Skip to main content

Hello Tomorrow’un Türkiye’deki bilim & teknoloji tabanlı startup’lara özel Uluslararası Deep-tech (Bilim ve Teknoloji) Yarışması’nda kazanan girişimler belli oldu.

Türkiye’nin 60’tan fazla TTO, kuluçka ve hızlandırma merkezleri ile ekosistem partneri olan Hello Tomorrow’un “Uluslararası Deep-tech (Bilim ve Teknoloji) Yarışması”nın Türkiye ayağı olan Hello Tomorrow Türkiye Finalleri 11 Aralık Salı günü Zorlu PSM’de gerçekleştirildi. Jüri ekibinin değerlendirdiği kategori birincileri, “enerji ve çevre” kategorisinde “NanoMatTR”, “sağlık ve biyoteknoloji” kategorisinde “Interact Medical Technologies” endüstri ve yeni materyaller” kategorisinde “B-PREG” ve “veri ve yapay zeka” kategorisinde “TAZI.AI (TAZI Bilişim)” oldu. Türkiye’nin bilim ve teknoloji üreten en iyi girişimcilerinden büyük ödüle layık olan “enerji ve çevre” kategorisi birincisi “NanoMatTR” 14 – 15 Mart 2019 tarihlerinde Paris’teki yatırım gününe ve global zirveye katılarak 200‘den fazla uluslararası yatırımcı ile buluşma hakkı kazandı.

Kazanan Girişimler ve Kurucuları:

ENERJİ & ÇEVRE

NanoMaTR (Grand Winner/Türkiye Birincisi)

Kurucu: Yusuf Ziya Menceloğlu

Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve Inovent A.Ş. ortaklığında kurulmuş bir şirket olan Nanomattr, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında orta ölçekli üretim faaliyetinde bulunan bir Ar-Ge ve danışmanlık şirketidir. Malzeme üretimi yüksek teknoloji katkı maddeleri ve fonksiyonel yüzey kaplamaları üzerinde yoğunlaşmıştır. Şu anda Nanomattr bünyesinde üretilmekte olan malzemeler şunlardır: Boyutları nanodan moleküler ölçeğe uzanan, plastik ve kompozit malzemelere yanma geciktiriciliği, UV toleransı, biyobozunurluk, mekanik mukavemet, ısıl kararlılık gibi özellikler katmakta, ya da var olan özellikleri iyilestirmede kullanılan katkı maddeleri Tekstil uygulamaları için antibakteriyel ve antifungal kaplama malzemesi Tekstil, seramik ve polimer yüzeylere su tutmama özelliği kazandıran teknoloji.

VERİ & YAPAY ZEKA

TAZI.AI

Kurucu: Zehra Cataltepe ve Tanju Cataltepe

Tazi.ai Veriden ve Insandan devamlı öğrenen Automated Machine Learning ürünü geliştiriyor.

SAĞLIK & BİYOTEKNOLOJİ

Interact Medikal Teknolojileri A.Ş.

Kurucu: Doç. Dr. Volkan Patoğlu, Doç. Dr. Esra Erdem, Salih Derici

Fizik tedavi egzersizlerini robotik dış iskelet sistemleri ile uygulayarak tedavilerin yoğunluğunu, erişilebilirliğini ve etkinliğini arttırmayı hedefliyor. Hastanın iyileşme sürecinde sürekli veri toplayıp yapay zeka ile kanıta-dayalı ve kişiselleştirilmiş tedaviler sunuyor. Yani kısıtlı hareket kabiliyeti olan kişilerin hayat kalitesini iyileştirmek için robotik ve yapay zeka teknolojilerini bütünleştiren tıbbi cihazlar tasarlıyor ve geliştiriyor.

ENDÜSTRİ & YENİ MATERYALLER

B-PREG

Kurucu: Burcu Karaca Uğural

B – PREG ulaştırma sektöründe karbon emisyonunu azaltmak istiyor. Araç iç panellerinin üretiminde mevcutta kullanılan malzemeleri B – PREG kompozitler ile değiştirerek, hem panelleri hafifletip aracın yakıt tasarrufunu artırarak hem de panel üretiminde enerji tüketimini azaltarak karbon ayak izini düşürmek üzere yola çıkan B – PREG, ürettikler kompozitlerle,i ahşap lif katkılı kompozitlere kıyasla üç kat daha fazla mekanik performans, cam elyaf katkılı kompozitlerle benzer mekanik performansa ek olarak daha çevreci üretim ve geri dönüştürülebilirlik sunuyor. EPDM ses yalıtım malzemeleri ile kıyaslandığında iki kat fazla yalıtım / ağırlık performansı sağlıyor.