Skip to main content

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformlarının paylaşımlardan hukuki olarak sorumlu tutulmasını öngören kararnameye imza attı.

ABD Başkanı Donald Trump, son kararnamesiyle üye paylaşımlarından sosyal ağların sorumlu tutulamayacağını belirleyen yasayı yürürlükten kaldırdı. Yani Twitter, Facebook ve YouTube gibi çevrimiçi platformlar, kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımların içeriğinden sorumlu tutulabilecek. Federal İletişim Komisyonu ise bundan böyle sosyal ağları içerik ve politika yönünden inceleme zorunluluğuna sahip olacak.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medyaya ilişkin yeni düzenlemeler getiren kararnameye, Beyaz Saray’da imza attı.

Twitter’ın Trump’ın mesajlarındaki yanıltıcı / yanlış bilgiler için teyit linki eklemesi ile fitili ateşlenen sosyal medya şirketlerine yönelik çıkarılan kararname, internette 18 yaşından küçükleri pornografik içeriklerden korumayı amaçlayan yasa ile ilgili. Yasa, çevrimiçi platformlara, kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımların içeriğinden “sorumlu olma muafiyeti” veriyordu. Trump’ın yayınladığı kararname kapsamında bu muafiyet kaldırılırken, Federal İletişim Komisyonu (FCC) da sosyal ağ şirketleri üzerinde söz sahibi olmaya başlıyor.Federal İletişim Komisyonu bundan böyle sosyal ağların, içerik uygunluğunu belirlemede yanıltıcı yöntemlere başvurup başvurmadığını inceleme zorunluluğuna sahip olacak.

İmza töreninde konuşan Trump, sosyal medya platformlarının artık kullanıcılarına uyguladığı sansürden ve platformlarda yapılan paylaşımlardan sorumlu olması gerektiğinin altını çizdi.Trump, “Amerika tarihinde, ifade özgürlüğünün karşılaştığı en büyük tehlikelerden birisini yenmek için bugün buradayız” ifadesini kullandı.

Jack Dorsey’den açıklama

Jack Dorsey ise bir Tweet zinciri yayınlayarak  görüşlerini paylaştı:

Teyit: Bir şirket olarak eylemlerimizden sonuçta sorumlu olan biri var ve bu benim. Lütfen çalışanlarımızı bunun dışında bırakın. Küresel seçimlerle ilgili yanlış veya tartışmalı bilgileri göstermeye devam edeceğiz. Ve yaptığımız hataları kabul edip, onları sahipleneceğiz.

Bu bizi, “gerçeğin hakemi” yapmaz. Niyetimiz, çelişen ifadelerle ilgili noktaları birleştirmek, tartışmalı bilgilere dikkat çekerek insanların kendi kararlarını kendilerinin vermesini sağlamak. Bizim şeffaf olmamız kritik, böylece halk, yaptığımız işlerin arkasında nedenleri açıkça görebilir.”