Skip to main content

Türkiye pazarında güçlenen yazılım sektörünün temsilcileri, İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) öncülüğünde ihracat atağına hazırlanıyor. Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Tebliği) kapsamında 41 firmayla Türk Yazılım…

























Türkiye pazarında güçlenen yazılım sektörünün temsilcileri, İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) öncülüğünde ihracat atağına hazırlanıyor.

Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Tebliği) kapsamında 41 firmayla Türk Yazılım Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı’nı kuran TET, yazılım sektörü ihracatının artırılması amacıyla Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), İstanbul Ticaret Odası (İTO), Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER) ile de işbirliği yaptı. 
Üç yıl sürecek proje kapsamında 10 alım heyeti ve 5 yurtdışı ticari heyet düzenlenmesi planlanıyor. Yurtdışı Pazarlama Takımı’nda yer alan yazılım firmalarına eğitim ve danışmanlık hizmetleri de verilecek. 
Yazılım ve hizmet sektörü 2 milyarlık paya sahip
Bilişim sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla büyüyor. Son 10 yılda ekonomideki büyüme, kişi başına düşen milli gelirdeki artış, bilgi teknolojilerinin yaygınlaşması ve yeniliğe açık nüfusu Türkiye’nin bilgi toplumuna geçişini hızlandıran faktörler arasında yer alıyor. Bilişim sektörü her yıl ortalama yüzde 14 büyüme ile 34 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Yazılım ve hizmet sektörünün payı ise yaklaşık 2 milyar düzeyinde. TÜBİTAK-MAM verilerine göre ülkemizde bin 603 yazılım geliştirme firması bulunuyor. 
Yazılım ihracatı bu yıl 500 milyon dolara yaklaşacak

Ülkemizin stratejik sektörlerinden biri olan yazılım sektörü, yüksek ihracat potansiyeli ile dikkat çekiyor. Türkiye’nin yazılım ihracatı 2012 yılında 412 milyon dolar olarak gerçekleşirken bu rakamın 2013 yılı sonunda 500 milyon dolara yaklaşması bekleniyor. 
Sektör, Almanya ve ABD’nin başı çektiği 70’e yakın ülkeye ihracat yapıyor. Yazılım ihracatımızın 2023 yılında 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. 
Türkiye nüfusunun yarısının 29 yaş altında olması, internet kullanım oranlarının yüksekliği, mobil uygulamaların ve sosyal medyanın yaygınlaşma hızı gibi etkenlerin yazılım sektörünü büyüteceği tahmin ediliyor. Ülkemizde 1,5 milyonun üzerindeki KOBİ’nin bilişim teknolojilerinden daha fazla yararlanacak olması da yazılımın yıldızını parlatıyor. 
İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, yaratılan sinerji ve işbirliği ile Yazılım Yurtdışı Pazarlama Takımı’nın potansiyel pazarlara girişlerini kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirtti.