Skip to main content

FutureMed yöneticisi Dr. Daniel Kraft, 2012 yılında sağlık sektörünü değiştirebilecek 6 önemli teknolojiyi açıkladı. Sağlık sektöründe yaygınlaşan bu büyük trend’leri anlatırken, ‘gelecekte ilaç yerine uygulama reçetesi yazabiliriz’ diyerek, teknolojinin geleneksel…

FutureMed yöneticisi Dr. Daniel Kraft, 2012 yılında sağlık sektörünü değiştirebilecek 6 önemli teknolojiyi açıkladı. Sağlık sektöründe yaygınlaşan bu büyük trend’leri anlatırken, ‘gelecekte ilaç yerine uygulama reçetesi yazabiliriz’ diyerek, teknolojinin geleneksel tedavilerin büyük ölçüde değişeceklerinin sinyallerini verdi.

1. Yapay zeka

Dermatoloji gibi belirli kalıplara dayalı olan sağlık alanları, hasta ve klinisyenlere teşhis ve karar aşamalarında yapay zeka uygulamalarından faydalanabilecekler. Özellikle bulut aracılığıyla, güçlü medikal yapay zeka verilerine ulaşım sayesinde, doktor ofisine gitmeden sağlık soruları cevaplanabilecek. Şimdiden Siri ve IBM’in Watson teknolojileri, sağlık sorularına destek vermeye başladı. Bunun yanı sıra, Skin Scan adlı uygulama ile 5 dolar karşılığında deri üzerindeki bir yaranın resmini buluta yollayarak tehlikeli olup olmadığını öğrenmek mümkün. Yapay zeka ile yakın gelecekte bu tip teşhis ve ucuz testler aracılığıyla sağlık alanı değişebilecek.

2. Yüklü veriler

Eskiye göre çok daha büyük verileri oldukça ucuz bir şekilde analiz etmek mümkün oluyor. Örneğin DNA dizilimi 10 yıl öncesine kadar milyarlarca dolar maliyetindeyken, şu an birkaç bin dolara aynı işlemi yaptırmak mümkün oldu. Yakın gelecekte bu dizilimi yaptırmanın kan sayımı yaptırmak kadar kolay olabileceğini vurgulayan Dr. Kraft, genetik bilgiler gibi yüklü verileri analiz ederek, sağlık konusunda önleyici davranışlarda bulunmanın daha kolay olacağını belirtiyor.

3. Üç boyutlu modelleme

Üç boyutlu modelleme tekniği ile bacağının tekini kaybetmiş bir hastanın diğer bacağını modelleyerek, uygun bir protez bacak yapmak gibi durumlarda kullanılmaya başladı. Dr. Kraft, onarım tıbbı ve kök hücrelerin birleşimi ile gelecekte, üç boyutlu modelleme ile eksik doku ve hatta belki organlar yenilenebilecek.

4. Sosyal sağlık ağları

Sosyal ağlarda paylaşılan bilgiler ile kişisel sağlık detayların paylaşımı, sağlıklı olmak adına sosyal bir baskı yaratabiliyor. Sosyal ağlar ile hastalığı takip etmek ve tahmin etmek kolaylaşıyor. Connected kitabının yazarlarından James Fowler, Facebook ile sağlık verilerini inceleyerek, arkadaş sayısının grip gibi hastalıkların ne zaman kapılacağını belirlemenin mümkün olduğunu ortaya çıkartmış. Bunun yanı sıra PatientsLikeMe ve Cure Together gibi hizmetler ile kişisel sağlık sorunları geniş kitlelerce paylaşılıyor. Klinik deneylerinin verileri ise, farklı bölgeler ve sağlık kurumlarından toplanarak analiz edilerek, daha kapsamlı bilgilere ulaşmayı kolaylaştırıyor.

5. Doktorlar ile iletişim

Skype veya Facetime gibi yeni iletişim kanalları, doktorlarla iletişimi değiştirebilir. Bunun için hem gizliliğin korunmasını hem de doktorlara yapılan ödemeleri düzenlemek gerekebilir. Dr. Kraft, sağlık denetim sisteminin, yapılan müdahaleler yerine hastaların genel sağlıkları doğrultusunda doktorların ödüllendirdikleri bir şekle girmesi gerektiğini düşünüyor.

6. Mobilite

Cep telefon aracılığıyla sağlık takibi yapmak ve raporlamak bu alanda büyük etkiler yaratabilecek. Henüz çok yaygın olmasa bile Alivecor elektrokardiyogram, kalp atışlarını denetleyerek, bulut yoluyla kardiyologların incelemesini sağlayabiliyor. Bunun yanı sıra, kulak ve şeker seviyesi gibi ölçümler yapabilen cihazlarda mevcut. Bu tip ölçüm yolları, özellikle hastalığın etkin teşhisi için büyük farklar yaratabilecek.

 Sizce bu tip teknolojik gelişimler ne tür faydalara ve yeni tehditlere yol açabilir?

Haber ve görsel kaynak: techcrunch.com

Manşet görsel: poweryourpractice.com