönetici hem de Türkiye’den bir Başkan olarak Zeynep Sarilar atandı. Bu gibi gelişmeler ümit verici.

Türkiye’de son yıllarda FICO gibi uluslararası / yerel hubların oluştuğunu görmek çok heyecan verici. Istanbul Business Angels, TR Angels gibi melek yatırım ağlarının artması ve kendi ekosistemlerini oluşturmak için çalışması, Kolektif House, Starters Hub, Impact Hub, Atölye İstanbul ve Garanti Partners gibi ortak çalışma alanları / hızlandırma / kuluçkaların artarak sadece bir yer sağlayıcı değil girişimcilerin biribirinden öğrendiği ve yenilikçi firmalarla işbirliği yapabildiği yerlere dönüşmesi, ODTU, İTÜ, Yıldız, Sabancı, Koç gibi üniversitelerin sadece yer vermesi değil girişimlere yurtdışı bağlantısı da sağlaması artan değer taşıyor. MV Holding yatırımlarını arttırması ve Sankonline, Öncü ve Proline Ventures gibi yeni erken aşama kurumsal risk sermaye fonlarının da kurulması hatta belli dikeylerde yatırım yapması, Startups.watch’ın da Türkiye için girişimcilik verisi sunmaya başlaması ekosistem sağlığının gelişmesi açısından iyi haber. Öğrencilerin kurduğu Garaj.co gibi hubların oluşması ve tabandan yukarı bir çok güzel hikaye oluşturmaya başlaması ise ilham verici.

İnovasyonu klasik şirketlerden cok yazılımın ve teknolojinin gücünü kullanarak çözümler oluşturan yeni nesil Türk sirketlerinde daha çok görüyoruz. Tüm ülke olarak bu tür şirketlerin nasıl doğduğunu anlamalı ve hem özel sektör hem de kamu olarak yeşermelerini sağlamalıyız.

İnsanın İnovasyonu

‘ 21. yüzyılın cahilleri okuma yazma bilmeyenler olmayacak, bunlar öğrenmeyi, öğrendiğini unutmayı ve yeniden öğrenmeyi bilmeyenler olacak.’ Futurist Alvin Toffler

OECD 2015 raporlarında iş/yaşam dengesi endeksinde 10 üzerinden 0 ile OECD’nin en düşük notunu alan Türkiye, vatandaşlarının hayat memnuniyet seviyesinde de en düşük puanı verdiği ülkelerden biri. Hedef metriklerinin sadece büyüme ve karlılık olmadığını, insanların mutluluğu ve motivasyonuyla en hızlı şekilde hem insani hem de iş başarısını yakalayacağımızı hızla hatırlamamız lazım.

Joint Idea, bu misyonla lokasyonları ve öğrenim programlarıyla iş liderleri, sanatçılar, düşünürler ve girişimcileri biraraya getiriyor. Ocak ayında lansmanını yapacakları ‘Life Works Labs’ ile, bu yeni anlayışı şirket liderlerinden başlayarak organizasyonlardaki tüm çalışanlara yaygınlaştıracak, lokal işbirliklerinin yanısıra Humberto Schwab tarafından geliştirilen ‘Sokratik Tasarım’, Alain de Botton tarafından liderliği yapılan ‘School of Life’ gibi uluslararası ortaklıklarla geliştirdikleri, Türkiye iş kültürü ve beklentilerine uygun inovatif bir dönüşüm programları var.

İnsanın öğrenimi ve gelişimi için kurulan, kullanıcıların kişisel hedef ve ihtiyaçları doğrultusunda birbirlerinden öğrenmesini sağlayan patica.co Hollanda’da Ink Strategy’nin işe alım ve uyum sürecinde kullanılıyor. Performans yönetimi, dijital dönüşüm ve inovasyon gibi alanlarda esnek ve organik öğrenim platformu olarak yeni nesil ve sürdürülebilir avantajlar yaratıyor.

İçeriğin ve metodların inovasyonuyla ilgili çalışan ‘Unlearn Academy’, içerik ve programlarıyla sürekli değişen dünyada gerçekten ihtiyacımız olan bilgileri öğrenip, eski usül ve artık geçerli olmayanları unutmamız için çalışan bir öğrenim ve içerik danışmanlığı firması.

