Skip to main content

YouTube, yapay zekâ tarafından oluşturulan yeni içerik etiketleme aracını platforma ekledi.

YouTube, içerik üreticilerinin yapay zekâ kullanarak oluşturdukları içerikleri belirtmesini istiyor. Buna göre şirket, yeni bir etiketleme aracı eklediğini duyurdu. Bu araç ile içerik üreticiler, kendi videolarında yapay zekâ tarafından üretilen veya sentetik materyaller varsa bunları açıkça belirtecek.

Yeni etiketleme aracı, yükleme ve yayımlama sürecinde görünecek ve içerik üreticilerinin gerçekçi görünen “değiştirilmiş veya yapay” içeriği açıklamasını gerektirecek.

Bu “değiştirilmiş veya yapay içerik”, gerçek bir kişiye yapmadığı bir şeyi söyletmek veya yaptırmak gibi şeyleri, gerçek olay ve yerlerin görüntülerini değiştirmek veya aslında gerçekte olmayan ama son derece gerçekçi gözüken sahneleri içeriyor. YouTube’un sunduğu bazı örnekler arasında, gerçek bir şehre doğru ilerleyen sahte bir kasırga gösteriliyor veya gerçek bir kişinin bir videoyu anlatması için deepfake sesler kullanılıyor.

Öte yandan güzellik filtreleri, arka plan bulanıklığı gibi özel efektler ve animasyon gibi zaten gerçek olmadığı bariz olan içerikler için açıklama gerekmeyecek.

YouTube konuya ilişkin blog yazısında yapay zekâ kullanımına dair etiketlerin sağlık ya da haber gibi hassas konulara dair içeriklerde daha belirgin olacağını ifade ediyor.

Kaynak: YouTube adds new AI-generated content labeling tool – The Verge