Skip to main content

Turkcell, Dünya Engelliler Farkındalık Günü’nde işitme engelli platformunu hayata geçirdi.

Turkcell çeyrek asırda ürün ve hizmetleriyle toplamda 1 milyon engelliye ulaştı. Şirket, Dünya Engelliler Farkındalık Günü’nde yeni bir Uygulama olan “işaret dilim”i de işitme engellilerin hizmetine sundu. 23 yıldır engelli ve yakınları dahil 5 milyon bireyin hayatına dokunan Turkcell, Engelsiz eğitim’den Engelsiz Akademi’ye, Turkcell Diyalog Müzesi’nden Engelli Sporu’na, Hayal Ortağım’dan istihdam imkanlarına kadar hayatın hemen her alanında sürdürdüğü çalışmalarla engel tanımayan bireyleri daha engelsiz bir yaşama sahip olabilmeleri için destekliyor.

Dünyada bir ilk olan İşaret Dilim uygulaması sayesinde işitme engelliler ile İşaret Dili bilmeyen milyonlarca kişi arasında köprü kuruluyor. İşaret Dilim, dünyanın en büyük işitme engelli platformu olma özelliği taşıyor. Tamamen ücretsiz, tüm operatör müşterileri tarafından kullanılabilen uygulama, Türkiye’nin ilk teknolojik İşaret Dili tercümanına sahip. İşitme engelliler gündemi kendi dillerinde takip edebilsinler diye her gün onlarca güncel haber İşaret Dili’nde sunuluyor. Aileler de işitme engelli çocuk yetiştirmek konusunda uzmanlardan eğitim alabiliyor. İşitme kaybı tanısı konulmasından sosyal ve bilişsel gelişimlerine, rehabilitasyon hizmetlerinden akademik hayatlarına kadar pek çok önemli konuda bilgi veriliyor. Ayrıca, işitme engelli çocuğu olan ebeveynlerin tavsiyelerine ulaşılabiliyor. Uygulama, İşaret Dili öğrenmek isteyen herkes için de İşaret Dili sözlüğü ve İşaret Dili eğitimleri sunuyor.

Engelli olmayı fiziksel eksiklik değil, sosyal bariyerlerden kaynaklanan bir farklılık olarak gördüklerini söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün: “ Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak ve sosyal hayata eşit ve aktif katılımlarına destek olmak için “Engel Tanımayanlar” çatısı altında birçok farklı alanda çözümler sunuyoruz. TÜİK verilerine göre; Türkiye’de görme, işitme, ortopedik ve zihinsel engellilerden oluşan 5 milyon birey yaşıyor. İşte biz bu 5 milyona odaklanıyoruz. Onların sosyal hayata eşit katılımları için teknolojimizi seferber ediyoruz. Bugüne kadar teknolojimizle ve sosyal sorumluluk projelerimizle bu 5 milyon engellinin 1 milyonuna ulaşmayı başardık.” dedi.

Turkcell, Web sitesini de engellilerin kullanımına uygun halde sunuyor. Ayrıca BiP, Akademi, Upcall, Hesabım uygulamalarının tümü engelliler için erişilebilir olarak kullanılabiliyor.

Turkcell, Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde hayata geçirdiği “Engelsiz Eğitim Programı” ile onların eğitim ve istihdama yönelik gelişimlerine destek oluyor. Bu programla 2 yıl içinde 45 ilde 84 okulda 10 binden fazla öğrenciye ve ailesine ulaşıldı. Özel Eğitim Merkezlerinde kurulan meslek atölyelerinde hafif zihinsel engelli öğrenciler okul sonrası iş hayatına hazırlanıyor. Görme engelli okullarının tamamına kurulan özel teknoloji ve yazılımlarla donatılmış¸ teknoloji sınıfları ile öğrencilerin istihdama yönelik gelişimlerinin sağlanıyor.