Tıpta yapay zekâ kullanımı, tanı ve tedavi süreçlerinde büyük fayda sağlıyor. Hindistan’ın Surat kentindeki Sardar Vallabhbhai Ulusal Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, gerçekten hasta olanları belirlemek amacıyla 111’i soğuk algınlığı olan 630 Alman vatandaşın ses tonlarını analiz etti.
The Economist tarafından yayımlanan habere göre çalışma, insan konuşmasında tespit edilen ve frekansı arttıkça genliği azalan harmonikler olarak nitelendirilebilecek ses ritimlerinden yararlandı. Elektronik mühendisi Pankaj Warule liderliğindeki araştırmacılar, soğuk algınlığının bu düzeni bozabileceğini öne sürdüler. Daha sonra, soğuk algınlığı olan kişileri belirlemek için bu bileşenleri makine öğrenimi algoritmalarına yerleştirdiler ve amplifikasyondaki farklılıkları incelediler.
The Economist’e göre deneklerden hafta sonu ne yaptıklarını anlatmadan önce 1’den 40’a kadar saymaları istendi. Daha sonra Ezop Masalları’ndan “Kuzey Rüzgarı ve Güneş” masalını okumaları söylendi.
Çalışma, soğuk algınlığını yaklaşık %70 oranında doğru bir şekilde tespit edebildi. Araştırmacılara göre bulguların birincil uygulaması, doktora gitmeye gerek kalmadan soğuk algınlığını tespit edebilmekti.
Yorumlar