Skip to main content

Geçen yılın kendi alanlarında gündem yaratan isimlerini bir araya getirdik.

Bu yılki yılın insanları seçkimizi belirlerken geçen senelerden farklı olarak yeni teknolojileri, inovasyonu ya da yeni medyayı kullanarak ortaya net bir fayda koyma / başarı elde etme kriterini kutup yıldızı olarak belirledik ve bu çerçevede kendi alanlarında gündem yaratan isimleri bir araya getirdik.

Koray Gültekin Bahar, Foriba CEO’su
Bu yılın Türkiye girişimcilik ekosistemi açısından en önemli ‘exit’lerinden biri kuşkusuz yerli e-dönüşüm firması Foriba’nın finans, vergi yazılımları ve raporlama çözümleri sunan İngiltere merkezli Sovos’a satışı oldu. startups.watch’un analizine göre Foriba 50-100 milyon dolar arası bir fiyata satıldı. Foriba ilk olarak 2014 yılında Revo Capital’den ardından 2018 yılında IFC ve Endeavor Catalyst yatırım almıştı. Bu kadar kısa süre içerisinde şirket değerlemesini bu seviyeye getiren ve bu önemli exit’in gerçekleşmesinde baş rol oynayan isimlerden olan Foriba CEO’su Koray Bahar bu başarı ile listemizde kendine yer buldu.

Prof. Dr. Feryal Özel
10 Nisan 2019’da NASA tarafından paylaşılan ilk kara delik görüntüsü dünya tarihinin en önemli olaylarından biri olarak kayıtlara geçti. Bu görüntünün elde edilmesini sağlayan Olay Ufku Teleskobu (EHT) projesinde çalışan 200’den fazla bilim insanı arasında bir Türk kadın da yer alıyordu. Bu kişi genç yaşında çok önemli başarılara imza atan ve tüm dünyanın yakından takip ettiği astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel. Bu yılki Brand Week İstanbul konuşmacıları arasında yer alan ve kara deliğin görüntülenme hikayesini anlatan değerli bilim insanımız Feryal Özel Arizona State Üniversitesi Astronomi ve Astrofizik Bölümü’nde çalışmalarına devam ediyor.

Kürşat Ceylan, WeWalk Kurucu Ortağı
Time dergisi tarafından 2019 yılının en iyi icadı seçilen WeWALK isimli akıllı bastonu geliştiren ekibin lideri Kürşat Ceylan listemizdeki diğer isim. Görme engelli insanların hayatını kolaylaştırmaya yönelik icat edilen akıllı baston WeWALK, Young Guru Academy ve Vestel mühendisleri tarafından geliştirildi. Birkaç yıl önce geçirdiği bir kaza sonucu kendisi de görmen engelli olduktan bu bastonu icat eden Kürşat Ceylan, YGA’da yenilikçi görme engelli teknolojilerinin geliştirilmesinden sorumlu. WeWALK 2018 yılında ABD’nin inovasyon alanındaki en prestijli ödüllerinden biri olan Edison Ödülü’ne de layık görülmüştü.

Ahmed F. Karslı, Papara Kurucusu
Dünyanın en yenilikçi fintech şirketlerinin yer aldığı, uluslararası danışmanlık ve denetim kuruluşu KPMG ile H2 Ventures’ın birlikte hazırladığı Fintech 100 listesinde bu yıl ilk kez bir Türk fintech girişimi de yer aldı. Hong Kong’ta yapılan Fintech Haftası’nda açıklanan listede yer alan tek Türk fintech şirketi Papara oldu. Üç yıl önce bireysel ve kurumsal kullanıcılara hizmet vermeye başlayan Papara, bugün itibariyle 3 milyon kullanıcıya ve aylık 3 milyar TL’nin üzerinde finansal işlem hacmine ulaştı. Bu başarısından ötürü Papara Kurucusu Ahmed F. Karslı yılın insanları listemizde kendine yer buldu.

Barbaros Özbugutu, iyzico CEO’su
2019’un Foriba ve Paraşüt ile birlikte diğer ses getiren exit’i yerli fintech girişimi iyzico’nun 165 milyon dolara global fintech devi PayU’ya satılması oldu. Bu gelişme pek çok açıdan Türkiye ödeme ekosistemi için dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Öncelikle bu birleşme ile iyzico’nun geliştirdiği teknolojiler PayU’nun faaliyet gösterdiği pazarlarda sunulabilecek, bu da e-ihracatın büyümesi açısından çok önemli bir adım olacak. Şirketin CEO’su Barbaros Özbugutu iyzico’yu bu kadar kısa sürede böylesine önemli bir pozisyona taşıdığı için listemizde kendisine yer buldu.

Hayri Dağlı, IDEA Universal Kurucusu
Dört sene gibi kısa bir sürede dünyanın farklı yerlerinde 100 bine yakın insanın hayatına suyu katarak kalıcı bir dönüşüme neden olan projeler üreten bir oluşum olan IDEA Universal’ın kurucusu Hayri Dağlı listemizdeki diğer isim. Dağlı’nın Afrika’da yürüttüğü ‘Akıllı Köy’ projesi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından ‘sürdürülebilirliğe örnek en iyi beş proje’ arasında gösterildi. Proje, en yoksul köylerdeki su, gıda, enerji ve gelir sorununu bütüncül ve inovatif şekilde çözen sürdürülebilir bir kalkınma modeli.

Oğuz Alper Öktem, Martı Kurucusu
Son yılllarda tüm dünyada popülaritesi artan elektrikli scooter paylaşım girişimlerinin ülkemizdeki ilk örneklerinden olan Martı tartışmasız 2019’un en başarılı işlerinden biri. Scooterlarının yazılımı ve elektronik donanımı tamamen Türkiye’de yerli mühendisler tarafından tasarlanan ve İstanbul’da üretilen Martı’nın popülaritesi git gide artıyor. İlk etapta Anadolu Yakası’nda sonrasında ise Avrupa Yakası’nda hizmet vermeye başlayan girişim, 24 saat hizmet vermeye başlayacağını Eylül 2019’da duyurmuştu. Elektrikli Scooter’ların Türkiye’ye yayılması konusunda lider rolü ile Martı’nın Kurucusu Oğuz Alper Öktem listemizdeki diğer dikkat çekici isim.

140journos ekibi
Ana akım medyanın filtreli habercilik anlayışına tepki olarak, özgür haberciliği savunan bağımsız bir ‘karşı medya’ hareketi olan doğan 140journos’un temelleri Ocak 2012’de kuruldu. Gezi direnişi sırasında büyük ilgi çeken ve takipçilerini artıran yurttaş gazeteciliğinin Türkiye’deki öncülerinden 140Journos özellikle 2019 yılı içerisinde gerçekleştirdiği birbirinden başarılı video içeriklerle çok ses getirdi. 140 Journos’un Atatürk’e benzeyen adam, Esenler Otogar: Alt kat, Kesinlikle bir şeyler oldu videoları milyonlarca kez izlendi. 2015 yılında Time dergisinde yayımlanan ‘Gelecek neslin liderleri’ başlıklı makalede “Türkiye’deki gazeteciliği değiştiren adam” şeklinde lanse edilen 140 Journos’un kurucularından Engin Önder ve ekibi Türkiye’deki yeni medyaya katkılarından dolayı listemizde yer buldu.