Skip to main content

Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI), yapay zekâ etik ilkelerini oluşturmak isteyen işletmelere bir rehber niteliğinde olan “Yapay Zekâ Etik İlkeleri ve Hukuki Düzenlemeler Raporu”nu yayımladı.

Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI), yapay zekâ etik ilkelerini belirlemek isteyen işletmelere rehberlik etmek amacıyla hazırlanan “Yapay Zekâ Etik İlkeler ve Hukuki Düzenlemeler Raporu”nu yayımladı.

Yapay Zekâ Etik İlkeleri ve Hukuki Düzenlemeler Raporu’nda Avrupa Birliği Yapay Zekâ Yasası’nda değinilen, güvenilir ve etik bir yapay zekâ kullanımı için gerekli olan;

  • İnsan kontrolü ve gözetimi,
  • Teknik sağlamlık ve güvenlik,
  • Gizlilik ve veri yönetişimi,
  • Şeffaflık,
  • Çeşitlilik, ayrımcılık yapmama ve adalet,
  • Toplumsal ve çevresel refah,
  • “Hesap verebilirlik” olmak üzere yedi ilkenin altı çiziliyor.

Bu yedi ilkeye göre hazırlanan raporun birinci bölümünde etik ilkeler ele alınırken, ikinci bölüm AB Yapay Zekâ Yasası’na genel bir bakış sunuyor ve üçüncü bölüm ise Türkiye’deki gelişmelere odaklanıyor.

“Yapay zekâ, işletmeler için artık ihtiyaçtan öte stratejik gereklilik”

TRAI Direktörü Can Sinemli, işletmelerin yapay zekâya güven duymaları için etik ilkelerin ve adil, sorumlu yapay zekâ kullanımının önemli unsurlarını anlamaları gerektiğini vurgulayarak, yapay zekânın verimlilik ve kârı artırmak, pazarlama ve satış için yaratıcı içerik oluşturmak, müşteri deneyimini geliştirmek, işleri otomatikleştirmek, yeni ürün ve hizmetleri uygun maliyetli bir şekilde oluşturmak, rekabette fark yaratmak gibi sayısız taahhütte bulunduğunu ve işletmeler için artık ihtiyaçtan öte stratejik gereklilik haline geldiğini belirtti.

Bu denli bir hızla kullanıma alınan yapay zekânın bazı riskler barındırdığının da altını çizen Sinemli, bunlara karşı hazırlıklı olmayan ve önlemler almayan işletmelerin, maddi zararlar bir yana, telafisi mümkün olmayan, güven ve itibar kaybına sebebiyet verecek sonuçlarla da karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Sinemli, “TRAI olarak işletmeler için yapay zekâ sistemlerinin sorumlu şekilde geliştirilmesi, devreye alınması ve kullanılmasını yöneten ilke ve politikaların oluşturulması ve hayata geçirilmesi hedefiyle Yapay Zekâ Etik İlkeleri ve Hukuki Düzenlemeler Raporu’nu hazırladık” dedi.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.