Skip to main content

Ukrayna’nın Vladimir Putin’in açıklamalarına ithafen Twitter’da paylaştığı bir karikatür tartışmalara yol açarken, Putin’in açıklaması sırasında giydiği takım elbise de konuşulmaya devam ediyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından başlayan savaş, tüm dünyanın gündeminde. Savaş devam ederken sosyal medyada yapılan paylaşımlar da bir hayli dikkat çekiyor.

Savaşa dair yapılan paylaşımların hızla aktığı Twitter, özellikle Ukrayna’nın Donbas ve Luhansk bölgelerinden paylaşım yapan hesapların ve açık kaynaklı istihbarat hesaplarının (OSINT) engellenmesi ile gündeme gelmişti. Bu konuya dair tartışmalar henüz sona ermeden Twitter’da bir başka tartışma başladı.

Ukrayna’nın resmi hesabından paylaşılan bir karikatür, Twitter kullanıcılarını ikiye böldü.

New York Times’ın haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını ABD liderliğinde bir dünya düzeninin reddedilmesi olarak nitelendirirken, NATO’nun 1999 yılında Yugoslavya’yı bombalaması ve ABD’nin 2003 yılında başlayan Irak işgaline atıfta bulunarak Batı dünyasının ahlaki açıdan çökmüş olduğu düşüncesini aktardı. Putin ayrıca, Rusya’nın amacının Ukrayna’nın Nazizm’den uzaklaştırılması ve silahsızlandırılması olduğunu söyledi. Putin’in bu görüşü, Kremlin’in Ukrayna ordusunun neo-Naziler tarafından yönetildiği ve Rusya için bir tehdit olduğu düşüncesine dayanıyor.

Vladimir Putin’in sözleri tartışılmaya devam ederken Ukrayna devletinin resmi Twitter hesabından paylaştığı bir tweet, Twitter kullanıcıları arasında tartışma başlattı.

Herhangi bir metin içermeyen tweet, Adolf Hitler’in Vladimir Putin’in yüzünü okşadığı bir karikatür içeriyor. Bazı Twitter kullanıcıları tarafından ülke işgal edilirken ‘meme’ paylaşmakla itham edilen Ukrayna, paylaşılan karikatürün bir meme olmadığını, karikatürün gerçeği yansıttığını belirttiği bir başka tweet paylaştı.

Öte yandan, Vladimir Putin’in hem Pazartesi günü yaptığı açıklama hem de bugün yaptığı açıklama için aynı takım elbise ile kamera karşısına geçmesi, bugün yapılan açıklamanın daha önceden kaydedilip kaydedilmediği tartışmalarına yol açtı.