Skip to main content

Son dönemin en sıcak konusu yapay zekanın enine boyuna tartışıldığı Digital Age Summit 2018’in “Trendlerin ötesinde yapay zeka” bölümünde yapay zekanın insan hayatına nasıl daha fazla değer katabileceği konusu üzerinde duruldu.

Serdar Kuzuloğlu moderatörlüğünde gerçekleşen “Trend Raporlarının Ötesinde Yapay Zeka” panelinin konukları Softtech CEO’su Melih Murat Ertem, Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Müh. Profesörü ve Yapay Zeka Uzmanı Prof. Dr. Varol Akman, Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ve Tazi.ai Kurucusu Prof Dr. Zehra Çataltepe’ydi.

Serdar Kuzuloğlu moderatörlüğünde konuklar yapay zekanın en çok işe yarayacağı alanları ve Türkiye’nin yapay zeka konusunda nerede olduğu ile ilgili görüşlerini paylaştı;

Melih Murat Ertem, “İstabul dijital bankacılığın başkenti. Dijitalleşme konusunda çok öndeyiz. Softech olarak dijital girişimleri kullanmaya çalışıyoruz. Yapay zeka konusunda hem üretici hem de tüketici olmak zorundasınız. Bunun için metodojiye ihtiyacınız var. Bu iş mühendisilikten çok matematik istatistik işi ”

Varol Akman, “Zekanın liberal bir tanımını yapmak lazım. Akıl ve zeka dereceleri olan şeyler. Yapay zekanın beyin gibi özel bölümleri var. Yapay zeka mühendislik disiplini. Yapay zekada yapmış olduğunuz iş neyse bunu mutlak suretli mühendislik olarak örnek vermek ve demosunu yapmak sorundasınız. Algoritmalar denetlenebilir ve transparan olmalı. Kullanılan birçok parameteryi kontrol edemiyoruz. Yapay zekanın kritik sektörlerde son derece denetlenebilir olması lazım.“

Uğur Gülen, “ Teknolojinin imkanlarını finans sektörünün hedefleri doğrultusunda kullanıyoruz. Yapay zeka da bunların başında geliyor. Bizim derdimiz aslında değer yaratmak. Gelirimizi nasıl artırabiliriz, giderimizi nasıl azaltabiliriz bunu bunu düşünmemiz ve bunları veriden öğrenmemiz lazım. Önümüzdeki dönem teknolojiyi yakalayabilen şirketler ayakta kalacak. Yapay zeka konusunda sürekli öğrenme, merak, tutku ve insan gerekli. İnsanoğlu hayata tutunacak değerleri odağına almalı.“

Zehra Çataltepe, “ Yapay zeka, bir takım verileri daha hızlı ve daha doğru işleyen algoritmalardır. Ayrıca insan davranışlarını akıllıca taklit eden makinalar da diyebiliriz.En basit haliyle A’dan B’ye gitmeye çalışıyorsanız bunu sizin için daha hızlı şekilde yapan yapay zekadır. Bilgisayar programlarının yapacağı her şeyi yapay zeka yapabiliyor ve yapay zeka robotlarla bütünleştiriliyor. Robotlar yapay zekayı taşıyan yapan bir nesne aslında. Veri ve algoritmalar işleri daha doğru ve daha hızlı yapıyor. “