Skip to main content

Akıllı baston projesi WeWalk’un ürünleştirme sürecini üstlenen Vestel’in IoT, Bulut ve Otomasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Savak ile konuştuk.

Tech4Good sayfalarımızın konuğu TIME gibi saygınlığı tüm dünya tarafından kabul görmüş bir yayın tarafından 2019 yılının icatları arasında gösterilen akıllı baston projesi WeWalk. WeWalk’un ürünleştirme sürecini üstlenen Vestel’in IoT, Bulut ve Otomasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Savak ile konuştuk.

WeWalk’ın ortaya çıkış öyküsünü anlatabilir misiniz?
Young Guru Academy (YGA) her yıl onlarca ödüllü sosyal inovasyon projesi üretiyor ve hayata geçiriyor. YGA’lılar görme engelliler, korunma altındaki çocuklar ve yenilenebilir enerji konularında birlikte hayal kuruyor, birlikte proje üretiyor, birlikte ilklere imza atıyorlar. WeWalk da bu projelerden biri. YGA’nın projesine Vestel teknolojisi entegre edildi ve iki kurumun mühendisleri bir araya gelerek örnek bir işe imza attılar. Vestel olarak kendi gelişimimizi toplumun gelişimiyle eşdeğer görüyoruz. Bu bilinçle, topluma değer katan sosyal sorumluluk projelerine destek vermeye, yenilerine öncülük etmeye ve toplumsal bilinci şekillendirmek için engellilere yatırım yapıyoruz.

WeWalk temelde hangi problemi nasıl çözüyor? En yenilikçi yanları neler?
Vestel’in Erişebilirlik Projesi kapsamında gerçekleştirdiği Engelsiz Hackhaton’da doğan WeWalk Teknoloji desteğiyle görme engellilerin hareket özgürlüğünü artırmak ve hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen bir akıllı baston. Young Guru Academy (YGA) ve Vestel mühendislerinin birlikte geliştirdiği ve teknolojiyle donatılmış bir baston olan WeWalk, engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunuyor.
Engel Algılama Modu: Yalnız çalıştığı modda önceden ayarlanmış mesafedeki engelleri ultrasonik sensör ile algılar ve iki yanda bulunan titreşim motorları ile kullanıcıyı uyarabilir. Kullanıcıların isteğine göre buradaki davranışlar telefon bağlantısı sağlandıktan sonra ayarlanabilir.

Telefonla Entegrasyon: WeWalk’a eşsiz özellikler katan akıllı telefon kontrol yeteneği Bluetooth ile gerçekleşiyor. Baston üzerinde bulunan touchpad yardımı ile görme engellilerin alışık olduğu şekliyle akıllı telefon kontrol edilebiliyor. Ekran üzerindeki dokunuşları simüle ettirebilen touchpad ile telefonunuzu cebinizden çıkarmadan, akıllı telefonunuzla ilgili tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu özellik şu anda yalnızca Android telefonlarda sunuluyor.

Açık Platform: WeWalk SDK ile tüm uygulama geliştiriciler cihaza bağlanıp mevcut sensör ve touchpad girdilerini alabilir, ayrıca titreşim motorları ve ledler ile de istedikleri komutları cihaza gönderebilirler. Hayal gücü ile sınırlı birçok uygulama bu sayede cihaza entegre olacaktır.

Fikrin geliştirilme ve ürünleşme süreci nasıl oldu?
YGA’nın görme engelliler için ürettiği projeye Vestel’in teknolojisi entegre edildi ve Engelsiz Hackathon’da ürünleşme süreci tamamlandı.

Dünyaya açılma süreci nasıl oldu? Şu an kaç ülkeden engellilere ulaşmış durumda?
2017 yılında Birleşmiş Milletler’de örnek proje olarak gösterilen, sergilendiği her fuarda yoğun ilgi gören WeWalk, Thomas Edison’a adanan Edison Ödülleri’nde Sağlık & İyi Yaşam kategorisinde ‘altın ödül’e de layık görülmüştü. WeWALK son olarak dünyanın en çok okunan dergisi TIME tarafından 2019 yılının en iyi icatlarından biri seçildi. WeWALK Akıllı Baston şu ana kadar 25’in üzerinde ülkede görme engellilere ulaştı.

Time tarafından yılın icatlarından biri olarak seçilmesi sizlere neler hissettirdi?
WeWalk projesi hayata geçirildiğinden bu yana pek çok kez bizleri gururlandırdı. TIME gibi saygınlığı tüm dünya tarafından kabul görmüş bir yayın tarafından yılın icatları arasında gösterilmesi bizleri ayrıca mutlu etti. Vestel olarak geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerin yanı sıra ekonomik, sosyal veya fiziksel sebeplerden ötürü toplumsal hayata katılamayan tüm kesimlerin bilgi ve teknolojiye erişimine katkıda bulunmayı, kurumsal sorumluluk bilinci olarak görüyor ve bu konuda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Biz engellilere eşit fırsat verildiğinde engelsiz bireyler gibi hayatın her alanında var olabileceklerine inanıyoruz. Bu vizyonumuz doğrultusunda, herkesin teknolojiye ulaşma ve kullanma hakkı olduğundan yola çıkarak ‘Erişilebilirlik Projesi’ altında üretimden satış noktasına, ürünlerimizden müşteri hizmetleri ve web sitemize kadar birçok hizmet ve ürün sunuyoruz.