Skip to main content

Dünya Çapında Ağ (World Wide Web) olarak bilinen bilgi paylaşım sistemini kuran Tim Berners-Lee, web’in 28. yaş gününde kutlama yapmak yerine, internetteki üç tehdide dikkat çekti.

CERN laboratuvarlarında 1989 yılında HTML işaretleme dilini geliştirerek tarihe “web’in babası” olarak geçen İngiliz bilgisayar profesörü Tim Berners-Lee, web’in 28’inci yaş gününde yayımladığı açık mektupta, internetteki üç tehdidin altını çizdi.

Berners-Lee’nin tespit ettiği tehditler; kişisel bilgilerin kontrolünün yitirilmesi, yalan haberlerin yaygınlaşması ve siyasi reklamların yeterince şeffaf olmaması, ama ona göre bunlar içinde en tehlikeli olanı, kişisel bilgilerimizin kontrolünü kaybetmemiz.

Bu tehditlerle mücadele etmek için beş yıllık bir strateji belirlediğini de ifade eden Berners-Lee, web’in nasıl ve ne gibi amaçlarla kullanıldığını tartışmaya açmak istediğini belirtti ve kişisel bilgi paylaşımlarının suistimal edilmesinin “ifade özgürlüğü üzerinde otosansüre neden olacak bir etki yarattığı”na dikkati çekerek, buna karşı savaş açtığını söyledi. Tim Berners-Lee ayrıca, etik olmayan siyasi reklamların da daha sıkı bir düzenlemeye tabi olması için çağrı yaptı.

Tim Berners-Lee

“Eşit güç ve fırsat” için çözüm üretmeye çağırdı

İngiliz bilim adamı, web’i blogları, tweet’leri, fotoğrafları, videoları ve web sayfalarıyla geliştiren insanların, “herkese eşit güç ve fırsat veren” bir web için pratik çözümler sunmasını istediğini belirtti. Tim Berners-Lee “insanların eline ölçülü bir data kontrol gücü” vermek için çeşitli şirketlerle çalışmak istediğini de sözlerine ekledi.

Yalan haberlere de savaş açan Berners-Lee, 1994 yılında web ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C’yi kurmuştu. Kurumun başkanı olarak görev yapan “web’in babası”, aynı zamanda MIT’de kıdemli araştırmacı ve Southampton Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalışıyor.

“Yalan haber” terimi; doğru olmadığı halde, güvenilir bir kaynak tarafından üretilmiş gibi medyada yayılan haberler için kullanılıyor. Bu tür içerikler başta siyasi olmak üzere, çeşitli amaçlara veya kimi zaman da dolandırıcılığa hizmet ediyor. Bazen gazeteciler bu yalan haberlerin yayılmasına istemeden de olsa aracı olabiliyor.