Skip to main content

Toplumsal fayda yaratmak için çalışan sosyal girişimcilerin yol haritalarını çizmelerine yardımcı olan küresel platform Red Bull Amaphiko’nun yoğunlaştırılmış eğitim programı Red Bull Amaphiko Connect’in bu yılki adresi İzmir oldu.

Toplumsal sorunlara somut çözümler arayan sosyal girişimcileri bir çatı altında toplayan uluslararası platform Red Bull Amaphiko’nun iki günlük yoğunlaştırılmış eğitim programı Red Bull Amaphiko Connect 24-25 Kasım’da gerçekleştirildi. Etkinlikte projelerini hayata geçirmiş ya da erken aşama seviyesindeki fikirlere sahip 41 sosyal girişimciyi İzmir Originn’de bir araya geldi. İki gün boyunca içerik pazarlaması, hikâyeleştirme eğitimi, finansman yolları ve yasal yardımlar gibi eğitimler alan sosyal girişimciler; İhtiyaç Haritası, Reflect, Yakh’iphupha, 18 Gangser Museum gibi projelerin başarı öykülerine tanık oldu. Bunların yanı sıra gazeteci ve ekonomist Emin Çapa ile Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sinirbilim Uzmanı Prof. Dr. Sinan Canan gibi alanında uzman isimlerden ilham veren hikâyeler dinledi.

Emin Çapa: Sosyal girişim, iyi ahlâk derneği değil
Gün sonunda “Sıradışı Bir Sohbet” başlıklı konuşmasıyla sosyal girişimcilik üzerine konuşan Emin Çapa, katılımcılara girişimlerin hayata geçirilmesindeki fikir aşamasından planlamaya kadar dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin ilham veren bir konuşma yaptı. Red Bull’un davetlisi olarak yerinde takip ettiğimiz etkinlikte, Emin Çapa ile sunumunun ardından bir araya gelerek görüştük ve sosyal girişimciliğe ilişkin görüşlerini aldık. Çapa’ya ülkemizdeki sosyal girişimcilikteki sorunlarını ne olduğunu sorduğumuzda, “Sosyal girişim iyi ahlâk derneği değil. Yani, toplum iyiye gitsin diye uğraşıyor. Ama bu girişim sayesinde de hayatını sürdürecek. Yani, bir iş modeli lazım. İkisi farklı şeyler. Vakıf veya dernek ile girişim farklı şeyler. Girişimci bundan para kazanıp hayatını sürdürecek. Bu, Türkiye’deki en önemli sorun” cevabını veriyor. Çapa’ya göre, sosyal girişimciler bunu bir iş modeli olarak görmüyor. Sosyal girişimin para kazanması gerektiğine dikkat çeken Çapa, bu sayede girişimcilerin yeni fikirler için sermaye biriktirebileceklerini ifade ediyor.

Sosyal girişimcilikte odağı kaybetmemek önemli
Emin Çapa ile görüşmemizde sosyal girişimciliğe başlamak isteyenler için önerilerini de aldık. “Öncelikle etrafımıza bakıp şunu görmemiz lazım: Nerede niş alanlar var? Biz genelde şöyle yaparız, en sert yere gideriz. Yani, rekabetin en çok olduğu yere gidiyoruz. Sosyal girişimcilikte de bu var, büyük çözümlere gidiliyor” diyen Çapa, çözümlerin aslında küçük küçük başladığına dikkat çekiyor. Çapa, açıklamasını, “Nerede bir boşluk var, benim faydalı olabileceğim ve ayrıca değer katabileceğim bir yer var? Bunlara bakmak lazım. Şöyle açayım: Türkiye’nin eğitimi sorunu var. Bu sen tek başına mı çözeceksin? Hayır! O zaman mesela, ‘öğretmenin şu sorunu’ veya ‘öğrencinin şu sorunu’ gibi niş alanlara bakmak lazım. Oraları doldurmak ve böylece dağılmamak. Yani, odağı kaybetmemek” ifadesiyle sürdürüyor.

Dev şirketlerin sosyal girişimleri desteklemesi şart
Çapa ile görüşmemizde dev şirketlerin sosyal girişimlere yaklaşımı konusu üzerinde de durduk. Çapa, “Eski dünyayla yeni dünya arasındaki fark şu: Dünyadaki bütün sorunları dev şirketler çözmeye çalışırken, şimdi şunu gördük: İçeriden bu sorunları çözemiyoruz. İçeriden bulamadığımıza göre dışarıdan bulmamız lazım. Çünkü şirket de büyüyemiyor” diyor. Bugün artık Microsoft’tan GE’ye büyük şirketlerin girişimcilere büyük paralar bağışladığına dikkat çeken Çapa, bunun nedenini, ‘Benim böyle bir sorunum var, çöz. Şirket senin, süreç senin ve kâr senindir. Bu arada benim sorunum da çözülsün. Çözülsün ki, benim de pazarım büyüsün’ şeklinde açıklıyor. Çapa’ya göre, bu anlayış çok önemli bir anlayış. Yeni bir dünyaya girdiğimizi gösteriyor. Yazılımla ilgili bütün sorunları Microsoft ya da IBM, endüstriyel sorunlarını da GE çözecek diye bir şey yok, bu dönem artık geride kaldı. O yüzden şirketler bu işleri yapıyor. Çünkü yapmazlarsa devrilecekler. Bu nedenle hem girişimlere hem de sosyal girişimlere destek veriyorlar. Çapa, “Bu, kendilerini ayakta tutmak için önemli bir şey. Bir de, bu hamlelere gerçekten ihtiyacımız var” diyerek sözlerini sonlandırıyor.

Bu arada, “amaphiko” kelimesi Güney Afrika’da bulunan Zulu kabilesinin kullandığı bir kelime ve “kanatlar” anlamına geliyor.