Skip to main content

  1. Apple kurucusu Steve Jobs’un ölümü 5 Ekim tarihinde vefat eden Steve Jobs, henüz 56 yaşındaydı. Sanal dünyadaki hayranları, ölümünden sonraki 12 saat içersinde 2,5 milyon tweet ile Jobs’un…

 

1. Apple kurucusu Steve Jobs’un ölümü

5 Ekim tarihinde vefat eden Steve Jobs, henüz 56 yaşındaydı. Sanal dünyadaki hayranları, ölümünden sonraki 12 saat içersinde 2,5 milyon tweet ile Jobs’un yasını tutarken, rakipleri Samsung ve Google piyasaya sürecekleri yeni ürünlerini saygı amacıyla erteledi. Walter Isaacson tarafından yazılan biyografisi Amazon’da yıl boyunca en çok satan kitap haline gelirken, Sony Pictures kitabın film versiyonunu çekmeyi planladığı konuşuldu.

 

2. Anonymous ve Lulzsec gruplarının yol açtığı sorunlar

2011 yılı sanal saldırıların da çok sayıda gerçekleştiği bir yıl oldu. Lulzsec adlı hacker grubu FBI, Rupert Murdoch’un gazetesi, ve oyun sitelerininin yanı sıra CIA sitesini çökertmekten sorumlu tutulurken, Anonymous adlı hacker grubu binlerce askeri e.mail adreslerinin paylaşımı, FBI ortaklı bir sitenin ele geçirilmesini, büyük çaplı Amerikan şirketlerinden çalınan bilgileri ve MasterCard’a düzenlenen DDoS saldırısını üstlendi. Lulzsec’in ana üyelerinden ‘Topiary’ İngiltere’de tutuklanırken, Anonymous’tan hiç kimse yakalanamadı.

 

3. Research In Motion’un bitmeyen sorunları

Amerikan akıllı telefon piyasasındaki payları küçülen RIM, BlackBerry Playbook ve müzik paylaşım hizmetleriyle de olumsuz eleştiriler alarak oldukça zor bir yıl geçirdi.  Bununla beraber, Ağustos ayındaki sosyal ayaklanmalardaki rolünün ne olduğunu anlayabilmeleri için İngiltere yetkilileri ile işbirliği yapmayı kabul ettikten sonra internet sitelerinin hack’lenmesi de yaşadıkları talihsizliklerden biriydi.

 

4. Sosyal ayaklanmalarda internetin rolü

27 Ocak’ta, Mısır hükümeti ülkedeki internet bağlantılarını kesmeden, özellikle Facebook aracılığıyla iletişim kuran sosyal aktivistler, bu platform sayesinde organize olabiliyorlardı.  İnternet tekrar kullanıma açıldığında ise, Mısırlılar Hüsnü Mübarek’in devrilmesini kutluyorlardı.

 

5. Netflix’in tuhaf iş stratejisi

Şirket ilk başta DVD ve video akış hizmetlerini ayıracağını duyurarak müşterilerini kızdırdı, daha sonra ise iki hizmeti Netflix ve Qwikster isimleriyle iki farklı şirket olarak devam edeceğini duyurdu. @Qwiskter adının Twitter’da başkası tarafından kullanıldığını daha sonradan fark eden şirketin durumu, basında bir sürü eleştiriye maruz kalmaya devam etti. Son olarak ise ikiye ayrılma kararlarını geri çekmeye karar verdiler.

 

6. iPhone 4s

2007 yılından beri piyasaya yeni bir akıllı telefon süren Apple bu yıl iPhone 4S telefonuyla damga vurdu. Telefonda bulunan kişisel asistan donanımı olan Siri’de en az 4S kadar ilgi topladı.

 

7. Google+’ın devreye girişi

Davet üzerine kullanabilinen bir ürün olarak başlayan Google+, artık kullanmak isteyen tüm kişilere açık bir hizmet haline gelerek, Gmail hesapları ve mobil uygulamala zorunlulukları ile oldukça etkin bir şekilde devreye girdi. İlk hizmete açıldığından bu yana aldığı ilgi azalsa da, sosyal ağlar arasında en çok konuşulan platformlardan biri olmaya devam ediyor.

 

8. Android egemenliği

Apple popülerliğinin yanı sıra, sene boyunca Google’un mobil platformu Android’un bir numara olduğu listeler yayınlandı. Bilmeyenler için; Andorid Amerikan akıllı telefon piyasasında bir numara olarak sıralandı, dünya üzerindeki tüm satış istatistiklerinde üst sıraya yerleşti, global akıllı telefon piyasasının yüzde 50’sine hakim olduğu açıklandı ve uygulamaları daha çok indirildiği söylendi.

Apple bu konuda herhangi bir veri açıklamasa bile, günde ortalama 700.000 Android cihazın aktive edildiği de istatistikler arasında sıralandı.

 

9. Facebook’un Timeline ile yeni tasarımı

2011 yılı Facebook için yeni tasarımı olan Timeline’ı tanıtma yılı oldu. Çoğu insan bu değişime karşı çıksa bile, Facebook kullanımı yine yükselerek devam etti. Bunun yanı sıra, sadece kendi öldürdüğü hayvanları yediğini iddia eden ve teknik sorunlardan ötürü özel resimlerini görme fırsatı bulduğumuz kurucusu Marc Zuckerberg’de bu yıl da ilgi toplamayı başardı.

 

10.  iPad 2’nin piyasaya sürülmesi

iOS 5 işletim sistemi ile çalışan iPad2, daha ince ve hafif olmasının yanı sıra, bir önceki tablet’e göre daha güçlü oluşuyla dikkatleri üzerine çekti. Yüzlerce kişi bu yeni tableti alabilmek için saatlerce sırada bekledi, bayram istek listelerinde sıraladı. Bunun yanı sıra Google’da en çok aranan terimler arasına giren iPad 2, oldukça büyük bir hızla stoklarda tükenerek, yılın son çeyreğinde 11,12 milyon adet satıldı.

 

Kaynak: msnbc.msn.com
Görsel: Getty Images