Hayatımıza geri dönüşsüz şekilde giren yapay zeka, 3 boyutlu yazılım, kuantum bilgisayarları gibi üstsel teknoloji ürünleri, hepimizi çalışmak dışında ne işe yaradığımız ve neden varolduğumuz sorularıyla karşı karşıya bırakıyor. Yaşam amaçlarımız ve değerlerimiz doğrultusunda eski varsayımlarımız ve düşünce bağımlılıklarımızdan kurtulmalıyız. Çocuklarımızı 150 yıldır inovasyonun yapılmadığı eğitim sisteminin cenderesinden kurtararak, küresel örnekleri inceleyip, zengin kültürel öğelerimizle yeni bir öğrenim sistemi tasarlamalıyız.

  1. endüstriyel devrimin bu dönüm noktasında ülkemiz ve insanlık adına yazacağımız tarihten hepimiz bireyler olarak sorumluyuz. Unutmayın, dünyanın çocuklarımız için nasıl bir yer olacağını bugün bizler tasarlıyor, geliştiriyor ve uyguluyoruz.

Biz insanız; her şey insanlar tarafından, insanların ve çevresinin iyiliği için tasarlanmalı ve uygulanmalı. İnovatif teknoloji, ancak inovatif insanla birleştiğinde inovatif organizasyonlara ve toplumlara dönüşebilir. Ve unutmayın; ancak kendimizden başlayarak anlamlı hayatlar yaratabiliriz.

2017’nin ülkemizde ve dünyada insanların inovasyonu için iyi bir yıl olması dileğimle…

Bu raporun hazırlanmasında emeği geçen, değerli fikir ve örnekleri paylaşan tüm iş, fikir liderlerine, uzmanlara ve girişimcilere teşekkürler. Şirket/ Kurum ismine göre alfabetik sırayla;

  1. Seçil Şendağ, Ayşegül Zindan/ 360° İletişim
  2. Uygar Turcan/ Ayakkabı Dünyası CEO
  3. Canan Pehlivanoğlu, Arda Erdik/ DDB & Tribal İstanbul
  4. Orkun Ark/ Eğitim Danışmanı
  5. Ali Erhat Nalbant/ FICO
  6. Altuğ Yılmaz/ GamFed Türkiye temsilcisi, Oyunlaştırma kitabı yazarı
  7. Semih Boyacı/ Impact Hub Kurucu
  8. Zeynep Sarılar/ ITEA Başkanı
  9. Markus Lehto/ Joint Idea Kurucu Ortağı
  10. Emre Özbek/ Kovvan Kurucusu, İnovasyon Mentoru
  11. Robert Varon/ Maryapı İş Geliştirme Yöneticisi
  12. Onur Koç/ Microsoft CTO
  13. Ferhan Cook/ M-Spark Kurucusu
  14. Bülent Yar, Süen Çankaya ve Aslıhan Anarat/ Mindshare
  15. Niels van Der Linden/ Patica Kurucu Ortağı
  16. Mehmet Nane/Pegasus CEO
  17. Eray Erdoğan/ Reflect Kurucu Ortağı
  18. Can Tarakçı ve Muhammed Bavcic/ Secureway Kurucu Ortaklar
  19. Rudy de Waele/ Socratic Futures Kurucusu, Futurist, Yazar
  20. Nesen Yücel & Patrick Boostels/ Stage-co Kurucuları
  21. Emre Erşahin/ Tapu.com Kurucusu
  22. Cemal Akar/ Tempo Çağrı Merkezi Yön. Kurulu Başkanı
  23. TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi)
  24. Ecmel Ayral/ Unlearn Academy Kurucusu
  25. Hakan Döngel, Ali Orhun/ WeMore Kurucu Ortaklari
  26. Ve kurumsal prosedürler sebebiyle isimlerini bile yazamadığım diğer tüm kişilere…

Teşekkürler. Adım, adım, daha güzel bir geleceğe…

Canay Atalay / patica.co Kurucu Ortağı, Sokratik Tasarım Uluslararası Elçisi ve İnovasyon Danışmanı

Sayfalar: 1 2 3 4 5